Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα - Πατριάρχη Αλεξανδρείας

avgi.gr

 

Με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β' πρόκειται να συναντηθεί σήμερα Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 3 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄ γεννήθηκε στην Κρήτη το 1954, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του.

Είναι απόφοιτος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής και πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης σπούδασε στην Οδησσό της Ρωσίας Ιστορία Τέχνης, Λογοτεχνία και Φιλοσοφία. Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγκαράθου.

Xειροτονήθηκε Διάκονος το 1975 και Πρεσβύτερος - Αρχιμανδρίτης το έτος 23 Απριλίου 1978 υπό του Μητροπολίτου Λάμπης και Σφακίων Θεοδώρου. Τα έτη 1975 - 1985 υπηρέτησε ως Αρχιδιάκονος και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης και Σφακίων.

Τα έτη 1985 - 1990 υπηρέτησε ως Πατριαρχικός Έξαρχος στη Ρωσία με έδρα την Οδησσό επί Πατριαρχών Νικολάου ΣΤ΄ και Παρθενίου Γ΄, όπου συνέστησε το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού και το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας.

17 Ιουνίου 1990 χειροτονήθηκε Επίσκοπος υπό τον τίτλο της πάλαι ποτε διαλαμψάσης Επισκοπής Κυρήνης και διορίστηκε Εκπρόσωπος καί Διευθυντής του Γραφείου της Α.Θ. Μακαριότητος του Πάπα καί Πατριάρχου Αλεξανδρείας Παρθενίου Γ΄ στην Αθήνα 1990 - 1997.

Το 1997 διορίστηκε Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας από τον Πατριάρχη Ἀλεξανδρείας Πέτρο Ζ΄. Μετά 10 μήνες εξελέγη Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Καμερούν. Το 2002 κατεστάθη στην Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε.

Στις 9 Οκτωβρίου 2004 εξελέγη υπό της Ιεραρχίας του Αλεξανδρινού Θρόνου παμψηφεί ως ο 115ος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.