«Επίθεση αγάπης» για το ευρώ

ThePressProject

Συντονισμένη επίθεση αγάπης για το ευρώ: Πολιτικός στόχος της γερμανικής κυβέρνησης στο σύνολό της παραμένει η διατήρηση της Ελλάδας στο ευρώ, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο, Στέφεν Ζάιμπερτ. Όλη η ευρωζώνη επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ. Στο ίδιο μήκος και οι δηλώσεις του αμερικανού πρόξενου στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον όλων η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη.

«Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε αυτόν τον πολιτικό στόχο - και δεν υπάρχουν διαφορές στο σημείο αυτό ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και την Καγκελάριο- να κρατηθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη και η γερμανική κυβέρνηση έχει εργαστεί στην κατεύθυνση αυτή από την έναρξη της κρίσης και για αυτό συνεχίζει να εργάζεται» είπε, όπως μεταδίδει το Reuters.

Τη δήλωση του Β. Σόιμπλε περί ατυχήματος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε grexit, υποβαθμίζει και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας ότι η δήλωση θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψη στο πλαίσιο της συζήτησης.

Τήρηση δεσμεύσεων

Κατά τα άλλα, η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στα περί τήρησης των δεσμεύσεων από την ελληνική πλευρά και στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, ως προϋπόθεση για την εκταμίευση κεφαλαίων της ευρωπαϊκής βοήθειας.

Ειδικότερα, ο Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι καμία αλλαγή δεν έχει σημειωθεί στον πολιτικό στόχο της γερμανικής κυβέρνησης για διατήρηση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και επισήμανε ότι αυτός ο στόχος αποτελεί θέση ολόκληρης της κυβέρνησης.

«Για την κυβέρνηση ισχύει απαράλλαχτη η θέση ότι πολιτικός στόχος παραμένει να κρατηθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Η κυβέρνηση έχει εργαστεί και συνεχίζει να εργάζεται για αυτόν τον στόχο» δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και υπογράμμισε ότι υπάρχει απόλυτη ομοφωνία για αυτό στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Επανέλαβε δε ότι το κεντρικό ζήτημα είναι ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας, το οποίο έχει επανειλημμένα παραταθεί και η επιτυχής ολοκλήρωσή του αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω εκταμίευση κεφαλαίων. 

«Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για συγκεκριμένα βήματα και τώρα βρίσκεται σε συζητήσεις με τους ειδικούς της τρόικας. Σε αυτό επικεντρώνουμε την προσοχή μας και σε αυτό θα έπρεπε να επικεντρώσει την προσοχή της και η Αθήνα» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο εκπρόσωπος Μάρτιν Γιέγκερ, ερωτώμενος σχετικά με πρόσφατη τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπου απέφυγε να αποκλείσει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δήλωσε ότι η δήλωση θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν στο πλαίσιο της συζήτησης.

Πρόσθεσε πάντως ότι «η δήλωση μένει ως έχει, δεν υπάρχει κάτι για να ερμηνεύσουμε ή να πάρουμε πίσω» και ανέφερε ότι ο Β. Σόιμπλε «δεν συμμετέχει σε εικασίες, μόνο πού και πού σε συζητήσεις».

Λύση στο πρότυπο της Κύπρου

Ερωτηθείς αν εξετάστηκε για την Ελλάδα λύση στο πρότυπο της Κύπρου, ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ότι υπάρχουν στην ΕΕ οι γενικοί κανόνες για την αντιμετώπιση της κρίσης, οι οποίοι, όμως, εφαρμόζονται λαμβάνοντας υπ' όψιν και την ειδική κατάσταση κάθε χώρας.

«Εικασίες για παραλληλισμούς δεν οδηγούν πουθενά», τόνισε.

Ο κ. Γιέγκερ πρόσθεσε σε αυτό ότι η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και δεν λαμβάνει εντολές από κανένα κράτος - μέλος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο ARD, ο κ. Γιέγκερ διευκρίνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση λαμβάνει υπ' οψιν της τη θετική εκτίμηση του Έλληνα υπουργού για την ταμειακή κατάσταση της χώρας, αλλά πρόσθεσε ότι το Βερολίνο δεν σχολιάζει τέτοια θέματα.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, την διαβεβαίωση του Γ. Βαρουφακη ότι η Ελλάδα θα πληρώσει όλους τους πιστωτές της, υπενθύμισε ότι αυτό προκύπτει και από την συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, ενώ επανέλαβε ότι στις προσωπικές συναναστροφές των δύο υπουργών υπήρχε πάντα σεβασμός.

Ερωτηθείς, δε, αν ο Β. Σόιμπλε διεξάγει «ψυχολογικό πόλεμο» στην Ελλάδα, όπως τον κατηγόρησε ο Πάνος Καμμένος, ο κ. Γιέγκερ δήλωσε «όχι, αυτά είναι ανοησίες και το γνωρίζετε».

«Το Grexit δεν είναι στόχος»

Όλες οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης εύχονται να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και είναι ευθύνη της Αθήνας, των διεθνών οργανισμών και των Ευρωπαίων να αποφευχθεί μια έξοδος από ατύχημα, λέει ο εκτελεστικός διευθυντής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Υπογραμμίζει ότι δεν είναι δυνατόν να ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης προς την Αθήνα μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκρεμούσα αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος.

«Πρέπει να υπάρξει συμφωνία στο επίπεδο του δημοσιονομικού ελλείμματος και του πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς και σε μια λίστα μεταρρυθμίσεων» συμπληρώνει.

Ο EFSF, του οποίου ηγείται ο Κλάους Ρέγκλινγκ, κατέχει το 40% του ελληνικού χρέους.

«Το Grexit δεν είναι πολιτικός στόχος. Όλες οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ» προσθέτει.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ λόγω ατυχήματος, σημειώνει ότι είναι κοινή ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, των θεσμών και του Eurogroup να αποφύγουν τέτοια εξέλιξη.

Και οι ΗΠΑ θέλουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη

Εντωμεταξύ, ο πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «είναι προς το συμφέρον της Αμερικής και το συμφέρον της Ευρώπης, η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη και να συνεχίσει να παίζει έναν σταθεροποιητικό ρόλο, ούσα η ίδια σταθερή και δυνατή στην Ευρώπη και σε μια πολύ δύσκολη περιοχή, στα Βαλκάνια».

Ο Ρόμπερτ Σάντερς, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με την υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά δήλωσε επίσης ότι η υποστήριξη του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμπα προς τον ελληνικό λαό είναι «δεδομένη».