Ο γάμος του Πιριπιμπί

της Αθηνάς Τζολάκη

Κάθε φορά που ρωτούσα τον παππού μου  τι θα φάμε μου απαντούσε σκουράντζο, κάθε φορά που ρωτούσα που θα πάμε μου απαντούσε  στο Γάμο του Πιριπιμπή.

Σκουράντζο δεν έχω φάει ποτέ στην ζωή μου και ο Πιριπιμπής νόμιζα ότι ήταν το Ζακυνθινό ανάλογο του Καραγκιόζη, μέχρι που μια μέρα σε ένα διήγημα του Ξενόπουλου μια τεράστια έκπληξη με περίμενε, ο Πιριπιμπής όχι μόνο ήταν υπαρκτό πρόσωπο αλλά είχε και από τους πιο όμορφους κήπους στη Ζάκυνθο,  άρα, πιθανόν , σκέφτηκα αμέσως, να είχε κάνει και τον  ξακουστό  αυτό γάμο.

Έτσι ο Πιριπιμπής από τον Καραγκιόζη που  πίστευα πως είναι , προήχθη σε άρχοντα με ζηλευτό κήπο που πολύ θα ήθελα να έβλεπα. Φαντάζομαι την ομορφιά του κήπου αυτού, τον ίσκιο του, τα μεθυστικά αρώματα από τα γιασεμιά και τις γκραντούκες, τα τριαντάφυλλα, τις λεβάντες και τα ζουμπούλια. Γύρω -γύρω θα είχε ψηλά κυπαρίσσια και πιο μέσα νεραντζιές και λεμονιές. Παρτέρια  με  μενεξέδες θα πλαισίωναν χαριτωμένα σιντριβάνια με δροσερά νερά, και ο Πιριπιμπής θα καμάρωνε για την ομορφιά του κήπου του καθώς θα τον έβλεπε από ψηλά, από  το μπαλκόνι του  σπιτιού του.

Άσε τα γλέντια που θα έκαναν στον γάμο του, μέσα στον παραδεισένιο κήπο του, τι μαντολίνα και τι κιθάρες θα συνόδευαν τους χορούς του Κυρίου και της Κυρίας Πιριπιμπή και των καλεσμένων τους. Μπορεί  και κάποιος να είχε αποστηθίσει και στιχάκια του Κολώνια και να τα απάγγελλε με ευθυμία:

Ζάκυνθος πόλη παλαιά Ενετικού σχεδίου
Κτισμένη εις τους πρόποδας του λόφου του φρουρίου
Οι λόφοι οι χλοάζοντες και τα καμπαναρία
Τα άνθη και οι κήποι της μαγεύουν την καρδία
Τα σπίτια τα καλύβια της μακράν από το πλοίον
Δίδουν ωραίαν άποψην σ΄αυτήν και μεγαλείον.

Θα ήταν σίγουρα ένας σπουδαίος γάμος.

Να  και ο Σιορ Διονύσιος που θα μας τραγουδήσει μια καντάδα , λέτε να ήταν και αυτός εκεί;