Για κακούργημα παραπέμπεται ο πρόεδρος της ΔΕΗ

tvxs.gr

Το Συμβούλιο Εφετών παραπέμπει σε δίκη για κακούργημα τον Πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό. Η υπόθεση αφορά παράνομες αυξήσεις, πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, σε 19 στελέχη της Επιχείρησης τη διετία 2010 - 2012. Μετά την παραπομπή του, ο Αρθούρος Ζερβός κατέθεσε την παραίτησή του.

Ο Αρθούρος Ζερβός με τις εν λόγω αυξήσεις προκάλεσε ζημιά στο Δημόσιο, που υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, ποσό που μετατρέπει την παράβαση σε κακούργημα. Ειδικότερα ο Αρθούρος Ζερβός κατηγορείται πως ενέκρινε τη χορήγηση μισθολογικών αποδοχών σε διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ πάνω από τα 5.981 ευρώ που όριζε ο νόμος για την περίοδο Μαρτίου – Μαίου 2010, άνω των 5.586 για το διάστημα Ιουνίου 2010-Αυγούστου 2012 και άνω των 5.000 ευρώ από τον Σεπτέμβριο 2012 ως σήμερα.

“Με περισσότερες πράξεις του που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος και με την ιδιότητα του διευθύνοντα συμβούλου και Προέδρου του διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ κατά την διαχείριση των εσόδων της εταιρείας που του είχαν ανατεθεί με νόμο, ελάττωσε εν γνώσει του και για να ωφεληθεί άλλος την περιουσία της παραπάνω εταιρείας, η οποία ανήκε στο ελληνικό δημόσιο, που κατέχει την πλειοψηφία του μετοχικού της κεφαλαίου και ορίζει την διοίκηση αυτής”, αναφέρεται στην απόφαση του Συμβουλίου Εφετών.

Απάντηση της ΔΕΗ

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η επιχείρηση μετά τη δικαστική εξέλιξη, η ΔΕΗ ζήτησε γνωμοδοτήσεις από δύο καθηγητές του εργατικού δικαίου τις οποίες και εφήρμοσε. Αυτό τον τρόπο εφαρμογής υιοθέτησε και το δημόσιο σε δύο γ.σ. της ΔΕΗ το 2010 και το 2011. Η Εισαγγελία δεν αποδέχθηκε την ερμηνεία αυτή και η διαφορά θα κριθεί στο δικαστήριο.