Δεν δικαιούμαστε να ζητήσουμε παράταση μνημονίου

kathimerini.gr

Έχουμε σχέδιο ρεαλιστικό, έχουμε στρατηγική διαπραγματευτική και το κυριότερο δεν έχουμε καμία άλλη δέσμευση πέραν του να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανεβαίνοντας στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής και ανοίγοντας την τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης είναι να τιμήσει και εφαρμόσει στο σύνολό τους τις προεκλογικές δεσμεύσεις. «Η δέσμευση είναι αδιαπραγμάτευτος πυρήνας της πολιτικής μας. Είναι θέμα τιμής, αξιοπιστίας και σεβασμού της δημοκρατίας», τόνισε.

«Μετά από 5 χρόνια μνημονιακής βαρβαρότητας, ο λαός δεν αντέχει άλλη ματαίωση», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για πολιτικό, οικονομικό και ηθικό αδιέξοδο στο οποίο είχε οδηγηθεί η χώρα. 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αντιλαμβάνεται την σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους, σημείωσε πως έχει συναίσθηση των δυσκολιών, ωστόσο «δεν μπορεί η κυβέρνηση να ζητήσει παράταση του μνημονίου, δεν μπορεί να ζητήσει παράταση του λάθους και της καταστροφής». "Πρέπει να συγκρουστούμε με τις παθογένειες και τιις δυσλειτουργίες στο εσωτερικό της χώρας". 

Αναπτύσσοντας τους άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Η ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας της χώρας, η αποκατάσταση του ισότιμου ρόλου της μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του λαού, η κοινωνική δικαιοσύνη και η πολιτισμική αναγέννηση της Ελλάδας, είναι οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας που συγκροτήσαμε αμέσως μετά τις εκλογές», Ενώ  παράλληλα σημείωσε την αμετάκλητη απόφαση να τιμήσουν  τις προεκλογικές προγραμματικές δεσμεύσεις. 

Δηλώνοντας πως νιώθει αισιοδοξία, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση καταθέτει επιτέλους προτάσεις, δεν δέχεται εντολές με ηλεκτρονική αλληλογραφία, αφήνοντας αιχμές για την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε το πλαίσιο του εθνικού σχεδίου για την στήριξη των μιοκρομεσαίων επιχειρήσεων, προτάσεις για την διασφάλιση των εργαζομενων, σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση, για την καταπολέμηση της διαφθοράς, την κατασπατάληση του δημοσίου συμφέροντος, σεβασμό στο περιβάλλον και σταθερή φορολογία.