Σύγκρουση κυβέρνησης - εταίρων

ThePressProject

Σε ναυάγιο οδηγήθηκε το Eurogroup. Ζητούν επαναφορά και παράταση του μνημονίου, λένε πηγές του Μαξίμου, τονίζοντας: «Χάνουν τον χρόνο τους». Η Ελλάδα απέρριψε το σχέδιο ανακοίνωσης. Ή παράταση του μνημονίου ή δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, το μήνυμα της Ευρώπης.

 

«Σήμερα μας ενημέρωσαν οι θεσμικοί φορείς για τις συζητήσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο με την Ελλάδα. Η πρώτη αντίδραση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών είναι μια αίσθηση απογοήτευσης. Αν υπάρξει αίτηση για επιμήκυνση τότε μπορούμε να δώσουμε παράταση μόνο για μία εβδομάδα. Πρέπει να υπάρχει μια δέσμευση όσον αφορά τις υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι των δανειστών της», είπε μεταξύ άλλων ο Γερούν Ντάϊσελμπλουμ.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, είπε: «Η δική μου η προτίμηση είναι να γίνει επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος. Αυτό είναι δυνατό και εφικτό. Ένα νέο πρόγραμμα θα πρέπει να είναι στη βάση του υφιστάμενου».

Σε άλλη ερώτηση, είπε: «Η συμφωνία-γέφυρα μου ακούγεται σαν μία παράταση του προγράμματος. Πρέπει να υπάρχει μία δέσμευση από την Ελλάδα να αποδεχθεί τα βασικά στοιχεία του προγράμματος. Δεν μπορούν να εκτροχιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι».

«Μίλησα με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου και δεν υπάρχει σκέψη για σύνοδο κορυφής», σημείωσε πιο μετά. Και πρόσθεσε: Υπάρχει χρόνμος για συζήτηση κ συμφωνία για επιμήκυνση, ή "γέφυρα". Το αν θα συνεδριάσει ξανά το Eurogroup την Παρασκευή θα εξαρτηθεί από το αν η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει επιμήκυνση του προγράμματος σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις που ζήτησε το Eurogroup».

Μοσκοβισί: «Η Ελλάδα θα πρέπει να καταθέσει αίτημα για επέκταση του προγράμματος. Θα συνεχίσουμε τον διάλογο αυτή την εβδομάδα. Αλλά εναπόκειται στην Ελλάδα να κάνει το αναγκαίο βήμα».

Λαγκάρντ: «Θα δώσουμε χρήματα στην Ελλάδα όταν κριθεί από τους τρεις φορείς ότι η αξιολόγηση του προγράμματος είναι επιτυχής».

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι έτοιμοι να έχουν περαιτέρω συνομιλίες με την Ελλάδα όταν και εάν αποφασίσει να αιτηθεί την παράταση του προγράμματος, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα ευρώ, Βλάντις Ντομπρόβσκις μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στο Eurogroup. «Εξαρτάται από την Αθήνα πλέον» δήλωσε σε δημοσιογράφους.

«Είμαστε όλοι απογοητευμένοι» δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνιζαν ότι δεν υπήρξε συμφωνία για τον τρόπο χειρισμού των οικονομικών της Ελλάδας και δεν έχει οριστεί ημερομηνία για νέες συνομιλίες.

Τελεσίγραφο λίγων ημερών

Το Eurogroup έδωσε χρονικό περιθώριο στην Ελλάδα έως την Παρασκευή προκειμένου να ζητήσει η Ελλάδα επέκταση του τρέχοντος προγράμματος, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» και το επόμενο βήμα μπορεί να γίνει μόνο από την Αθήνα. Η επέκταση, όπως ξεκαθάρισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενέχει περιθώρια ευελιξίας, αλλά συνεπάγεται δεσμεύσεις.

Στο πλαίσιο -ευελιξίας με δεσμεύσεις- αυτό θα μπορούσε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, τόνισε ο Ντάισελμπουμ, τονίζοντας ότι πλέον εναπόκειται στους έλληνες να αποφασίσουν αν θέλουν μία τέτοια επέκταση. «Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη εβδομάδα, αλλά αυτό είναι όλο» υπογράμμισε ο επικεφαλής του Eurogroup, συμπληρώνοντας ότι το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορούσε να συνεδριάσει την ερχόμενη Παρασκευή, αλλά αυτό θα αποφασιστεί αργότερα.

Τι προέβλεπε το κείμενο που απέρριψε η κυβέρνηση

Για υπαναχώρηση του Eurogroup από τη «συμφωνία» Τσίπρα και Ντέισελμπλουμ μιλούν χαρακτηριστικά στο Μέγαρο Μαξίμου. Η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε προσχέδιο κειμένου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το οποίο προεξοφλούσε την παράταση του μνημονίου, χωρίς την υποβολή σχετικού αιτήματος.

Προέβλεπε δε ότι η Ελλάδα δεν θα προέβαινε σε οποιαδήποτε μονομερή δράση και πως θα συνεργαζόταν στενά με τους εταίρους, ιδίως στους τομείς: φορολόγηση, εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις, χρηματοπιστωτικό σύστημα και συνταξιοδοτικός τομέας. Το κείμενο δεν έκανε αναφορά στην «ανθρωπιστική κρίση» και ανέφερε ότι η Ελλάδα αποδέχεται την ολοκλήρωση του μνημονίου.

Με απόλυτο τρόπο απορρίπτει το ενδεχόμενο αιτήματος για παράταση του ισχύοντος προγράμματος ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, μετά το ναυάγιο του Eurogroup το βράδυ της Δευτέρας. «Όλοι μαζί οι Έλληνες λέμε "όχι". Δεν εκβιαζόμαστε» τονίζει ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι «έχουμε λαϊκή εντολή να πάμε μέχρι τέλους».

Πείσμα εκατέρωθεν

Άκαρπες απέβησαν οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα της Ελλάδας στη συνεδρίαση του Eurogroup, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου έκαναν λόγο νωρίτερα για κείμενο που παρουσιάστηκε στο Eurogroup, το οποίο αποτελεί υπαναχώρηση από τη συμφωνία Ντέισελμπλουμ – Τσίπρα και διεμήνυσαν ότι με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα.

Συγκεκριμένα, ανέφεραν πως παρουσιάστηκε στο Eurogroup κείμενο συζήτησης ως βάση συζήτησης και που αποτελεί ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του Γερούν Ντέισελμπλουμ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη.

Υποχωρεί, εν τω μεταξύ, το ευρώ καθώς οι συνομιλίες της Ελλάδας με τους εταίρους της στο Eurogroup τερματίστηκαν νωρίτερα του αναμενομένου χωρίς να υπάρξει συμφωνία για τα επόμενα βήματα.