Προς σύγκρουση στο Eurogroup

ThePressProject

 

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιαδήποτε συμφωνία που σχετίζεται με το προηγούμενο πρόγραμμα διάσωσης στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας.

Τα παραπάνω σημείωσε στο πρακτορείο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει από το Eurogroup μια "συμφωνία-γέφυρα" μέχρι να παρουσιάσει το συνολικό της πρόγραμμα για το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις.

Πρόσθεσε δε, πως η Ελλάδα αναμένει σκληρή στάση από τους εταίρους της ΕΕ, καθώς και ότι θα ζητηθεί από την Αθήνα να δεσμευτεί στις προηγούμενες συμφωνίες, καθώς και μια παράταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.

"Δεν θα αποδεχθούμε καμία συμφωνία που δεν σχετίζεται με ένα νέο πρόγραμμα", δήλωσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξάλλου από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο χθεσινό EWG ασκήθηκαν αφόρητες πιέσεις στην ελληνική πλευρά για να παραμείνει στη γραμμή της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της τήρησης των δεσμεύσεων που απορρέουν από το email Χαρδούβελη.

"Ο Γ. Βαρουφάκης θα επιμένει μέχρι τέλους. Δεν υπογράφουμε το πρόγραμμα, δεν γίνεται να υπογράψουμε διότι θα πέσει η κυβέρνηση. Θα υποστούμε όποιες συνέπειες και εκείνοι αντιστοίχως", αναφέρουν πηγές προσκείμενες στον υπουργό Οικονομικών, όπως μεταδίδει το capital.gr. Εξηγούν, όμως, ότι η κυβέρνηση θα φτιάξει το δικό της δομημένο πρόγραμμα, προκειμένου να το παρουσιάσει στους δανειστές.

«Η Ελλάδα είναι σε ένα πρόγραμμα μέχρι το τέλος του μήνα. Το πρώτο ερώτημα είναι εάν αυτό το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί ή θα παραταθεί», τόνισε σε δημοσιογράφους από τη Χάγη ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επισημαίνοντας ότι "δεν κάνουμε συμφωνίες για δάνεια-γέφυρα".

«Για να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε αυτό το ερώτημα, θέλουμε πρώτα να ξέρουμε από την ελληνική κυβέρνηση, τι πραγματικά θέλει. Για αυτόν τον λόγο έχουμε μια συνεδρίαση του Eurogroup την Τετάρτη», τόνισε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «δεν περιμένω άμεσα συμπεράσματα. Θα είναι ένα πρώτο βήμα στο πώς θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Υποθέτω ότι πρέπει να γεφυρωθούν πολλές διαφορές».

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ακόμη ότι εάν η Ελλάδα θέλει να παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα, «ίσως να μπορέσουμε να μιλήσουμε για αυτό».

Οι κυκλωτικές πιέσεις που περιγράφουν οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ συνδέονται με το Eurogroup της προσεχούς Τετάρτης στο οποίο ζητήθηκε, όπως αναφέρεται, παράταση και υπογραφή του υφιστάμενου προγράμματος με επόμενο "σταθμό" το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου στο οποίο απαιτούν να γίνει και η επίσημη επικύρωση.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση ήταν απομονωμένη στην πρώτη συνάντηση των αξιωματούχων της ευρωζώνης αλλά θα έχει την ευκαιρία να υποβάλει τα σχέδιά της στο έκτακτο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, όπως αποκάλυψε Ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα και με το Reuters.

Πιέσεις στην Ελλάδα να παρουσιάσει το πρόγραμμά της στο Eurogroup άσκησε σήμερα και το Βερολίνο, με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.