Αποκλείει πιστωτικό γεγονός ο Σταθάκης

tanea.gr

Αισιόδοξος για το Eurogroup της Δευτέρας εμφανίστηκε, ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης.

«Το πιστωτικό επεισόδιο τον Μάρτη πρέπει να αποκλειστεί. Εμείς προσερχόμαστε στο Eurogroup με ένα πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων και φυσικά θα θέσουμε και το θέμα της ομαλής χρηματοδότησης της οικονομίας μέχρι τον Ιούνιο» τόνισε ο κ. Σταθάκης.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real, και σε ερώτηση για το πώς θα αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός, ο υπουργός Οικονομίας είπε: «Η απάντηση είναι η πρώτη από τις τρεις διαδοχικές ανανεώσεις που υπάρχουν μπροστά μας, η πρώτη πήγε καλά, θα υπάρχει ομαλή ροή και για τη δεύτερη και για την τρίτη. Η κατάσταση είναι απόλυτα διαχειρίσιμη, κατά τη γνώμη μου».

Αναφορικά με το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει ένας κανόνας για όλα- για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Όλοι θα συμφωνήσουμε, και οι ξένοι και εμείς, ότι το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, όπως έγινε, είχε πάρα πολλά προβλήματα.

Το πρώτο ήταν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις είχαμε μια μεταφορά κρατικού μονοπωλίου σε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο...

Το δεύτερο θέμα είναι ότι πάρα πολλές από τις ιδιωτικοποιήσεις δεν ακολούθησαν τις προβλεπόμενες -από τους διεθνείς κανόνες- νομικές διαδικασίες...

Άρα, η απάντηση είναι ότι δεν είναι ένας κανόνας για όλα. Κάποιες που έχουν γίνει και έχουν ολοκληρωθεί, και έχουν τηρήσει τους διεθνείς κανόνες, αυτές προφανώς δεν ανατρέπονται, γιατί εγείρονται πάρα πολλές αξιώσεις εναντίον της χώρας.

Κάποιες που έχουν γίνει, άλλα έχουν πάρα πολλά νομικά προβλήματα είναι προς αναθεώρηση. Τις εν εξελίξει, προφανώς, η νέα κυβέρνηση θα κοιτάξει μια προς μια, την καθεμία από αυτές, με ένα πρίσμα εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος».