Ομπάμα προς Μέρκελ: Βρείτε λύσεις για την Ελλάδα

tvxs.gr

Οι ΗΠΑ αναμένουν από το Βερολίνο να καταθέσει τις προτάσεις του για το πώς η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Ειδικότερα στην έναρξη της τοποθέτησής του δήλωσε πως αναμένει να ακούσει την εκτίμηση της Άγκελα Μέρκελ «για το πως η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα συνεργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για να βρουν μια λύση προκειμένου να επιστρέψει η Ελλάδα στην βιώσιμη ανάπτυξη εντός της ευρωζώνης». Πρόσθεσε δε ότι μία τέτοια ανάπτυξη είναι κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σχολιάζοντας, η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε πως χώρες της ευρωζώνης επιστρέφουν στην ανάπτυξη μετά από μια περίοδο λιτότητας και «δομικές μεταρρυθμίσεις», υποστηρίζοντας πως αυτό συμβαίνει με την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Αν και στην τοποθέτησή της απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα στην Ελλάδα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο απάντησε πως αναμένει η Ελλάδα να προσέλθει με δική της πρόταση για βιώσιμη ανάπτυξη και να γίνει συζήτηση πάνω σε αυτή. «Το πρόγραμμα διάσωσης βρίσκεται στη βάση κάθε διαπραγμάτευσης την οποία θα έχουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την Ελλάδα. Θέλουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη και περιμένουμε από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να φέρει τις προτάσεις της, τις οποίες θα συζητήσουμε στο Eurogroup», είπε και πρόσθεσε: «Η πολιτική της Γερμανίας είχε σαν γνώμονα από το 2010 έως και σήμερα την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη». 

Στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ Μέρκελ και Ομπάμα βρέθηκε και η Ουκρανική κρίση. Από κοινού τόνισαν πως δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στη Ρωσία να αλλάξει τα σύνορα στην Ευρώπη και προσπαθούμε να σταματήσουμε αυτή την προσπάθειά της με διπλωματικά μέσα.

Η Ουκρανία δεν μπορεί με στρατιωτικά μέσα να σταματήσει τη Ρωσία, εμείς ωστόσο μπορούμε να αυξήσουμε το κόστος το οποίο πληρώνει η Μόσχα για την παραβίαση της εθνικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μετά το τέλος της συνάντησής του με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, στην Ουάσιγκτον.

«Εάν η διπλωματία δεν αποδώσει, έχω δώσει εντολή στους συμβούλους μου να μου παρουσιάσουν τις εναλλακτικές επιλογές μας για το πώς να μην αφήσουμε να γίνουν πράξη τα σχέδια του κ. Πούτιν», ανέφερε και πρόσθεσε: Αυτό πιθανόν να περιλαμβάνει την αμυντική ενίσχυση της Ουκρανίας, όχι για να νικήσει στρατιωτικά τη Ρωσία, αλλά για να υπερασπιστεί το έδαφός της κατά των αποσχιστών. «ΗΠΑ και Ε.Ε. θα δώσουν μια δυναμική απάντηση, εάν οι ειρηνευτικές συνομιλίες αποτύχουν», κατέληξε, σημειώνοντας ότι στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να μένει ατιμώρητη η προσπάθεια αλλαγής συνόρων με τη βία.

Η Άνγκελα Μέρκελ, από την πλευρά της, σημείωσε ότι, μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας, καταβάλλει προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός, με στόχο να σωθούν ζωές αμάχων και να υπάρξει διέξοδος. «Εάν δούμε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας, τότε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες θα εξετάσουμε μαζί τι μέτρα μπορούμε να υιοθετήσουμε», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Οι δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα και της Ανγκελα Μέρκελ πραγματοποιήθηκαν μετά τη συνάντησή τους, η οποία επικεντρώθηκε στα ζητήματα της Ουκρανίας και της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Η κοινή συνέντευξη Τύπου Ομπάμα - Μέρκελ