«Το ελληνικό ζήτημα λύνεται μια για πάντα»

tanea.gr

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε τη Δευτέρα στο Channel 4 ότι αναμένει να επιτευχθεί πολύ γρήγορα συμφωνία για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.

«Είναι θέμα ωρών ή ημερών μια συμφωνία με την ευρωζώνη, η οποία θα επιλύσει το ελληνικό ζήτημα μια για πάντα», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης στον δημοσιογράφο του βρετανικού δικτύου Πολ Μέισον, από το Λονδίνο όπου βρίσκεται.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια αίσθηση σταθερότητας προκειμένου να αναστραφεί η φυγή των κεφαλαίων από τις τράπεζες της χώρας.

«Η ΕΚΤ δεν θα υπονομεύσει την ευρωζώνη»

Ο κ. Βαρουφάκης είπε επίσης ότι είναι βέβαιος ότι η ΕΚΤ δεν θα πράξει τίποτα που θα υπονομεύσει μία συμφωνία επίλυσης της ελληνικής κρίσης.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι χρειάζεται σταθερότητα προκειμένου να ανακοπεί το ρεύμα εκροής κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες.

«Αυτή η αίσθηση της σταθερότητας θα προέλθει από την αποφασιστικότητα όλων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και όλων των εταίρων σε αυτό το παζλ που είναι η Ευρώπη, ότι πρόκειται να βρούμε μία λύση γρήγορα», είπε.

«Χρειάζεται μία πάρα πολύ κυνική προσέγγιση για να πιστέψει κανείς ότι η κεντρική τράπεζα, σκοπός της οποίας είναι να κρατά ενωμένη την ευρωζώνη, θα πράξει οτιδήποτε που θα την υπονομεύσει» πρόσθεσε.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Οσμπορν στο Νο 11 της Ντάουνινγκ Στριτ. 

«Hταν μια εξαιρετικά εποικοδομητική συνάντηση. Ήταν μια ανάσα φρέσκου αέρα», είπε ο κ. Βαρουφάκης στο Channel 4.

«Η αίσθηση που αποκόμισα φεύγοντας από το Νο 11 της Ντάουνινγκ Στριτ ήταν ότι έχουμε μια πολύ εποικοδομητική σχέση. Είχαμε μια εξαιρετική συνάντηση και, παρά τις διαφορές μας, συντονιζόμαστε για να βρούμε κοινό έδαφος. Και νομίζω ότι ήδη το έχουμε βρει» τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης.

«Είμαστε αποφασισμένοι να θέσουμε τέλος στον εκτεταμένο κύκλο υποκρισίας που έχει καταστήσει την Ελλάδα μια ανοιχτή πληγή στην ευρωζώνη, η οποία, ακόμη και για τη Βρετανία, η οποία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, αποτελεί μεγάλη ανησυχία, διότι η αποπληθωριστική κρίση στην Ευρώπη σίγουρα δεν αποτελεί καλό οιωνό για τη βρετανική οικονομία» κατέληξε ο Γ. Βαρουφάκης.