Άι σιχτίρ, ρε Μπαρουφάκη!

του Αλέξανδρου Raskolnick

Δεν χρειάστηκε, τελικά, να περάσει και πολύς χρόνος για να χάσω εκείνο το πλατύ χαμόγελό που μου είχε καρφωθεί στο πρόσωπο από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και μετά -και που με έκανε να μοιάζω λίγο και με ηλίθιο.

Ο λόγος είναι, ποιος άλλος,  ο φοβερός κ. Βαρουφάκης κι ο Θεός να με βοηθήσει τώρα από τις βαρουφίτσες κι από το μένος τους, αλλά σφίγγω τα δόντια και πορεύομαι χωρίς φόβο… Μόνο με πάθος…

Να σου πω το κρίμα μου, τον είχα άχτι από την εποχή των αγανακτισμένων, τον κ. Βαρουφάκη, από τότε που καλούσε τον φίλο του τον Γιωργάκη και τον άλλο ανεκδιήγητο, τον  Αντωνάκη, αλήστου μνήμης και τα δύο αυτά πολιτικά σκύβαλα, να πιαστούν χέρι-χέρι και να κατέβουν στις πλατείες για να σμίξουν με τους αγανακτισμένους της εποχής. Τόσα είχε καταλάβει, τόσα έλεγε…

Αλλά το μεγαλύτερο μένος -και τότε ήταν που για πρώτη φορά τον αναβάπτισα Μπαρουφάκη- μου το είχε προκαλέσει όταν εξηγούσε γιατί δεν είχε συνυπογράψει  το πάνδημο αίτημα για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους.

Αυτά όμως σβήστηκαν από το μυαλό μου δια μαγείας κι ομολογώ  ότι κι εγώ γοητεύτηκα από τη στάση του δίπλα στον ξινό Ολλανδό, μόνο τώρα που το ξανασκέφτομαι περισσότερο αποστασιοποιημένος, το αίσθημα ευφορίας το οποίο με διακατείχε τις προάλλες, οφειλόταν περισσότερο στη μιζέρια που αποπνέει ο Ολλανδός και η προτεσταντική του βλακεία, παρά στις ενδυματολογικές επιλογές και στα wow-επιφωνήματα του κ. Βαρουφάκη, μπροστά στις κάμερες της τηλεδημοκρατίας μας.

Θα μου πεις, τι σε έπιασε τώρα; Μύγα σε τσίμπησε κι από εκεί που έσταζε μέλι ο στόμας σου, μου τα γυρνάς τώρα στις μπαρούφες;

Να σου εξηγήσω αμέσως: Είμαι πολύ εκνευρισμένος από τη συνέντευξή του κ. Βαρουφάκη στον Robert Peston, έναν δημοσιογράφο του BBC

Τι είπε ο κ. Βαρουφάκης στη συνέντευξη αυτή;  Είπε ότι "Αν ο Συ.Ριζ.Α, μείνει στην εξουσία για έναν χρόνο, θα διαφθαρεί κι αυτός από την κλεπτοκρατία". Μάλιστα, αυτό ακριβώς είπε επί λέξει -και μάλιστα σε συνάντηση οργανωμένη από την Deutsche Bank!

Το πρώτο πάγωμα στο αρειμάνιο κι ευτυχισμένο χαμόγελο των περασμένων ημερών, μου το είχε προκαλέσει ο κ. Βαρουφάκης πρωί-πρωί, όταν διάβαζα τις ρηξικέλευθες προτάσεις του περί ακούρευτων ομολόγων στο διηνεκές, αλλά είπα να κρατήσω την ψυχραιμία μου και να δώσω τόπο στην οργή, περιμένοντας να ακούσω  περισσότερες λεπτομέρειες, πριν αξιολογήσω αυτήν την πρότασή, αλλά ετούτο εδώ το βραδινό, είναι από τα άγραφα! Σαν να μη μας έφτανε ο άλλος, ο κουφιοκέφαλος, που γύρναγε δεξιά κι αριστερά κι έλεγε ότι κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα!

Πάλι τα ίδια θα έχομε;

Η ειρωνεία είναι μεγάλη -και γίνεται μεγαλύτερη, καθόσον αφορά στον οικοδεσπότη αυτής της συνάντησης, γιατί οι αετονύχηδες της Deutsche Bank, την ξέρουν καλύτερα από όλους μας την εξέλιξη των πραγμάτων, αφού πριν πέντε χρόνια την έζησαν εκ του σύνεγγυς και από τα μέσα, όλη αυτήν την απάτη! Ένα ριφιφί που οργάνωσαν εκείνοι που τώρα μας λένε, με χαριτωμένο τρόπο, ότι τα χρέη που κρέμονται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια μας και υπονομεύουν το μέλλον μας, είναι χρεωμένα στους λαούς της Ευρώπης κι ότι επομένως, πρέπει εμείς, οι πτωχοί πλην τίμιοι, να τα ξεπληρώσουμε. 

Πράγματι, είναι άδικο να χρεωθούν οι υπόλοιποι λαοί αυτά τα χρέη, που όντος τα συνομολόγησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, προκειμένου να καλύπτουν και να συντηρούν τη διαπλοκή και το σαθρό πελατειακό μοντέλο ανάπτυξης (sic) που τους εξέθρεφε και τους αναπαρήγαγε έως προχθές. 

Όμως τα δάνεια αυτά δεν τα χορήγησαν οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί λαοί. Τα επαχθή αυτά δάνεια, τα χορήγησαν ξένες τράπεζες, με πρώτη και καλύτερη την Deutsche Bank, σε εποχές παχέων αγελάδων ρευστότητας. 

Προφανώς έχουν τις ευθύνες τους και οι ελληνικές κυβερνήσεις και ο ελληνικός λαός που αναδείκνυε τέτοιες άθλιες κυβερνήσεις, αλλά υπάρχουν και οι αντίστοιχες ευθύνες των τραπεζιτών που με αντάλλαγμα τα παχιά τους προσωπικά ωφελήματα, ανέλαβαν το ρίσκο να δανείζουν τις διεφθαρμένες κυβερνήσεις μας, χωρίς να είναι αμελητέες και οι ευθύνες των εποπτικών αρχών.

Αυτό που έχει σημασία να καταλάβουν οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί λαοί, που σήμερα μας οικτίρουν, είναι ότι τα ρίσκα αυτά των αφρόνων τραπεζιτών, με ευθύνη και των κυβερνήσεων τους, βρέθηκαν κρεμασμένα στους δικούς τους λαιμούς μέσω των δύο προγραμμάτων «διάσωσης» της Ελλάδας. 

Αυτό που έχει σημασία να καταλάβουν οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί λαοί, είναι ότι με τα δάνεια που φορτώθηκαν, διασώθηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, κι όχι ο ελληνικός λαός.

Αυτό που έχει σημασία να καταλάβουν οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί λαοί, είναι ότι όλο το κόστος της διάσωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, αντί να αναληφθεί από τους μετόχους αυτών των ιδιωτικών τραπεζών, επιρρίφθηκε στην ελληνική οικονομία και στον ελληνικό λαό, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή. 

Τούτων λεχθέντων, και λαμβάνοντας υπόψη ότι μόλις τις προάλλες διαλέξαμε μια νέα κυβέρνηση για να αναδείξει αυτά τα ζητήματα, δεν έχει δικαίωμα ο κ. Βαρουφάκης και ο κάθε Μπαρουφάκης, να γυρνάει και να λέει στα άπταιστα αγγλικά του ότι  "If Syriza is in power for a year, it too will become captured by the kleptocracy"!

Τι να σου πω, ξεχειλίζει η αγανάκτηση μέσα μου, γιατί συνειδητοποιώ  ότι πάλι δεν έχει καταλάβει τίποτα από τις ανάγκες και τις απαιτήσεις αυτής της κοινωνίας κι έτσι, όπως παλιά, πάλι λέει μπαρούφες, ο κ. Βαρουφάκης!

Δεν φαίνεται να έχει καταλάβει τίποτα, ο κ. Βαρουφάκης,  ούτε για τα κλεμμένα μας όνειρα ούτε για τις ρημαγμένες μας ζωές ούτε για τις ελπίδες που γέμισε στο υγιέστερο κομμάτι αυτής της κοινωνίας, η πρόσφατη αλλαγή στα πολιτικά μας πράγματα.

"Οι Γερμανοί ψηφοφόροι μπορεί να νιώθουν ότι έχουν επιδείξει αρκετή αλληλεγγύη προς τους Έλληνες. Αλλά στην πραγματικότητα έχουν δείξει αλληλεγγύη προς τα δικά τους τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία θα ήταν μεταξύ των μεγάλων χαμένων αν η Ελλάδα δεν λάμβανε πακέτο διάσωσης, και αυτό είναι κάτι τελείως διαφορετικό." Δεν το λέω εγώ, αυτό, το λέει ο διεθνούς φήμης καθηγητής Μαρκ Μαζάουερ, στο κάτω-κάτω της γραφής, που το έχει καταλάβει πολύ καλά! 

Καιρός είναι να το καταλάβει και ο καθηγητής Μπαρουφάκης…

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Σχόλια

 • 1 Ο/Η Θεοδοσίου Ελευθέριος έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Όποια και να είναι η θέση που αντιπροσωπεύετε, μη κυβερνητική οπωσδήποτε, καλόν είναι να προτείνεται μία λύση στο πρόβλημα και όχι να επικρίνετε τον άλλον.
  Το λογοπαίγνιο σας (με το όνομα) προκαλεί θυμηδία.
  Το πρόβλημα δεν είναι καθόλου απλό. Είναι συσσωρευμένες "αμαρτίες βασικά " των προκατόχων τους. Εάν έχετε κάτι πιο συγκεκριμένο πολύ ευχαρίστως να το προτείνετε και θα κοιτάξουμε μήπως βρούμε την λύση.

 • 2 Ο/Η NIK έγραψε: (πριν 3 έτη)

  διαβασα το αρθρο ...Αν καποιος δεν γνωριζει κανονες και πολιτικη.και Στρατηγικη .εκει εχουμε προβλημα..αυτο βλεπω απο το αρθρο..Οταν κοιτας την Ελλαδα να κοιταμε πρωτα τον Ατλαντα και μετα να βλεπουμε που ειναι η Χωρα και τι γινεται στον Ατλαντα και την Στρατηγικη των γυρω χωρων οσο και τοξων ...Φοβαμαι το παιγνιο με το Ονομα μου θυμιζει καποιον πολυ Εξυπνο Πολτικο που το ειπε..Οταν κρινεις καποιον πρεπει να εχεις να παραταξεις κατι πιο μεγαλο και Ανωτερο..αν οχι το αποδεχεσαι αυτο που εχεις...

 • 3 Ο/Η Αλέξανδρος Raskolnick έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Αγαπητέ κ. Θεοδοσίου περί θυμηδίας ή περί ορέξεως στο χιούμορ ή στα λογοπαίγνια του καθενός από εμάς, ασφαλώς -όπως λέγεται- κολοκυθόπιτα.

  Αναφορικά με το αν έχω καλύτερες προτάσεις ή όχι, αυτό αν θέλετε, μπορείτε να το κρίνετε μόνος σας αν με διαβάζετε περισσότερο συχνότερα εδώ στο Πόρταλ που έχει την καλοσύνη να με φιλοξενεί ή κατευθείαν από το μπλογκ μου.

  Πάντως, κι αν προτάσεις διάφορες υπάρχουν, εγώ προτιμώ να εμμένω στο κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, όχι μόνο γιατί είναι μέρος των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης την οποία κι εγώ ψήφισα, αλλά επιπρόσθετα για τους λόγους τάξης και δικαιοσύνης που εξηγώ σ’ αυτό το άρθρο και που ελπίζω ότι καταλάβατε, διότι φρονώ ότι είμαι σαφής.

  Αν παρ' ελπίδα δεν ήμουν αρκετά σαφής, είμαι στη διάθεσή σας για περισσότερες διευκρινήσεις.

 • 4 Ο/Η Ανώνυμος έγραψε: (πριν 3 έτη)

  τα επιχειρηματα σου απλα ειναι επιχειρηματα του δημοτικου,ποσα τσεποσες?

 • 5 Ο/Η Γιώργος Ρωμαίος έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Πολύ βιαστικό στις διαπιστώσεις και τους χαρακτηρισμούς σου σε βρίσκω. Έχω κι εγώ κάποιες επιφυλάξεις για τον καθηγητή Βαρουφάκη, αλλά θέλω να πιστεύω ότι δεν δρα ανεξέλεγκτα, ότι τοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση λόγω προσόντων που διαθέτει, να βαράει μια στο καρφί και μια στο πέταλο και ότι, σε κάθε περίπτωση, δεν έχει εξουσιοδότηση για να πει την τελευταία λέξη. Έπειτα μία πραγματική διαπραγμάτευση είναι σαν την μάχη, εκτός από τα ηρωικά γιουρούσια που συνήθως οδηγούν σε εξίσου ηρωικό θάνατο, υπάρχουν ελιγμοί, επιθέσεις, τακτικές υποχωρήσεις, αντεπιθέσεις κλπ.κλπ. και οπωσδήποτε η αναζήτηση για εξασφάλιση συμμάχων. Ας είμαστε λοιπόν συγκρατημένοι. Η χθεσινή κοινή συνέντευξη τύπου Βαρουφάκη – Σόϊμπλε …«δεν συμφωνήσαμε ούτε καν στο ότι διαφωνούμε»…, αλλά κυρίως οι χθεσινές δηλώσεις του Τσίπρα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν ότι μια σκληρή διαπραγμάτευση μόλις άρχισε.

 • 6 Ο/Η Κωνσταντίνος Σταυρουλάκης έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Αλέξανδρε, θεωρώ ότι παρεξήγησες την κουβέντα του Βαρουφάκη. Είχε πέσει και εμένα στην αντίληψη μου αλλά την είχα εκλάβει διαφορετικά. Δηλαδή ότι αν δεν ξεριζωθεί αυτό το σύστημα που έχει φυτρώσει στην Ελλάδα, όποιος και να είναι στην κυβέρνηση, ακόμα και ο Σύριζα, σε ένα χρόνο θα έχει αφομοιωθεί και αυτός. Έτσι το είχα καταλάβει. Τώρα η αλήθεια είναι ότι αυτός ξέρει τι εννοούσε...

 • 7 Ο/Η Αλέξανδρος Raskolnick έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Αντί oristiko;y επιλόγου σε αυτήν τη φριχτή σύναξη...http://raskolnick.soup.io/post/533465025/

 • 8 Ο/Η Dr Manos PhD έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Δεν έχετε ιδέα τι γράφετε στο άρθρο, διότι το μήνυμα που ήθελε να δώσει ο κ. Μπαρουφάκης δεν ήταν αυτό που καταλάβατε, αλλά έχει μεταφορική σημασία. Δεν μίλησε για τον εαυτό του, αλλά για το "Συριζα" γενικά, η πρόταση επίσης είχε σαρκαστική υπόσταση.
  Αλλάζετε έννοιες για να γράψετε ένα άρθρο στα γρήγορα, προπαγανδίζοντας επικίνδυνες και λανθασμένες οπτικές.!

 • 9 Ο/Η Παντελής Σιβρής έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Ανεξάρτητα από προθέσεις απαράδεκτο κείμενο απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί . Έχω εκνευριστεί που το διάβασα ...

 • 10 Ο/Η Γιώργος έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Κύριε Αλέξανδρε, θεωρώ ότι ο χαρακτηρισμός "Μπαρουφάκης" είναι μιας άλλης κουλτούρας, τουλάχιστον δεν είναι της κουλτούρας του κόμματος που ψηφίσατε. Εκτός αυτού είναι λέξη που έχω ακούσει από ανθρώπους αμόρφωτους κυριολεκτικά, που ψηφίζουν με φακέλους σφραγισμένους από κομματάρχες και μένουν στο χωριό μου. Τέλος πάντων, αντιλαμβάνομαι την αγανάκτηση σας. Έχετε κάθε λόγο να κρίνετε αυτό που εσείς εκλέξατε, αλλά νομίζω ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς. Όπως πολύ σωστά γράφει κάποιος από πάνω εδώ μιλάμε για πολιτική και η πολιτική συμπεριλαμβάνει και τη διπλωματία. Μάλλον είστε εκνευρισμένος γιατί όπως λέτε επικράτησε ένας ενθουσιασμός αρχικά. Κοινή λογική δε νομίζω ότι θα υπάρξει ποτέ στην Ελλάδα. Ούτως ή άλλως κι αυτοί που μαζευόμαστε στις πλατείες (ακόμα κι αν δεν ψηφίσαμε Σύριζα) θα έχουμε τουλάχιστον 5-6 αντικρουόμενες λογικές. Ας αφήσουμε καλύτερα τον χρόνο να δείξει κι ακόμα κι αν αποτύχει το σχέδιο, αναδιατυπώνουμε την αλήθεια που υποστηρίζετε κι εσείς. Εξάλλου, το κόμμα που εκλέξατε είχε κάθε λόγο να λέει ότι σκίζει τα μνημόνια το 2012, τώρα πια που τρέχουν τα μνημόνια μπορεί να το πει; Δύσκολη και η θέση του Τσίπρα ως πολιτικού απέναντι σε θηρία μέσα και έξω, πολύ δυσκολότερος ο ρόλος του Βαρουφάκη που εντάχθηκε στην πολιτική με μια δικιά του φιλοσοφία που συχνά προσκρούει και στις αρχικές ιδέες του κόμματος στο οποίο ανήκει. Θα δείξει ο χρόνος πιστεύω. Πολύ σύντομα.

loading..