Γιάνη μην κάνεις πίσω

Της Αγγελικής Τριαρίδου

Ούτε παιγνίδια παίζουμε, ούτε μπλόφες κάνουμε, ούτε plan Β υπάρχει. Αυτή είναι η πρότασή μας...

Θαύμασα πραγματικά τον Γιάνη Βαρουφάκη στην συνέντευξη τύπου μετά το Eurogroup. Διαυγής, πολυμαθής και ευφυής (όπως σχολίασε και ο απεσταλμένος του Sky News και των Times στις Βρυξέλλες, Εντ Κόνγουεϊ), μέσα σε λίγα λεπτά, έδωσε απαντήσεις, εξέθεσε τις άθλιες τακτικές τους, έδωσε μαθήματα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας, μίλησε καθαρά και σαν άντρας που σέβεται όχι μόνο τους Έλληνες που εκπροσωπεί αλλά και όλους τους Ευρωπαίους που τον παρακολουθούν και θύμισε ότι ποτέ η Ευρώπη δεν πήγε μπροστά με τελεσίγραφα και ότι στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Σήκωσε ένα αντρίκιο ανάστημα απέναντι σε διπρόσωπα ελεεινά ερπετά που αλλάζουν έγγραφα πίσω από την πλάτη μας, στους ψεύτες και "πολύ κουλ" τεχνοκράτες της Ευρώπης που μπροστά στις κάμερες λένε με θολό ύφος σουρπουίτσας ότι "υπάρχει ευελιξία" και πίσω από τις κλειστές πόρτες πετάνε τη μάσκα, γελάνε χαιρέκακα και ρίχνουν τελεσίγραφα "δεν έχετε λεφτά - τελειώσατε..."

Ενδεικτικό της τακτικής τους, το ότι άφησαν μια βδομάδα να πιστεύει η ελληνική πλευρά ότι διαβουλεύεται για μια έντιμη συμφωνία που ούτε τον λαό θα πρόδιδε, ούτε την Ευρώπη θα έθιγε, για να βγουν χτες το βράδυ οι υπαλληλίσκοι της συμφοράς, τα παπαγαλάκια των τραπεζιτών και των αγορών, να πούνε ότι μόνο αν ζητηθεί παράταση του προγράμματος θα συζητήσουμε κάποια ελαστικότητα... Αφού μας δήλωσε πρωί πρωι ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ότι "λυπάται τους Έλληνες για την ανεύθυνη κυβέρνηση που έχουν"... Που έπρεπε αμέσως σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας να του ζητήσει να ανακαλέσει δημοσίως πριν προσέλθουμε σε Eurogroup και συζητήσεις, αλλιώς να τους αφήσουμε να περιμένουν. Τί να πω δηλαδή κι εγώ; Ότι τον λυπάμαι που είναι υπουργός σε μια χώρα που έχει ψηφίσει στο κοινοβούλιό της νόμο που επιτρέπει νόμιμα την ΚΤΗΝΟΒΑΣΙΑ και που ετοιμάζεται να ανοίξει πορνεία ζώων στην επικράτειά της; Και που μαζεύει ΠΑΡΑΝΟΜΑ φυσικά αδέσποτα σκυλιά από όλες τις χώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) για να τα επανδρώσει; Μόνο αυτό αρκεί για να καταλάβουμε για ποιους μιλάμε...

Τι έγινε λοιπόν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Eurogroup; Έγγραφα εμφανίζονταν και μετά εξαφανίζονταν για να αντικατασταθούν με άλλα, και μετά υφάκι υπεράνω και τελεσίγραφα "μα είναι απλό ΠΡΕΠΕΙ να ζητήσετε παράταση του προγράμματος ΩΣ ΕΧΕΙ και μετά θα δούμε, σας υποσχόμαστε θα υπάρχει ευελιξία..." Αλλά τα πράγματα ήταν πολύ πιο συγκεκριμένα και πολύ πιο απλά: Όπως είπε και ο Γιάνης Βαρουφάκης "ο μόνος όρος που θέτουμε είναι να μην μας ζητηθούν μέτρα, που επιδεινώνουν την ύφεση. Μέτρων, όπως η μείωση των συντάξεων και η αύξηση του ΦΠΑ. Δεν μας δόθηκαν εγγυήσεις σχετικά με την ευελιξία.  Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εργαστεί προς ένα αδιέξοδο. Για να υπάρξει μεταρρύθμιση θα πρέπει να μας αντιμετωπίζουν ισότιμα. Η Ελλάδα δεν είναι αποικία χρέους. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μέλλον όχι με ένα αποδεδειγμένα λάθος πρόγραμμα. Η Ελλάδα βρίσκεται στα όρια μίας νέας οικονομικής κρίσης, λόγω του αποπληθωρισμού. Είμαστε μία φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση που απλώς επιθυμεί να αλλάξει το πρόγραμμα. Δεν παίζουμε παιχνίδια. Θέλουμε διαπραγματεύσεις. Δεν λειτουργούμε εγωιστικά και περιμένουμε αλλά ο καθένας θα κάνει τον μισό δρόμο για να γίνουν ουσιαστικές συζητήσεις. Η Ευρώπη δεν θέλει να αποτύχει, θα φτάσει σε μια καλή συμφωνία για να φύγει από το αδιέξοδο..." (Ολόκληρη η συνέντευξη τύπου εδώ)


Μέχρι να συγκροτήσω σε γραπτό κείμενο, τα σχόλια μου, με πρόλαβε ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, ανεβάζοντας λίγα λεπτά μετά την συνέντευξη τύπου του Eurogroup ένα άρθρο όπου ασκεί σκληρή κριτική στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση για το ναυάγιο:

"..Τι νομίζουν πως κάνουν οι υπουργοί του Eurogroup; Υποθέτω ότι είναι πιθανό να είναι απλώς ανόητοι - ότι δεν αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα του 2015 δεν είναι η Ιρλανδία του 2010, και αυτό το είδος εκβιασμού δεν περνά. Αποφάσισαν να πιέσουν την Ελλάδα στα άκρα. Αντί να δώσουν διαπραγματευτικό έδαφος, προτίμησαν να πιέσουν την Ελλάδα στην χρεοκοπία και, πιθανότατα, εκτός ευρωζώνης, με το υποθετικό οικονομικό ναυάγιο ως ένα μάθημα για οποιονδήποτε ενδέχεται να εγείρει παρόμοιες απαιτήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η έλλειψη σύνεσης είναι εκπληκτική και τρομακτική." (Ολόκληρο το άρθρο εδώ)

Ο στόχος είναι προφανής: Να "σπάσουν τον τσαμπουκά" στην Ελλάδα, στην μόνη χώρα που σε επίπεδο ηγεσίας αμφισβητεί τις πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη, με εκβιασμό. Κάτι ο φόβος της τραπεζικής ρευστότητας κάτι οι αγορές που θα φτιάξουν ανάλογο κλίμα, θεωρούνται για τους δανειστές μας επαρκείς λόγοι για να κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα την μεγάλη κωλοτούμπα. Και ναι το θέμα δεν είναι οικονομικό και σίγουρα δεν μπορούν να το λύσουν με φτηνά τρικάκια εταιριών κινητής τηλεφωνίας που άλλα σου λένε, άλλα συμφωνείς και άλλα σε βάζουν να υπογράψεις σε συμβόλαια που δεν ξέρεις τι λένε τα ψιλά γράμματα. Όπως πολύ σωστά επισήμανε σε ανάρτησή του στα social media και ο Πιτσιρίκος "Το πρόβλημα στις σχέσεις της Ελλάδας με τους “εταίρους” παρουσιάστηκε, όταν οι Έλληνες πολιτικοί άρχισαν να διαβάζουν αυτά που θα υπέγραφαν. Βέβαια, χρειάστηκε πρώτα οι Έλληνες πολίτες να στείλουν -με μεγάλη καθυστέρηση- στις Βρυξέλλες πολιτικούς που έχουν την παράλογη απαίτηση να διαβάσουν πρώτα πριν υπογράψουν τα κείμενα που αφορούν την χώρα τους και τους πολίτες της." Όχι λοιπόν το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό ούτε λύνεται στο Eurogroup! Είναι βαθιά πολιτικό και εδώ τους θέλω, να τη δω την μαγκιά και τα τελεσίγραφά τους.

Θέλετε να κάνουμε και μερικές πολιτικές σκέψεις ακόμα; Η Ευρώπη δεν αντέχει το grexit γεωπολιτικά, ούτε της το επιτρέπουν. Όσο για το οικονομικό σκέλος, εάν η Γερμανία και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης δεν χαλαρώσουν τη στάση τους στο θέμα της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα χρεοκοπήσει εντός Ευρωζώνης για 5 δισεκατομμύρια ευρώ με ανάλογες αντιδράσεις από τις αγορές και σοβαρές συνέπειες που θα επεκταθούν και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Οι επενδυτές θα έκαναν εικασίες για τον επόμενο υποψήφιο. Μετά από μια δεκαετία Μέρκελ, οι Ευρωπαίοι φοβούνται την Γερμανία. Τα κράτη που θέλουν να εισέλθουν στην ΕΕ είναι πια ελάχιστα. Ποιος θα θέλει με την θέλησή του να μπει σε στρατόπεδο αιχμαλώτων; Η ήττα της Μέρκελ στις εκλογές του Αμβούργου ίσως επηρέασε την αδιάλλακτη στάση της Γερμανίας στο χτεσινό eurogroup (για το θεαθήναι) και η Γερμανία εγκλωβισμένη στις εντυπώσεις, χτες πέτυχε να ξανατροφοδοτήσει την κοινή γνώμη με τον χειρότερο τρόπο. Ο ζουρλομανδύας του δημοσιονομικού συμφώνου (πλεονάσματα) ακυρώνει την ποσοτική χαλάρωση του πακέτου Ντράγκι. Η Ελλάδα δεν βγαίνει από το Ευρώ με δική της πρωτοβουλία. Το ζήτημα είναι αν θα την εξωθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση (δηλαδή να την υποχρεώσουν έμμεσα να βγεί) ή αν συμβεί κάποιο ατύχημα "στο χειρουργείο". Ναι σε αυτή την περίπτωση οι συνέπειες για μας θα είναι σκληρές τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα. Στην Ευρώπη όμως οι συνέπειες θα είναι πολλαπλάσιες. Το ευρώ θα υποτιμηθεί στο 0,70 με 0,80 c έναντι του δολαρίου. Αυτό από μόνο του είναι καταστροφή πρώτου μεγέθους. Για να σταθεί το Ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα στα πόδια του και να αντεπεξέλθει στην πίεση θα πρέπει η ΕΚΤ να εκδώσει νέο χρήμα της τάξης των 2,5 με 3 τρις ευρώ. Θα χαθούν εκατοντάδες δις (πιθανόν τρις) από έχοντες τίτλους, μετοχές ομόλογα, παράγωγα, από εκτεθειμένους σε υψηλή μόχλευση. Η απειλή ότι η Ελλάδα θα καταστραφεί (σημειώστε ότι η Ελλάδα έχει ήδη ''χρεοκοπήσει'' παραγωγικά, οικονομικά και κοινωνικά, αυτό είναι πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός, πόσο ακόμα μπορεί να καταστραφεί όταν καταθέσεις πάνω από εκατό χιλιάδες έχει μόνο το 0,4% των πολιτών;) δεν συγκρίνεται με την βεβαιότητα ότι η Ευρώπη -και όχι μόνο- θα μεταβληθεί σε τρίτο κόσμο. Η κατάρρευση της Ευρωζώνης θα είναι μια τεράστια καταστροφή χειρότερη από αυτή που δημιούργησε ο Β΄παγκόσμιος πόλεμος. Σκεφτείτε ή ρωτήστε για τις συνέπειες μιας γρήγορης κατρακύλας (υποτίμησης) του ευρώ κατά ένα 30 με 40% ακόμα από κει που βρίσκεται σήμερα. Μόνο η παρέμβαση της Αμερικής μπορεί να συγκρατήσει κάπως την κατάσταση. Η Ευρώπη από μόνη της δυστυχώς δεν μπορεί. Είναι ολοφάνερο και επι πλέον φαίνεται καθαρά ότι οι ηγέτες της είναι απίστευτα μικροί. Θα βρεθεί λύση γιατί η μη λύση δεν συμφέρει κανένα και ιδιαίτερα την Ευρώπη. Μήπως τελικά μπλοφάρει η Γερμανία; Μακάρι να αντισταθούμε αρκετά...

Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να υποχωρήσει από τις προγραμματικές τις δηλώσεις δραματικά. Τα ποσοστά 80% αποδοχής της πολιτικής της, και οι χιλιάδες κόσμου στις πλατείες δεν αφήνουν περιθώρια κυβίσθησης! 
Στον νέο εκβιασμό των Ευρωπαίων δανειστών μας μία πρέπει να είναι η απάντηση μας...

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Σχόλια

  • 1 Ο/Η gmich έγραψε: (πριν 3 έτη)

    Ε όχι και να .... επανδρώσει με σκυλιά τα πορνεία ζώων .

loading..