Ανω-κάτω η Βουλή με την πρόταση Κωνσταντοπούλου

tanea.gr

Αναβρασμός επικρατεί τις τελευταίες ώρες εντός Βουλής, όπου συνεδριάζει η Ολομέλεια για άρση ασυλίας του Αδωνι Γεωργιάδη.

Σημειώνεται ότι η άρση ασυλίας του κ. Γεωργιάδη αφορά μήνυση από ιδιώτη για πώληση βιβλίων χωρίς παραστατικά

Η ένταση πυροδοτήθηκε όταν η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, αφού διάβασε κατά γράμμα όλο τον κανονισμό και τις διαδικασίες που προβλέπονται, ανέφερε ότι αναβάλλεται για άλλη ημέρα η ψηφοφορία.

Κατά την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε:

«Προέκυψε ότι μολονότι έχει διαβιβαστεί πρόσκληση στους βουλευτές που είναι κρατούμενοι προσωρινώς, προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία της ψηφοφορίας, η Εισαγγελική Αρχή δεν έδωσε άδεια, χωρίς κάποια ειδική αιτιολογία, η οποία μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη Βουλή.

»Με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα πρακτική της εισαγγελικής αρχής σε ολόκληρη την περίοδο αυτή, δεν ήταν η αντιμετώπιση των κοινοβουλευτικών καθηκόντων ήσσονος σημασίας, και με δεδομένο ότι ανάλογη ήταν η διαδικασία στον τελευταίο μήνα της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, αφού συζητήσαμε το θέμα στο προεδρείο της Βουλής, με τη συμμετοχή όλων των αντιπροέδρων, αποφασίσαμε ότι αποτελεί αυτό το γεγονός λόγο για μία σύντομη αναβολή της συζήτησης, για αύριο στις 6:30, προκειμένου η σύνθεση του κοινοβουλίου να είναι πλήρης και όλοι οι βουλευτές να μπορούν να ασκήσουν το καθήκον τους στην ονομαστική ψηφοφορία. Αυτή είναι η εισήγηση του προεδρείου στην Ολομέλεια».

Άμεση ήταν η αντίδραση του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος παίρνοντας τον λόγο παρακάλεσε το Σώμα να αποφασίσει να συνεχιστεί η διαδικασία.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Γιάννης Κουτσούκος ζήτησε τη μη αναβολή της διαδικασίας

Η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι επιθυμία της είναι να συμμετέχουν όλοι οι βουλευτές σε αυτές τις διαδικασίες και ότι θα υποβάλει εκ νέου αίτημα.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Β Αθηνών της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης σημειώνοντας ότι «το Προεδρείο της Βουλής δεν αποφασίζει, αλλά μόνο εισηγείται. Ανοίγετε ένα κακό προηγούμενο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ανέφερε ότι «ανοίγουμε κερκόπορτα με αυτή την ιστορία. Θα πρέπει σε κάθε ψηφοφορία να τους καλούμε και εφόσον δεν υπάρχει άδεια θα πρέπει να αναβάλουμε τις διαδικασίες».

Σημειωτέον ότι οι αντιδράσεις των βουλευτών είναι εντονότατες, ακόμη και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Βουλευτές, άλλωστε, σημείωναν ότι η κα Κωνσταντοπούλου επί της ουσίας δικαιώνει την επιχειρηματολογία της ΧΑ, ενώ, εάν επικρατήσει αυτή η λογική θα μπλοκάρεται κάθε λειτουργία του Κοινοβουλίου μέχρι παίρνουν άδεια οι προφυλακισμένοι βουλευτές.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν, όμως, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος χαρακτήρισε τη στάση της Ζωής Κωνταντοπούλου «κραυγαλέα αντιθεσμική».

«Θέλετε να υπαγορεύσετε την πολιτική σας βούληση στον εισαγγελέα. Παραβιάζετε τη διάκριση των εξουσιών, εκβιάζετε τη δικαιοσύνη, είστε εκλεγμένη και με τη δική μας ψήφο. Να ανακαλέσετε αυτά που είπα και να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων. Θελετε να επηρεάσετε τη δικαστική κρίση ενόψει της δίκης της Χρυσής Αυγής» σημείωσε σε έντονο ύφος ο Βαγγέλης Βενιζέλος.