Ανακοινώθηκε επίσημα η Επιτροπή για τον Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους

Νίκος Τσιμπίδας / Στο Κόκκινο

Συνέδριο για το χρέος τον Ιούνιο ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στο οποίο θα παρουσιαστούν και τα πρώτα αποτελέσματα της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου, η οποία ανακοινώθηκε σήμερα και επισήμως.  

Η κα. Κων/πούλου δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο στο συνέδριο αυτό να συμμετάσχουν και αντιπρόσωποι των υπολοίπων ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, όπως και το να προσκληθούν οι  θεσμοί που εκπροσωπούν τους δανειστές, κάτι που αν τελικά επιτευχθεί ενδέχεται να προσδώσει χαρακτήρα Συνδιάσκεψης για το θέμα αυτό.
 
Η Πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε τη σύσταση της Ε.Λ.Ε «χρέος δικαιοσύνης και αλήθειας προς τις επόμενες γενιές» και δήλωσε πως η αποστολή της Επιτροπής θα είναι να ελεγχθεί, να αποκωδικοποιηθεί και να αναλυθεί το δημόσιο χρέος το οποίο, όπως τόνισε, «χρησιμοποιείται ως άλλοθι και εργαλείο καταδυνάστευσης και εξανδραποδισμού του λαού».
 
Η συγκρότηση της Ε.Λ.Ε. θα γίνει  βάσει 2 άρθρων του κανονισμού της Βουλής, του 49 και του 98, που δίνουν απευθείας το δικαίωμα στην Πρόεδρο της Βουλής να «συγκροτεί επιτροπές που κρίνει ότι είναι απαραίτητες για την προαγωγή της διεθνούς συνεργασίας της Βουλής με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κοινοβούλια άλλων χωρών και άλλους διεθνείς οργανισμούς».
 
Στην Επιτροπή θα αναλάβουν ως επικεφαλής, η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, η οποία θα είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό και τη διασύνδεση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα Κοινοβούλια των άλλων κρατών και ο Έρικ Τουσέν, επιστήμονας  ειδικός στα θέματα παράνομου, επαχθούς χρέους, ο οποίος θα αναλάβει τον επιστημονικό συντονισμό της Επιτροπής.
 
Η Ε.Λ.Ε., όπως δήλωσε ο κ. Τουσέν θα εξετάσει ποιο μέρος του χρέους είναι επαχθές, ποιο απεχθές, ποιο επονείδιστο και ποιο παράνομο. Για αυτό το λόγο θα εξεταστούν μια σειρά συμβάσεων μεταξύ των οποίων, οι συμβάσεις για τα εξοπλιστικά, για μεταφορικό υλικό, για συστήματα ασφαλείας, για την ψηφιακή μετάβαση, καθώς και οι συμβάσεις της Siemens, του ΟΤΕ και των Ολυμπιακών Αγώνων.
 
Ο Βέλγος επιστήμονας αναρωτήθηκε μάλιστα, για ποιο λόγο τόσο η κυβέρνηση Σαμαρά όσο και οι υπόλοιπες κυβερνήσεις δεν ζήτησαν λογιστικό έλεγχο του χρέους, ο οποίος όπως ανέφερε προβλέπεται ρητώς και από τις ευρωπαϊκές συνθήκες.
 
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, που ήταν παρών στην συνέντευξη τύπου, υπενθύμισε  πως η προηγούμενη κυβέρνηση δεν υποστήριξε στον ΟΗΕ το ψήφισμα για την προστασία των κρατών που βρίσκονται στην διαδικασία αποπληρωμής χρέους.
 
Μάλιστα φεύγοντας, ο υπουργός είπε πως σήμερα θα είχε συνάντηση με τον Γερμανό πρέσβη με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να του απαντά, «να του πείτε και τα καλά νέα», αναφερόμενη στη σύσταση της Επιτροπής, η πρώτη συνάντηση της οποίας θα γίνει τον Απρίλη.