Η Ελλάδα νικάει τον Γερμανικό εθνικισμό

του Άρη Δαβαράκη

Αυτό που συμβαίνει από την νύχτα των εκλογών και μέχρι σήμερα είναι τόσο ανατρεπτικό όσο κανείς δεν το περίμενε. Μέσα σε λίγες ώρες –έστω μέρες- η Ελλάδα που όλοι την είχαν συνηθίσει ήπια και πάντα «διαθέσιμη» μια και, οικονομικά, δεν είναι τίποτα παραπάνω από τον πιο αδύναμο κρίκο της ΕΕ, μεταμορφώθηκε σε αυτό που είναι σήμερα. Ένα μεγάλο πρόβλημα που δεν αποδέχεται πια πως θα συνεχίσει να είναι πρόβλημα. Ένα μεγάλο πρόβλημα που απαιτεί να βρει την λύση του για να μπορέσει να ζήσει, να προχωρήσει, να δημιουργήσει – και να γεννήσει το νέο Ελληνικό θαύμα για το οποίο υπάρχει όλη η δυναμική και η δυνατότητα – αλλά δεν μπορεί να συμβεί κάτω απο τέτοιες καταθλιπτικές, βασανιστικές και απάνθρωπες πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει η Γερμανία της Μέρκελ και του Σόϊμπλε για εντελώς δικούς της λόγους.

Στην ουσία λοιπόν, για να μην το κουράζουμε, η Ελλάδα αποφασίζει σχεδόν ομόφωνα (όπως προκύπτει από την τεράστια μετεκλογική αποδοχή που έχει ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του) να τα βάλει με την Γερμανία. Λογικά αυτό δεν στέκεται. Η Γερμανία είναι τόσο ισχυρή και πλούσια ώστε, κανονικά, στην θεωρία, μπορεί να την κάνει μια μπουκιά την Ελλάδα – να την απομονώσει και να της δημιουργήσει άμεσα τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης. Θεωρητικά. Γιατί, πρακτικά, δεν μπορεί.  Δεν έχει αυτό το περιθώριο. Αν το είχε δεν θα κουβέντιαζε κάν, θα μας είχε ήδη οδηγήσει στον Καιάδα να γκρεμοτσακιστούμε μαζί με τα χρέη μας, να τελειώνει αυτή η γελοία ιστορία με το ποντίκι που βρυχάται και έχει κάνει άνω κάτω όλον σχεδόν τον πλανήτη.

Αφού λοιπόν η Ελλάδα κάτι έπαθε με το που μπήκε το 2015 και ήρθε επιτέλους στα λογικά της και το είδε καθαρά πως δεν μπορεί να ζήσει για πάντα δανειζόμενη για να πληρώνει τόκους και άλλες υποχρεώσεις προς τους δανειστές της σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, περιμένοντας την δόση της, η Γερμανία βρέθηκε ξαφνικά εκεί που δεν το περίμενε κιόλας, στο μάτι του κυκλώνα. Γιατί όλοι ξέρουν ότι η δική της πολιτική είναι που οδηγεί στην απελπισία εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες που, ενώ ζούσαν σαν άνθρωποι, βρέθηκαν ξαφνικά, τα τελευταία χρόνια, χωρίς δουλειά, χωρίς ελπίδες, χωρίς χρήματα ούτε για το σούπερ-μάρκετ ή τα φάρμακά τους. Είναι σαφώς ο κακός της υπόθεσης η Γερμανία –για άλλη μια φορά. Τρομοκρατεί και εκβιάζει τους πάντες –ακόμα και τους μέχρι πρότινος ισχυρούς της Ευρώπης.

Η Ελλάδα είναι ο καλός της υπόθεσης. Εξ’ αιτίας της απίστευτης κακοδιαχείρισης μιας σειράς κυβερνήσεων από το 1981 μέχρι και τις πρώτες μέρες του 2015, έπεσε έξω και χρωστάει. Χρωστάει πολλά και χρειάζεται και άλλα για να μπορέσει να ορθοποδήσει. Θέλει όμως να αυτονομηθεί, να κάνει την  δική της πολιτική για να ανακάμψει, αφού η τιμωρητική πολιτική που της επιβλήθηκε με το μαστίγιο, τα περιβόητα μνημόνια, την βυθίσανε ακόμα πιο βαθειά στο χρέος και την πνίξανε στην ανεργία, την φτώχεια και την απόλυτη έλλειψη ρευστότητας σε βαθμό ασφυξίας. Δεν θέλει να της λένε τι θα κάνει. Θέλει να αποφασίσει εκείνη τι θα κάνει –με την νέα της κυβέρνηση και μια πολύ πλατειά κοινωνική συμμαχία που την στηρίζει αυτήν την κυβέρνηση αποφασιστικά.

Έτσι λοιπόν που ήρθαν τα πράγματα, με τον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη να διεκδικούν το προφανές και το δίκαιο, η κραταιά Γερμανία, αν θελήσει να επιμείνει στις απαράδεκτες για όλη σχεδόν την ενδιαφερόμενη ανθρωπότητα θέσεις της, στην ουσία θα αναγκαστεί να κηρύξει και επίσημα τον Γ’ Πόλεμο – στον οποίον διαπρέπει ήδη στα μουλωχτά την τελευταία δεκαετία, κερδίζοντας συνεχώς σε όλες τις μάχες στις οποίες εμπλέκεται. Το παράδοξο όμως είναι πως την μάχη με την Ελλάδα δεν μπορεί να την κερδίσει – με τους γνωστούς της τρόπους και τις μεθόδους της τις ακραία εκβιαστικές. Όσο και αν επιμείνει, όσο και αν μουλαρώσει, όσο και αν εκβιάσει, όσο και αν τρομοκρατήσει, τελικά θα υποχρεωθεί να συμβιβαστεί με την καινούργια αυτή Ελλάδα που ζητάει το δίκιο της με τόση επιμονή, υπομονή, γενναιότητα και αποφασιστικότητα.

Αν διανοηθεί η Μέρκελ και ο Σόϊμπλε να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός ευρώ και ΕΕ, το πουλόβερ της Ευρωπαϊκής Ένωσης θ’ αρχίσει αμέσως να ξηλώνεται από το νοτιοανατολικό της άκρο, το αρχαίο και μεσογειακό, και θα βρεθεί η Γερμανία στην πολύ δυσάρεστη θέση να αποφασίσει για άλλη μια φορά να επιβάλλει την τάξη όπως εκείνη ξέρει – από την ιστορία της.

Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα ήθελε κάτι τέτοιο να συμβεί η κραταιά Γερμανία. Έχει πάρει τα μαθήματα της νομίζω.

Γι’ αυτό θα κάνει την δύσκολη και την αυστηρή όσο ακόμα την παίρνει και θα κοιτάξει να αποδεχθεί μια λύση «επωφελή και για τις δύο πλευρές».  Τα αιτήματα της Ελλάδας είναι τόσο απλά και λογικά που αν τα μπλοκάρει μέσα στην τρέλλα της Γερμανικής Ηγεμονίας που, ναι, το ξαναγράφω, είναι μέσα στο DNA της, θα αναγκαστεί να δείξει και στην υπόλοιπη ανθρωπότητα πόση αγριότητα και άρρωστο εθνικό-εθνικιστικό  εγωϊσμό κουβαλάει.

Οπότε δεν ανησυχούμε. Θα δοθεί η λύση πολύ γρήγορα.

Αλλοιώς θα έχουμε πόλεμο.