Α.Τσίπρας: Σκληρή στάση έναντι των εταίρων (VIDEO)

tovima.gr

Τον Προκόπη Παυλόπουλο πρότεινε για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι αναγκαία η ενότητα του λαού στην κοινωνία, σε πολιτικό αλλά και σε πολιτειακό επίπεδο.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ευρύτερη συναίνεση είναι απαραίτητη για να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες της περιόδου που διανύει χώρα, επισημαίνοντας ότι η επιλογή του υποψηφίου Προέδρου δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από τη συγκυρία. Για τον κ. Παυλόπουλο είπε ότι είναι προσωπικότητα με αποδεδειγμένη δημοκρατική ευαισθησία που χαίρει ευρύτατης αποδοχής και στην κοινωνία και στο κοινοβούλιο.

Απαντώντας σε τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για υποψηφιότητα από τον χώρο της Αριστεράς, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι εύλογη η πρόταση αυτή. Ωστόσο, πρόσθεσε  η αριστερά στις πιο κρίσιμες στιγμές της ιστορίας δεν υπήρξε ποτέ αλαζονική και ότι η δύναμή της ήταν πάντα ότι δεν διεκδικούσε αξιώματα για τον εαυτό της αλλά την έμπνευση και την καθοδήγηση του λαού.

Η υπόλοιπη ομιλία του πρωθυπουργού αφιερώθηκε κατά κύριο λόγο στις διαπραγματεύσεις, ασκώντας οξύτατη κριτική στη στάση της Γερμανίας και ιδιαίτερα του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι επιδιώκει την υπονόμευση της κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι τρεις εβδομάδας από τις εκλογές και ο λαός αισθάνεται ότι ζει και αναπνέει σε διαφορετική χώρα. Δεν ξεπεράσαμε τα τεράστια προβλήματα, ούτε επουλώσαμε τις πληγές, είπε, αλλά ο λαός δεν αισθάνεται πλέον την απαξίωση και εξευτελισμό, αλλά υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών τονίζοντας ότι οι πρωτοφανείς κινητοποιήσεις και η επίσης πρωτοφανής οργανική ενότητα λαού και κυβέρνησης «μας γεμίζει δύναμη και αντοχή» και στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ευρώπη  ότι η Ελλάδα είναι παρούσα και αγωνίζεται όρθια να φύγει από την παγίδα της λιτότητας και τους χρέους.

Αναφερόμενος στο χθεσινό Eurogroup, ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπήρξε ένα πρώτο κείμενο το οποίο έγινε κατ΄αρχάς δεκτό από την κυβέρνηση. Ωστόσο αυτό ανατράπηκε από τον κ. Σόιμπλε. Ο κ. Σόιμπλε, είπε ο πρωθυπουργός, έχασε την ψυχραιμία του και εκφράστηκε υποτιμητικά απέναντι στον ελληνικό λαό. Με απεριόριστη εκτίμηση, είπε ο πρωθυπουργός, θα ήθελα να του επισημάνω ότι είναι καλύτερα να λυπάται τους λαούς που περπατάνε με το κεφάλι σκυφτό και να μην λυπάται τους λαούς που σηκώνουν το κεφάλι περήφανα και διεκδικούν. Αυτούς τους λαούς, να τους σέβεται και να τους εκτιμά, είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός στο σημείο αυτό σημείωσε: «Δεν μας εκφράζει μία ατυχής γελοιογραφία που δημοσιεύθηκε στην Αυγή και απεικονίζει τον κ. Σόιμπλε με στολή ναζί, όπως επίσης δεν εκφράζει κυβέρνηση και τον λαό» προσθέτοντας ότι κανείς δεν δικαιούται ούτε για αστείο να παίζει με τα φαντάσματα ιστορίας.

Αναφερόμενος στην κοινοβουλευτική διαδικασία ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε  ότι αμέσως μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα κατατεθούν στη βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ένα νομοσχέδιο για τη λήψη άμεσων μέτρων για προστασία της πρώτης κατοικίας και που θα απαγορεύει την πώληση δανείων σε κερδοσκοπικά  σχήματα, ενώ θα τηρηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις για τις 100 δόσεις στα ληξιπρόθεσμα χρέη. Αμέσως μετά θα κατατεθεί νομοσχέδιο που όπως είπε, θα βάζει τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα και την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, επαναφέροντας το κοινοτικό κεκτημένο με συλλογικές συμβάσεις. Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις προγραμματικές δεσμεύσεις, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση κινείται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση θέλει λύση και όχι ρήξη, εκφράζοντας την ελπίδα, ότι θα βρεθεί λύση.
 

 

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Τρεις βδομάδες από τις εκλογές και ο λαός μας αισθάνεται ότι ζει και αναπνέει σε άλλη χώρα.

Δεν ξεπεράσαμε τα τεράστια προβλήματα, δεν επουλώσαμε τις πληγές της κρίσης.

Αυτό που άλλαξε ριζικά στο συναίσθημα του πολίτη είναι ότι δεν αισθάνεται απαξίωση, εξευτελισμό. Αισθάνονται περήφανοι και αξιοπρεπείς.

Δεν μπορούν να μας συμπεριφέρονται σαν να είμαστε οι παρίες της Ευρώπης.

Η οργανική ενότητα λαού και κυβέρνησης στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην Ευρώπη. Η Ελλάδα αγωνίζεται όρθια για να βγει από την παγίδα της λιτότητας. Είμαι βέβαιος ότι θα βγούμε από αυτή.

Οσο κι αν θέλουν την Ελλάδα παγιδευμένη.

Η ελληνική δημοκρατία δεν απειλεί, δεν απειλείται, διαπραγματεύεται ως ισότιμος εταίρος. Αυτή είναι η πρώτη χειροπιαστή αλλαγή.

Για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει τη δική της φωνή που ακούγεται δυνατά σε συγκεντρώσεις αλληλεγγύης σε όλη την Ευρώπη.

Οσο κι αν πιεζόμαστε δεν λέμε όχι. Ο κ. Σόιμπλε έχασε την ψυχραιμία του. Εκφράστηκε υποτιμητικά απέναντι στον ελληνικό λαό.

Θέλω να του επισημάνω ότι θα ήταν καλύτερα να λυπάται τους λαούς που περπατάνε με το κεφάλι σκυφτό.

Να μην λυπάται τους λαούς που σηκώνουν το κεφάλι υπερήφανα. Αυτούς να τους σέβεται να τους εκτιμά.

Οι ανάσες αξιοπρέπειας του λαού μας, η αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης –όμοιές της έχουν υπάρξει μόνο στα χρόνια του αντιδικτατορικού αγώνα.

Δίνουμε έναν αγώνα στο όνομα όλων των λαών της Ευρώπης που τόσα χρόνια υπομένουν άδικη πολιτική λιτότητα. Οι λαοί αυτοί προσβλέπουν σε εμάς.

Εργαζόμαστε σκληρά για μια έντιμη συμφωνία χωρίς τη λιτότητα, χωρίς το μνημόνιο που κατέστρεψε την Ελλάδα, χωρίς την τοξική παρουσία της τρόικας. Οτιδήποτε άλλο είναι ολοκλήρωση της ευθανασίας της πατρίδας μας.

Χωρίς αστερίσκους τα πρώτα νομοσχέδια για ρυθμίσεις που θα ανακουφίσουν τους εργαζόμενους.

Σύντομα το νομοσχέδιο που θα βάζει τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα.

Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις βασικές μας δεσμεύσεις στον λαό, από τις προγραμματικές μας δηλώσεις.

Σύντομα θα έρθουν στη Βουλή τα νομοσχέδια που αφορούν στην  αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Αποτελεί ηθική υποχρέωση για εμάς. Αυτό πρέπει πρώτα να ξεπληρώσουμε.

Την σχέση εμπιστοσύνης συστράτευσης με τον λαό δεν θα τη διαταράξουμε, δεν θα τη βάλουμε στη ζυγαριά των δανειστών της χώρας.

Με συγκίνησε ιδιαίτερα η αλληλεγγύη των γερμανών πολιτών.

Δεν βοηθά το κλίμα αντιπαράθεσης που κάποιοι διαμορφώνουν. Δεν μας εκφράζει το πολιτικό μήνυμα ατυχούς σκίτσου που δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Δεν εκφράζει τον ελληνικό λαό. Κανείς δεν δικαιούται να παίζει με τα φαντάσματα της ιστορίας.

Πριν το eurogroup είχε τεθεί υπόψιν μας σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος που θα εισηγούνταν ο Πιερ Μοσκοβισί. Κινούμενοι στο όριο των κόκκινων γραμμών το αποδεχτήκαμε για την εξεύρεση αμοιβαίας λύσης. Εκανε λόγο για επέκταση της δανειακής σύμβασης όχι του προγράμματος.

Δεκαπέντε λεπτά πριν την έναρξη ο κ. Ντάισελμπλουμ το αντικατέστησε με ένα νέο. Αυτό αποσκοπούσε στο να μας εξωθήσει σε μη συμφωνία. Εξιδείκευε και τα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετήσει η κυβέρνηση μας.

Μας ζητούσαν εκτός από την πέμπτη αξιολόγηση -που δεν κατάφερε η προηγούμενη κυβέρνηση-να προχωρήσουμε μέτρα όπως αποκρατικοποιήσεις.

Αυτό είναι απόδειξη ότι συγκεκριμένοι κύκλοι στην ευρωζώνη θέλουν να υπονομεύσουν την Ελλάδα παίζοντας με τον μέλλον της Ευρώπης.

Αυτό το κλίμα δεν αντιστοιχεί στο κλίμα που συνάντησα στη Σύνοδο Κορυφής.

Εμείς καλούμε όλους να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Να προστατέψουν στην σταθερότητα στην ήδη ταραγμένη ανατολική Μεσόγειο.

Η κρίση είναι βαθύτατα πολιτική. Δεν λύνεται με τελεσίγραφα.

Την λύση στο Eurogroup δεν θα τη δώσουν οι τεχνοκράτες.

Δεν υπάρχει δρόμος στο παρελθόν της μιζέριας και της αναξιοπρέπειας.

Ζούμε σήμερα τη γέννηση μιας νέας εποχής. Είναι αναγκαία η ενότητα του λαού μας. Στην κοινωνία, αλλά και σε επίπεδο πολιτικό.

Η Αριστερά στις πιο κρίσιμες στιγμές δεν υπήρξε ποτέ αλαζονική απέναντι στην ιστορία. Η δύναμή της ήταν ότι δεν διεκδικούσε αξιώματα για τον εαυτό της.

Χρειαζόμαστε ένα ΠΤΔ με υψηλό αίσθημα συνείδησης, που θα χαίρει ευρύτατης αποδοχής στην κοινωνία αλλά και την Βουλή των Ελλήνων.

Προτείνω για ΠτΔ τον Προκόπη Παυλόπουλο.