Στρεβλώσεις και στερεότυπα

του Χρήστου Λουτράδη

Νιώθω ότι έχουν περάσει χρόνια από την 25 του Ιανουαρίου. Είναι από τις ελάχιστες φορές που πιάνω τον εαυτό μου να χάνει την αίσθηση του πολιτικού χρόνου. Στερεότυπα και μοντέλα δράσης και συμπεριφοράς δεκαετιών φαντάζουν παλαιολιθικά και ξένα. Ο πολιτικός χρόνος όχι μόνο έχει πυκνώσει αλλά εμπεριέχει και πολλές ιστορικές νοηματοδοτήσεις που στο παρελθόν εκτυλίσσονταν σε δεκαετίες.

Είναι όμως ορισμένα δεδομένα που παραμένουν αναλλοίωτα στον πολιτικό χωρόχρονο. Ένα από αυτά είναι η απουσία διαλόγου. Ανέκαθεν τα μέλη του πολιτικού μας συστήματος είχαν μεγαλύτερη ευκολία στο να συνδιαλέγονται και να συνομιλούν στο παρασκήνιο από το να συζητούν δημόσια και φωναχτά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία. Αυτό όχι μόνο δηλητηρίαζε την πολιτική ζωή του τόπου μας αλλά είχε ως αποτέλεσμα να αναπαράγονται οι στρεβλώσεις και τα στερεότυπα που μας φυλακίζουν στο λίγο και το ευτελές.

Το βλέπεις και στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες.  Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει να αντιμετωπίσει εκτός  από έναν σκληρό και γραφειοκρατικό μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολιτικά κόμματα εθισμένα όχι αντίπαλα σε ένα δεδομένο παιχνίδι πολιτικής αντιπαράθεσης ,αλλά εχθρικά. Και είναι εχθρικά γιατί η πολιτική αντιπαράθεση στο DNA της πολιτικής μας ζωής είναι συνυφασμένη με την εξόντωση και τον πολιτικό κανιβαλισμό του αντιπάλου, χωρίς να αναλογίζεται κανείς για τα θύματα ανάμεσα στον  «άμαχο»  αλλά όχι αθώου του αίματος, πληθυσμό.

Αυτή η αισχρή δηλητηρίαση της ζωής μας ως πολίτες, δεν δημιουργήθηκε στις 25 του Γενάρη. Οι ευθύνες και της μέχρι πρότινος αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν κυβέρνησης είναι σημαντικές. Δεν αντέδρασε όταν καλλιεργήθηκε από ακροδεξιούς κύκλους  ένας ακραίος και διχαστικός λόγος που στοχοποιούσε προσωπικότητες, ευτελείς και μικρές, και δεν παρήγαγε πολιτική και όραμα. Ένας λόγος που θώπευσε τις ανασφάλειες του νεοέλληνα και επέτρεψε το να δημιουργηθούν πολιτικό-κοινωνικά εκτρώματα.  Αυτός ο λόγος έκανε αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας τον Αντώνη Σαμαρά, και αυτός ο λόγος τον τελείωσε πολιτικά. Είναι στο χέρι του Τσίπρα να ενταφιάσει αυτήν την εποχή μαζί με τους πολιτικούς εκφραστές τους και ας είναι ορισμένοι εξ αυτών και πολιτικοί σύμμαχοι του, εξ ανάγκης.