Σάλος στην Πορτογαλία: Ο πρωθυπουργός ξέχασε να πληρώσει φόρους

tanea.gr

Τα πυρά της Αντιπολίτευσης δέχεται ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας μετά την αποκάλυψη ότι την περίοδο 1999-2003 δεν πλήρωνε έγκαιρα φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Στελέχη των σοσιαλιστών ζήτησαν την παραίτηση του Πάσος Κοέλιου, όμως ο επικεφαλής του κόμματος, Αντόνιο Κόστα, είπε ότι αναμένει τις εξηγήσεις που θα δώσει στο Κοινοβούλιο.

Ο Πάσους Κοέλιου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Sol παραδέχτηκε ότι «υπήρχαν χρονιές που δήλωνα και πλήρωνα τους φόρους μετά τη λήξη της διορίας, αλλά κατέβαλα πρόστιμα και τόκους -μερικές φορές αυτό γινόταν γιατί το ξεχνούσα, άλλες επειδή δεν είχα τα χρήματα».

Καθώς διέρρεαν πληροφορίες ότι οι φορολογικές αρχές αναγκάστηκαν να τον απειλήσουν με κατάσχεση περιουσιακών του στοιχείων γιατί όφειλε φόρους ύψους 6.000 ευρώ από το διάστημα 2003-2007, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι πάντα πλήρωνε αυτά που χρωστούσε.

«Δεν έχω χρέη. Με αντιμετώπιζαν όπως οποιοδήποτε άλλο φορολογούμενο, χωρίς να μου παραχωρούν προνόμια. Παραδέχομαι ταπεινά ότι καθυστερούσα, δεν είμαι υπερήφανος για αυτό, όμως πάντα πλήρωνα και δήλωνα τα πάντα. Έχω πληρώσει επίσης τα πάντα στα ασφαλιστικά ταμεία» κατέληξε.

Πάντως, η εφημερίδα Público έγραψε ότι εξακολουθεί να οφείλει πάνω από 5.000 ευρώ. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε ότι οι καταβολές ήταν υποχρεωτικές στη δική του περίπτωση την εποχή εκείνη.

Οι Σοσιαλιστές προηγούνται στις δημοσκοπήσεις εν όψει των βουλευτικών εκλογών, που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο στην Πορτογαλία, αλλά ο κυβερνών συνασπισμός ακολουθεί με ελάχιστη διαφορά.