Είναι ναρκισσιστής ο κ. Βαρουφάκης;

του Άλκη Μηλιόπουλου

Είδα ένα όνειρο χθες βράδυ: Ότι ο κ. Σαμαράς με τους ακροδεξιούς του συμβούλους  διοικούσαν ακόμη την χώρα και ότι ο κ. Βενιζέλος, περιχαρής έκοβε βόλτες, μια, με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο και μια με την πανάκριβη θωρακισμένη BMW!  Περιττό να σας πω ότι ξύπνησα πολύ ανήσυχος.  Ανακουφίστηκα όμως αμέσως, μόλις συνειδητοποίησα ότι δεν ήταν παρά ένας περαστικός ανούσιος εφιάλτης.  

Στα περισσότερα Μ.Μ.Ε. της Ευρώπης αλλά και της Αμερικής μιλούν για τις ενδυματολογικές προτιμήσεις του εκκεντρικού – στα όρια του ναρκισσιστή - κ. Βαρουφάκη. Προσωπικά δεν με ενοχλούν καθόλου οι ενδυματολογικές του προτιμήσεις.  Ούτε ο ναρκισσισμός που τον διακρίνει αρκετές φορές.  Ίσα – ίσα.  Με χαροποιεί πολύ ότι ο υπουργός των οικονομικών άλλαξε τον «ενδυματολογικό κώδικα» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και που ολόκληρος ο πλανήτης το παρατήρησε και το συζητά με ενδιαφέρον.  

Αυτό που επιθυμεί κάθε λογικός άνθρωπος - είτε είναι Έλληνας, είτε ξένος - είναι να πετύχει τους στόχους της η κυβέρνηση.  Να συμφωνήσει με τους δανειστές.  Να σωθεί η χώρα.  Να αρχίσει η ανάπτυξη.  Να ανοίξουν καινούργιες δουλειές.  Να μειωθεί η ανεργία. Να λειτουργήσει με δίκαια κριτήρια το φορολογικό καθεστώς.  Ο κ. Βαρουφάκης όπως κάθε έμπειρος ταχυδακτυλουργός, με το αριστερό χέρι χωμένο στην αριστερή τσέπη του παντελονιού του, προσπαθεί να βγάλει το λευκό λαγουδάκι. Το αυτονόητο. Ότι η χώρα όσο ακολουθεί την σκληρή πορεία που επέβαλε η Τρόϊκα στις μνημονιακές κυβερνήσεις, δεν θα καταφέρει να βγει από τον στρόβιλο αυτόν που ρουφάει όλη της την καλή ενέργεια –κάτι που, μαθηματικά, θα την οδηγήσει στον κεντρικό σωλήνα της αποχέτευσης για να την ξεβράσει  αργά ή γρήγορα στην θάλασσα, κατακρεουργημένη.

Δεν έχουμε πολλές λύσεις. Πρέπει αυτή την φορά να εμπιστευθούμε – έως ενός σημείου εννοείται - τις κινήσεις της νέας κυβέρνησης.  Να καταλάβουμε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ δύσκολες και για τις δύο μεριές και να έχουμε πολύ μεγάλη υπομονή…