Έγκριση απο την πλειοψηφία

Της Δώρας Αντωνίου/kathimerini.gr

Ολοκληρώθηκε έπειτα από περίπου έντεκα ώρες η μαραθώνια συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού υπήρξε ενδεικτική ψηφοφορία με την πλειοψηφία των βουλευτών να δηλώνουν ότι στηρίζουν τη συμφωνία.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους βουλευτές του κόμματος να μάθει αν συμφωνούν ή διαφωνούν με τη συμφωνία για τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Οπως είπε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της ομιλίας του «θέλω να ξέρω αν συμφωνείτε, ή διαφωνείτε, κι αν υπάρχει κάποιος που θα καταψήφιζε, θέλω να το πει εδώ».

Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, δήλωσε ότι «η διπλωματία μας απέδωσε στη Σύνοδο Κορυφής και τα Eurogroup και στην ουσία την κρίση την απεύχονται και οι εταίροι μας. Η συμφωνία μάς δίνει κάθε δυνατότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και χρειάζεται αποφασιστικότητα και αρραγές μέτωπο. Η ρήξη δεν είναι αυτοσκοπός για την κυβέρνηση, σκοπός είναι η καλύτερη συμφωνία για την Ελλάδα και τον λαό».

Πάντως, στη διάρκεια της συνεδρίασης δεν έλειψαν οι ερωτήσεις, οι επιφυλάξεις και η κριτική όπως αυτή από την πλευρά του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, σχετικά με το ότι δεν υπήρξε ενημέρωση και συζήτηση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης πριν από τη διεξαγωγή του Eurogroup.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός ζήτησε προσοχή και σοβαρότητα από βουλευτές και υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε όλους να συνδράμουν, ώστε να προχωρήσει τάχιστα η υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην «λίστα Βαρουφάκη», προκειμένου, όπως τόνισε, η κυβέρνηση να χτίσει αξιοπιστία έναντι του λαού, αλλά και έναντι των εταίρων, στους οποίους με τον τρόπο αυτόν θα δείξει ότι μπορείς να κάνεις τις μεγάλες τομές στα ακανθώδη ζητήματα που χρονίζουν δεκαετίες.

Ο κ. Τσίπρας, έπειτα από τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν σε υψηλούς τόνους τις προηγούμενες ημέρες από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση και για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων, έκανε αναλυτική ενημέρωση για όλο τον κύκλο διαπραγματεύσεων που έγινε από τον ίδιο και από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη στις επαφές που είχαν στο εξωτερικό στο διάστημα από την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα κυβέρνηση μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή, εστιάζοντας στις δυσκολίες και τις πιέσεις που ασκήθηκαν.

Μάλιστα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση κατάφερε με τους χειρισμούς της να αποτρέψει να σχέδιο που στόχευε στην ανατροπή της και στην επιβεβαίωση του σεναρίου αριστερής παρένθεσης, σχέδιο που εμπεριείχε την πιστοληπτική, δημοσιονομική και χρηματοδοτική ασφυξία της κυβέρνησης.

Ως επιτεύγματα της συμφωνίας που επιτεύχθηκε, ανέφερε τον διαχωρισμό της δανειακής σύμβασης από το Μνημόνιο, το ότι εξασφαλίστηκε χρόνος και ανάσα για να ξεδιπλώνει το πρόγραμμά της η κυβέρνηση, το τέλος των εξωπραγματικών πλεονασμάτων, την διασφάλιση της ομαλότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, και την προώθηση μεταρρυθμίσεων που δεν επικεντρώνουν στη λιτότητα αλλά βασίζονται στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Σχόλια

 • 1 Ο/Η Ξενοφων Ισαρης έγραψε: (πριν 3 έτη)

  <...Μάλιστα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση κατάφερε με τους χειρισμούς της να αποτρέψει να σχέδιο που στόχευε στην ανατροπή της και στην επιβεβαίωση του σεναρίου αριστερής παρένθεσης, σχέδιο που εμπεριείχε την πιστοληπτική, δημοσιονομική και χρηματοδοτική ασφυξία της κυβέρνησης. ...>

  Μου αρέσει που ήταν ειλικρινής, προς τους βουλευτές του. Η ασφυξία ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ! Οχι του λαού, της κυβέρνησης ! Διότι υπογράφοντας αυτή την συμφωνία ΜΟΝΟΝ η κυβέρνηση δεν παθαίνει ασφυξία. Διατηρούνται στις θέσεις τους σαν υπάλληλοι των εταίρων, με τους παχυλούς τους μισθους χωρίς κανένα άγχος αφού δεν υπάρχει πλέον εχθρός. Ολοι οι άλλοι που θα πληρώσουμε τους εχθρούς για να είναι "φίλοι" τους θα παθουμε λίγη ακόμη ασφυξία. Γιατί φίλοι μας δεν ήταν ούτε θα γίνουν ποτέ έτσι κι αλλιώς.

  Ας μην προσπαθεί λοιπόν να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο κ. Τσιπρας. Συμφωνιες BUY OFF του εχθρού κάθε κυβερνήτης ΠΡΕΠΕΙ να τις κάνει ΜΟΝΟΝ με την έγκριση του λαού, ΑΦΟΥ Ο ΛΑΟΣ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ. Αν θέλει να τον έχει με το μέρος του μετά ότι και αν γίνει. Απο εκεί και πέρα αν, την ώρα που το ανακοίνωνε, οι εχθροί απειλούσαν ευθέως με χρηματοπιστωτική ασφυξία ή ακόμη και προχωρούσαν σ'αυτή, ή τότε κι αν είναι που ο λαός θα ήταν στο πλευρό της κυβέρνησης και ΔΕΝ ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ ΝΑ ΠΕΣΕΙ. Διότι τότε θα τον αντιπροσώπευε.

  Ο λαός μπορεί να μην έχει βγάλει το Χαρβαρντ στα οικονομικά όμως ολοι ξέρουμε οτι τα χρήματα τυπώνονται απο οποιαδήποτε τυπογραφική μηχανή. Δεν θα μέναμε λοιπόν απο χρήματα σε καμία περίπτωση όπως δεν έμεινε και η Αργεντινή. Το άν θα πληρώναμε ή θα αντισστεκόμασταν ήταν δική μας απόφαση όχι της κυβέρνησης. Ολα όσα έγιναν ήταν για να διατηρήσει τα προνόμια της μόνον η κυβέρνηση γι'αυτό άλλωστε και ενήργησε μόνη της.

  Τωρα η κυβέρνηση για άλλη μια φορα διαχώρισε τα συμφέροντα της

loading..