Βαρουφάκης: Παρίσι, Λονδίνο, Ρώμη

tanea.gr

Στο Παρίσι βρίσκεται απο το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης - να σημειώσουμε οτι "πετάει" με κανονικές πτήσεις και στην οικονομική θέση - ο οποίος είχε συναντήσεις με τον γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν και με τον υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, στο υπουργείο Οικονομικών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Παρίσι βρίσκεται και ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί ο οποίος και συνατήθηκε  με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών αργότερα την Κυριακή το  βράδυ στα γραφεία της Κομισιόν στη γαλλική πρωτεύουσα.

Τον Γ. Βαρουφάκη συνοδεύει και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Επωφελούμενος από τη διαμονή του στο Παρίσι ο Γ. Βαρουφάκης είχε την ευκαιρία να συζητήσει εκτενώς και με τον επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας Lazard, Ματιέ Πιγκάς, την οποίο έχει επιλέξει, ως σύμβουλό του για το θέμα του χρέους.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, σε δηλώσεις του ο γάλλος υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «η   Ελλάδα δεν έχει κανένα μέλλον εκτός της Ευρωζώνης, είναι, ωστόσο, θεμιτό για τη χώρα να θέλει να διαπραγματευτεί τους τρόπους προκειμένου να ελαφρύνει το χρέος της».

«Εάν μία κυβέρνηση λέει "θέλουμε να παραμείνουμε στο ευρώ", αυτό είναι σωστό. Δεν υπάρχει μέλλον για την Ελλάδα εκτός της Ευρωζώνης» επισήμανε εξάλλου ο κ. Σαπέν σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Canal +.

O ίδιος, επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα διαγραφής του ελληνικού χρέους. «Όχι, δεν θα το διαγράψουμε, μπορούμε να το συζητήσουμε, μπορούμε να επιμηκύνουμε (το χρόνο αποπληρωμής), μπορούμε να το ελαφρύνουμε, όχι όμως να το διαγράψουμε» τόνισε ο γάλλος υπουργός.

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με τους ευρωπαίους εταίρους ο υπουργός Οικονομικών θα επισκεφθεί επίσης το Λονδίνο και τη Ρώμη.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών θα βρεθεί το Λονδίνο, όπου μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν, με στόχο την έναρξη στενής συνεργασίας των δύο χωρών όσον αφορά θέματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Λονδίνο, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει συνάντηση και με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα του Σίτι.

Την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών θα επισκεφθεί τη Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Πιερ Κάρλο Παντοάν.