Η ιστορικότητα των στιγμών

του Χρήστου Λουτράδη

Η ιστορικότητα των στιγμών γίνεται αντιληπτή όταν παύεις να ζεις μέσα στην στιγμή.  Την αντιλαμβάνεσαι κυρίως μετά από χρόνια και σε επισκέπτεται για να στο υπενθυμίσει σε εκείνες τις απαραίτητες αλλά δύσκολες στιγμές αυτοκριτικής για την δική σου πορεία. Η ημέρα που ξημέρωσε την 26 Ιανουαρίου , ήταν μια ιστορική ημέρα. Όχι μόνο γιατί ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς έκοψε πρώτο το νήμα των εκλογών αλλά κυρίως γιατί ένα κομμάτι της κοινωνίας ένιωσε ότι  του δόθηκε ξανά το διαβατήριο της κοινωνικής και πολιτικής συμμετοχής. Δεν ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Όχι γιατί ανήκω στους λίγους και τυχερούς που έκαναν την ‘’κρίση ευκαιρία’’. Ούτε γιατί ανήκω στους ψηφοφόρους που παγιδεύτηκαν στο διχαστικό δίλλημα του φόβου. Αλλά γιατί θεωρώ την Αριστερά μια πολύ ιδιαίτερη υπόθεση για τον καθένα μας. Η Αριστερά , οι πολιτικές που έχουν προοδευτικό πρόσημο, ορίζονται από την ελευθερία και την αλληλεγγύη που δίνουν στον νέο που θέλει να δημιουργήσει μακριά από τα δεσμά του κράτους και του κομματισμού.  Η Αριστερά δεν έχει ανάγκη ούτε από μεγάλες εξαγγελίες , ούτε από όμορφα και ανεκπλήρωτα μεγάλα λόγια.  Δεν της αξίζει να μετατραπεί σε γραφειοκρατικό μηχανισμό αναπαραγωγής των στρεβλώσεων που μας οδήγησαν στην κρίση. Είναι πολύ μικρός και άδικος ο ρόλος μιας αριστεράς που εστιάζει στο πως θα μετατρέψει τον κακώς εννοούμενο κρατισμό σε νεοκρατισμό. Δεν της πρέπει η σύμπραξη με κανέναν που δεν βάζει ψηλά στο μανιφέστο του τον διεθνισμό.

Η αριστερά είναι κυρίως στάση ζωής. Αξία και Ήθος καθημερινής λειτουργίας.  Είναι η απουσία διχαστικού λόγου και ένας αέναος αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη που θα δίνει την δυνατότητα σε μια αέναη , και κυρίως τίμια και καθαρή, ‘’κοινωνική κινητικότητα’’. Κοινωνική κινητικότητα χωρίς φθόνο αλλά με καθαρούς και ανοιχτούς κανόνες για όλους.

Θέλω να πετύχει ο Αλέξης Τσίπρας. Όχι μόνο για τους αυτονόητους λόγους πατριωτισμού. Αλλά κυρίως γιατί θα έχει αποδείξει σε εχθρούς και φίλους ότι η πραγματική αριστερά είναι αυτή που δεν παγιδεύεται στην μικρόνοια και στην ρηχότητα της συντήρησης.