Ξυδάκης: «Το γκράφιτι βανδάλισε το Πολυτεχνείο»

efsyn.gr

«Βανδαλισμό» χαρακτηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης το γκράφιτι στο Πολυτεχνείο, υποστηρίζοντας ότι αλλοίωσε με επιθετικό τρόπο τη μορφολογία και την ιστορική φυσιογνωμία του κτιρίου. «Το γκράφιτι απεικόνισε την κρίση στη χώρα, στην πόλη, στην οδό Στουρνάρη. Η σκοτεινιά του αναδύεται από το ζοφερό μικροκλίμα της περιοχής», αναφέρει χαρακτηριστικά, γνωστοποιώντας την πρόθεση του υπουργείου να διαθέσει στο ΕΜΠ την τεχνογνωσία των συντηρητών του για την αποκατάσταση των μαρμάρινων στοιχείων.

Την ενέργεια αυτή καταδικάζει και το υπουργείο Παιδείας, σημειώνοντας ότι «οι εκφράσεις αυθόρμητης τέχνης της νέας γενιάς -όσο σεβαστές και αν είναι- απαιτούν όρια και μέτρο». Το υπουργείο θεωρεί ότι η κάλυψη των εξωτερικών τοίχων του ιστορικού κτιρίου υπερέβη τα όρια, θέτοντας στο τραπέζι το ζήτημα της φύλαξης των ΑΕΙ.

Την οργή τους εκφράζουν και οι πρυτάνεις των ΑΕΙ, σημειώνοντας πως «οι βανδαλισμοί των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων τείνουν να γίνουν δυστυχώς μέρος της καθημερινότητάς τους. Η θλιβερή εικόνα του ιστορικού κτιρίου του ΕΜΠ αποτελεί την αποκορύφωση των απαράδεκτων αυτών πράξεων. Όπως υποστηρίζουν, πρόκειται για μία «μαύρη και αποκρουστική εικόνα» που δείχνει έλλειψη πολιτισμού. Επίσης, οι πρυτάνεις υπενθυμίζουν τις προτάσεις τους για τα θέματα προστασίας των ΑΕΙ.