Ανάβρα Μαγνησίας

partetavouna
(c) athensclimbing.com

Η Ανάβρα Μαγνησίας είναι ένα ορεινό χωριό, χτισμένο στα 780 μ. υψόμετρο, ψηλά στις πλαγιές του όρους Όθρυς. Απέχει 38 χλμ. από τον Αλμυρό, 69 χλμ. από το Βόλο, 40 χλμ. από το Δομοκό Φθιώτιδας, 40 χλμ. από τη Λαμία και 250 χλμ. από την Αθήνα. Μέχρι και το 1928 λεγόταν Γούρα, ενώ κατά την απογραφή του 2011 είχε μόνιμο πληθυσμό 584 κατοίκων. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι κτηνοτρόφοι, που απασχολούνται σε περίπου 80 βιοκτηνοτροφικές μονάδες παραγωγής βιολογικού κρέατος. Στα γύρω λιβάδια βόσκουν ελεύθερα περίπου 13.000 αιγοπρόβατα, 7.000 αγελάδες και 6.000 γουρούνια.

Η Ανάβρα σήμερα αποτελεί πρότυπο οικισμό ανάπτυξης, καθώς οι τυχεροί της κάτοικοι απολαμβάνουν υψηλό επίπεδο διαβίωσης και μηδαμινή ανεργία. Με το μεράκι, το όραμα και τον ενθουσιασμό του τ. κοινοτάρχη Δημήτρη Τσουκαλά, που αξιοποίησε με απόλυτη επιτυχία τα κονδύλια και τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιουργήθηκε ένα μικρό θαύμα. Στήθηκε ένα αιολικό πάρκο με 20 ανεμογεννήτριες, που αφενός καλύπτουν δωρεάν τις ενεργειακές ανάγκες του χωριού και αφετέρου το πλεόνασμα που πωλείται στη ΔΕΗ αποφέρει στην κοινότητα ετήσια έσοδα 100.000 €. Με τα χρήματα της ΕΕ και με τα έσοδα από το ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς καθόλου βοήθεια από το ελληνικό δημόσιο, δημιουργήθηκαν τρία μεγάλα κτηνοτροφικά πάρκα, ένα σύγχρονο σφαγείο βιολογικής γραμμής, ένα διώροφο κλειστό πάρκινγκ 60 θέσεων για δωρεάν χρήση των κατοίκων του χωριού, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, ένα γήπεδο μπάσκετ, ένα δωρεάν γυμναστήριο, μία κοινοτική βιβλιοθήκη και το λαογραφικό μουσείο κτηνοτροφικής ζωής.

Το στολίδι όμως του χωριού αποτελεί αναμφισβήτητα το ωραίο Περιβαλλοντικό και Πολιτισμικό Πάρκο Γούρα. Σε μια καταπράσινη περιφραγμένη έκταση 240 στρεμμάτων μπορεί κανείς να επισκεφθεί τις πηγές του ποταμού Ενιπέα, παραπόταμου του Πηνειού. Υπάρχουν πλακοστρωμένα μονοπάτια, γκαζόν, πλατάνια, παιδικές χαρές, τουαλέτες, ξύλινα τραπέζια και παγκάκια, πέτρινες βρυσούλες, ξύλινα γεφυράκια, μόνιμο καταφύγιο θηραμάτων με λαγούς και ελάφια, κέντρο ενημέρωσης, μαντάνια, δριστέλες, νερόμυλοι, εκκλησάκια, υπαίθριο θεατράκι κλπ. Το πάρκο αυτό είναι πολύ δημοφιλές για σχολική εκδρομή. Όσον αφορά το φαγητό, μπορεί κανείς να κάνει πικ νικ στους ξύλινους πάγκους στο πάρκο ή να πάει μέσα στο χωριό, όπου βρίσκονται 5 ταβέρνες. Υπάρχουν ακόμη καφέ μπαρ αλλά και σούπερ μάρκετ για προμήθειες κλπ.

Στο χωριό επίσης λειτουργούν αγροτικό ιατρείο, βρεφονηπιακός σταθμός και τριθέσιο δημοτικό σχολείο. Ο γιατρός και οι τρεις δάσκαλοι φιλοξενούνται δωρεάν σε ανεξάρτητα διαμερίσματα και τη δαπάνη διαμονής τους καλύπτει πλήρως η κοινότητα. Στις κοινοτικές παροχές συμπεριλαμβάνεται δωρεάν κοινωνικός λειτουργός, ενώ επίκειται η κατασκευή γηροκομείου και πισίνας. Σχεδιάζεται επίσης η ανάπτυξη ενός μικρού υδροηλεκτρικού εργοστασίου, που θα εκμεταλλεύεται τα νερά των πηγών του ποταμού και υπολογίζεται ότι θα αποφέρει ετησίως στους κατοίκους του χωριού επιπλέον 100.000 €. Το πιο φιλόδοξο σχέδιο είναι η εγκατάσταση (πάντα με κονδύλια της ΕΕ) ενός συστήματος τηλεθέρμανσης. Σύμφωνα με τη μελέτη, θα εγκατασταθεί ψηλά έξω από το χωριό ένας μεγάλος κεντρικός λέβητας που θα λειτουργεί με καύση βιομάζας (ξερά αγριόχορτα, φύλλα, άχυρα, υπολείμματα οικιακών τροφών, κουρεμένο γκαζόν, κοπριές ζώων κλπ.). Ακολούθως μέσω υπόγειων αγωγών κάθε σπίτι θα έχει δωρεάν θέρμανση και ζεστό νερό!

Τα τελευταία χρόνια, με πρωτοβουλία του κου Τσουκαλά, συστάθηκε η εθελοντική οργάνωση Ανάβρα-Ζω που στηρίζεται αποκλειστικά σε εθελοντές, χορηγούς, δωρεές, κληρονομιές κλπ. Βασικοί της σκοποί είναι η προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της Ανάβρας σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας, η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σε περιβαλλοντικά ζητήματα και η διαφύλαξη της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου.