Απαισιόδοξοι Γιουνκέρ και Ντάισελμπλουμ

avgi.gr

Σε απαισιόδοξους τόνους επέλεξαν να κινηθούν την Παρασκευή οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών της Ε.Ε καθώς ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ  "βλέπει"  μακριά τη συμφωνία και ο Γερούν Ντάϊσελμπλουμ δηλώνει απαισιόδοξος.
Ο επικεφαλής της Κομισιόν, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό "France24" δήλωσε χαρακτηριστικά "είμαστε μακριά από μια συμφωνία που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πολιτικός συμβιβασμός".

«Απαισιόδοξος» δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάϊσελμπλουμ σχετικά με την πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας.

«Είμαι πολύ απαισιόδοξος όσον αφορά την προσπάθεια επίτευξης μιας χειροπιαστής συμφωνίας τη Δευτέρα», δήλωσε ο  Ντάϊσελμπλουμ στη δημόσια ολλανδική τηλεόραση NOS, υποστηρίζοντας πως «οι Έλληνες έχουν πολύ μεγάλες φιλοδοξίες αλλά οι δυνατότητες, δοθείσης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, είναι περιορισμένες».

«Δεν εκταμιεύουμε χρήματα παρά μόνο όταν υλοποιούνται πρόοδοι και όταν υλοποιούνται νέες μεταρρυθμίσεις και αυτό δεν συμβαίνει πλέον εδώ και μήνες», εξήγησε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, ενώ πέταξε το «μπαλάκι» στην ελληνική πλευρά, λέγοντας: «Επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει το πρώτο βήμα».

Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει με μεγάλη σαφήνεια την πρόθεσή της να μην ανανεώσει το πρόγραμμα όπως αυτό ισχύει σήμερα, υπενθύμισε ο Γερούν Ντάϊσελμπλουμ. Το Eurogroup, πρόσθεσε, έχει επίσης εκφράσει με μεγάλη σαφήνεια τη θέση ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα για αλλαγές παρά μόνο στην περίπτωση που το πρόγραμμα συνεχίσει να εφαρμόζεται».