Η «στοιχειωμένη» ιστορία των ριάλιτι σόου

Καθημερινή

Η τραγική είδηση του θανάτου δέκα ατόμων μετά από την σύγκρουση δύο ελικοπτέρων στην Αργεντινή είναι η τελευταία χρονικά σε μια μακρά λίστα θανάτων που έχουν επέλθει στην σκιά τηλεοπτικών γυρισμάτων.

Το πρώτο περιστατικό για το οποίο θα πρέπει να ταξιδέψουμε στην μακρινή Ταιλάνδη, σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2013, όταν ο 25χρονος Gerard Babin που συμμετείχε στην γαλλική έκδοση του ριάλιτι «Survivor» υπέστη ανακοπή την πρώτη μέρα των γυρισμάτων στο νησί «Koh Lanta». Η παραγωγή διακόπηκε, ενώ ο γιατρός του προγράμματος αυτοκτόνησε.  Σύμφωνα με πληροφορίες ο γιατρός, Thierry Costa, κατηγόρησε τον Τύπο πως έβλαψε σημαντικά την επαγγελματική του φήμη, προσάπτοντάς του σοβαρές ευθύνες για τον θάνατο του νεαρού παίκτη. Ο ίδιος σε γράμμα που άφησε, σημειώνει ως τελευταία του επιθυμία, η σορός του να μην επιστρέψει στην Γαλλία, αλλά να θαφτεί στην Ταιλάνδη. 

Τον Απρίλιο του 2013 ένας αστέρας του MTV που συμμετείχε στο ριάλιτι «Buckwild», μαζί με άλλους δύο παίκτες βρέθηκαν νεκροί, δηλητηριασμένοι από μονοξείδιο του άνθρακα στη Δυτική Βιρτζίνια. Μετά τον θάνατο του 21χρονου αστέρα με το παρατσούκλι «Gandee Candy»  το διάσημο μουσικό κανάλι ακύρωσε το σόου.

Ενα ακόμη συμβάν στοιχειώνει την ιστορία των ριάλιτι σόου, όταν τον Φεβρουάριο του 2013 μέλος του τηλεοπτικού καστ από το Discovery Channel, ο 45χρονος Michael Donatelli,  ο πιλότος David Gibbs, 59 ετών,  και ο εικονολήπτης Darren Rydstrom, 46 ετών, σκοτώθηκαν σε σύγκρουση ελικοπτέρου κατά τη διάρκεια γυρισμάτων για μια παραγωγή με στρατιωτική θεματολογία.

Στην Μπανγκόγκ, τον Αύγουστο του 2009 ο Saad Khan, 32 ετών, πνίγηκε κατά τη διάρκεια γυρισμάτων σε ριάλιτι σόου στο Πακιστάν, ενώ κολυμπούσε σε μια λίμνη κουβαλώντας στην πλάτη του ένα σακίδιο που ζύγιζε περίπου επτά κιλά. Ο άτυχος νέος φώναξε για βοήθεια όμως χάθηκε στα νερά της λίμνης. Αργότερα, δύτες ανέσυραν το πτώμα του.

Ηταν Μαϊος του 2009, όταν το ριάλιτι «Survivor» έδειξε το πρώτο δείγμα «κακοτυχίας» για τους συμμετέχοντές του. Ωστόσο, την πρώτη φορά αφορούσε στην βουλγαρική εκδοχή του σόου και όχι στη γαλλική. Σε αυτήν την περίπτωση νεκρός από ανακοπή βρέθηκε ο 53 ετών παίκτης, Noncho Vodenicharov, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του σόου στις Φιλιππίνες. Ο άτυχος άνδρας ήταν δήμαρχος και τραγουδιστής.

Τέλος, τον Σεπτέμβριο του 2006, ο Steve Irwin, 46 ετών σκοτώθηκε όταν κολυμπούσε δίπλα σε ένα δηλητηριώδες σαλάχι, το οποίο τον τσίπμησε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της σειράς «Κυνηγοί κροκόδειλων». Ειδικοί περιέγραψαν το θανάσιμο περιστατικό ως ένα φρικτό ατύχημα.