Νικολούδης: «Αναζητούμε €120 δισ. στο εξωτερικό»

tanea.gr

«Δεν έχω τίποτα εναντίον των πλουσίων, είμαι εναντίον των ανέντιμων πλουσίων. Και είμαι εδώ για να τους πιάσω», δηλώνει ο υπουργός υπερ-ελεγκτής Παναγιώτης Νικολούδης σε συνέντευξή του στους New York Times, ενώ εκτιμά πως εκτός Ελλάδας υπάρχουν 120 δισ. ευρώ, κυρίως σε επενδυτικούς λογαριασμούς στους οποίους η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση.

Ο νέος υπουργός Επικρατείας κατά της Διαφθοράς που ως πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ασχολούνταν για δεκαετίες με υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος, λαθρεμπορίου καυσίμων και διαφθοράς σχεδιάζει να βάλει στο στόχαστρο τους ολιγάρχες της Ελλάδας.

Ερευνώντας μια στοίβα ελληνικών τραπεζικών λογαριασμών ανώτατων στελεχών, πολιτικών και άλλων μελών της ελληνικής ελίτ, ο κ. Νικολούδης βρήκε κάποια ανησυχητικά νούμερα.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στους New York Times έχει στα χέρια του 3.500 ελέγχους οφειλόμενους φόρους ύψους 7 δισ. ευρώ, από τους οποίους ευελπιστεί πως μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν εισπραχθεί 2,5 δισ. ευρώ. Σύντομα θα βρεθούν στο στόχαστρο άλλες 22.000 υποθέσεις, ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπληρώνει.

Κατά τον ίδιο, υπάρχει σημαντικός αφορολόγητος πλούτος εκτός Ελλάδας, στον οποίον περιλαμβάνονται περισσότεροι από 2.000 ελληνικοί τραπεζικοί λογαριασμοί στην Ελβετία, που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ η οποία εστάλη στην Ελλάδα το 2010. Συνολικά εκτιμάται πως εκτός Ελλάδας υπάρχουν 120 δισ. ευρώ, κυρίως σε επενδυτικούς λογαριασμούς στους οποίους, όπως σημειώνει ο κ. Νικολούδης, η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Σχόλια

  • 1 Ο/Η Alexandros Raskolnick έγραψε: (πριν 3 έτη)

    Αν δεχθούμε την άποψη των μελετητών της ελληνικής οικονομίας που λίγο-πολύ όλοι συμφωνούν, από την εποχή του Ζολώτα και ακόμη παλιότερα ότι ένα 25-30% του ελληνικού ακαθάριστου εθνικού προϊόντος βρίσκεται εκτός εθνικών λογαριασμών, στις μαύρες περιοχές της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής, χωρίς να συνυπολογίζονται οι κατάμαυρες κηλίδες της απευθείας καταλήστευσης του δημόσιου πλούτου μέσω των ελεεινών και δόλιων πρακτικών των τσοχατζοπουλαίων, παντός καιρού και πάσας κομματικής απόχρωσης, τότε η εκτίμηση του υπουργού είναι εξοργιστικά υποτιμημένη.
    Διακινδυνεύω μια πρόβλεψη: Μπορεί να έχει το δίκιο του, μιλώντας μόνο με τα τεκμήρια που έχει υπόψη του ως εκπαραθυρωμένος Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος, αλλά όταν θα βρει λίγο χρόνο να ξύσει λίγο -εκτός από τα στοιχεία που έχει ήδη υπόψη του- και τα κιτάπια της Τράπεζας της Ελλάδας και των εμπορικών τραπεζών, στα οποία δεν είχε μέχρι τώρα πρόσβαση, δεν θα τρίβει μόνον αυτός τα μάτια του. Όλοι μας θα τα τρίβομε!!!

loading..