Προκόψαμε!

του Άρη Δαβαράκη

Η εξέλιξη της κοινής μας υπόθεσης που παίζεται και στην κεντρική μας Εθνική σκηνή από την νύχτα της 25ης Ιανουαρίου ασταμάτητα, μέρα με τη μέρα μεστώνει –παίρνει σχήμα και μορφή. Έχουμε πρόεδρο με 233 ψήφους, τον κύριο Προκόπη Παυλόπουλο, οπότε φαντάζομαι πως σήμερα-αύριο θα έχουμε και ορκωμοσία με όλα τα ροκφόρ: Δηλαδή με Αρχιεπίσκοπο κατ’ αρχήν. Δεν τον βλέπω να ορκίζεται στον λόγο της τιμής του τον Προκόπη, ένα ευαγγέλιο και έναν αγιασμό θα τον ζητήσει ο άνθρωπος – για το μάτι αν μη τι άλλο, που του έτυχε το πρώτο λαχείο έτσι, στα καλά καθούμενα. Μετά, ένας πρωθυπουργός, ο Τσίπρας που τον πρότεινε κιόλας, δεν θα είναι εκεί να τον στηρίξει και να του ευχηθεί καλή θητεία; Θα είναι. Η αξιωματική αντιπολίτευση, το κόμμα απ’ όπου προέρχεται ο νέος μας πρόεδρος;  Δεν μπορεί να απουσιάσει ο Αντώνης Σαμαράς από τέτοιες μεγάλες χαρές. Δεν γίνεται, αυτό έλειψε. Εδώ σου λένε πως μέχρι και ο Κώστας ο Καραμανλής με την Νατάσα  θα παραστούν, διότι ο θείος τον αγαπούσε πολύ τον Προκόπη (αν καταλάβαμε καλά, απ’ αυτά που δήλωσε ενθουσιασμένος ο Νικήτας Κακλαμάνης).  

Εκτός δε από πρόεδρο ενδέχεται να έχουμε και μία συμφωνία. Όχι την Πέμπτη, ας μην υπερβάλλουμε, αλλά την Παρασκευή καθόλου δεν αποκλείεται – λέει ο Βαρουφάκης. Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα δει και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας (ως Αλεξανδρινός και θρησκευόμενος όσο νάναι τα παρακολουθώ αυτά) στο Μέγαρο Μαξίμου – όπου έχει παγιδευτεί ο άνθρωπος από την ώρα που πάτησε το πόδι του και μπήκε. Δεν ξέρω αν φεύγει και ποτέ, όλο κάτι συμβαίνει, είναι σε συνεχή εγρήγορση – και ευτυχώς, διότι είναι και ο πλέον ψύχραιμος.  Θυμάστε που μπαίνοντας να παραλάβει εκείνη τη μέρα του Ιανουαρίου (δεν μπορώ να τον πω Γενάρη τον Ιανουάριο, έχω θέμα) κάτι δεν του πήγε καλά; Το βρήκε λίγο καταθλιπτικό το πρωθυπουργικό μέλαθρο – διότι έχει ένστικτο το άτομο και την ψυλλιάστηκε τη δουλειά, κατάλαβε ότι θα τον ρουφήξει αυτό το οίκημα. Δεν τελειώνουνε ποτέ οι δουλειές ενός πρωθυπουργού – ειδικά δε του πρώτου αριστερού (και του νεότερου) πρωθυπουργού στην ιστορία μας.

Διάλεξα αυτή την φωτογραφία με τον Βαρουφάκη και τον Τσίπρα που τα λένε ψιθυριστά γιατί την θεωρώ πολύ περιγραφική του ρόλου που παίζει ο Τσίπρας από το πρωϊ που ξυπνάει (αν προλαβαίνει και να κοιμηθεί). Πυρόσβεση. Έχει μια νοητή μάνικα και με ψυχραιμία παροιμιώδη αρπάζει τα προβλήματα που πάνε να ανάψουνε στις πρώτες ακόμα σπίθες και προσπαθεί, αν όχι να τα εξαφανίσει πριν «αρπάξουνε», τουλάχιστον να τα έχει υπό έλεγχον – διότι μια εστία να σου ξεφύγει γίνεται της αριστερής παρένθεσης.  Πρέπει να έχεις συνεχώς τα μάτια σου δεκατέσσερα , δεν είναι μόνο τα προβλήματα με τους εταίρους και τους δανειστές, τον εξαγριωμένο Σόϊμπλε, την διαμάχη Ρωσίας-ΕΕ, τον Κοτζιά που πηγαινοέρχεται, τις συνεντεύξεις  που πρέπει να δίνεις στα διεθνή ΜΜΕ ακαταπαύστως –έχεις και αυτόν τον τσιτωμένο και αντιπαθέστατο Γερούν Ντάϊσελμπλουμ (επίτηδες του το βάζω αυτό το «μπλούμ»  στο τέλος, δεν είναι ορθογραφικό, είναι ο ήχος που θέλω να ακούσω όταν θα έρθει το καλοκαίρι για μπάνια και θα τον σπρώξω να βουτήξει από τα βράχια τον αθληταρά).  

Σήμερα Πέμπτη λοιπόν για να ανακεφαλαιώσουμε, έχουμε Πρόεδρο Δημοκρατίας, έχουμε κάτι λίγα από το ELA για τις τράπεζες μην κλείσουν και φρικάρει ο καταναλωτής, έχουμε μια πρόταση για το Eurogroup που φαίνεται ότι έχει σοβαρές πιθανότητες να προχωρήσει έτσι ώστε την Παρασκευή, άντε την Δευτέρα (που είναι και Καθαρά Δευτέρα) να τελειώνουμε με αυτό το «ευρω ή δραχμή», «δημοψήφισμα ή εκλογές» - και έχουμε και παγετό τις πρώτες πρωινές ώρες, γι’ αυτό να προσέξουμε (είπε η Σούζη) μην γλιστρήσουμε και φάμε τα μούτρα μας διότι όταν ο εξαποδώ μας βλέπει να βάζουμε τάξη στα του οίκου μας και να νοιώθουμε επιτέλους ελπιδοφόροι και αισιόδοξοι, τσατίζεται και μας βάζει τρικλοποδιές μήπως και μας τα τσακίσει τα καινούργια μας φτερά – ο ανόητος. Έτσι λειτουργεί αυτός.

Αλλά ας έρθει ο Ντάϊσελμπλουμ ανυποψίαστος για ηλιοθεραπείες το καλοκαίρι με τα ευρουλάκια του – και όταν θα τη φάει την σπρωξιά απ’ τα βράχια θα πάνε στον οξαποδώ και τα 70 δαιμόνια πακέτο μιλάμε – όλη η λεγεώνα.

Προς το παρόν με γειά τον πρόεδρο – και καλό Παρασκευοσαββατοκυριακοδεύτερο πατριώτες. Καλά ξεμπερδέματα και, βεβαίως, καλή Σαρακοστή

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Σχόλια

  • 1 Ο/Η Δάφνη Χρονοπούλου έγραψε: (πριν 3 έτη)

    « και γίνεται της αριστερής παρένθεσης»
    Σε μια φράση όλοι οι φόβοι μας. Γιατί αν συμβεί αυτό αλίμονό μας.

loading..