«Συστάσεις» Σουλτς σε ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα

efsyn.gr

Στο κλίμα των τελευταίων ημερών, ο πολυπράγμων πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς «επανέρχεται», καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να ρίξει τους τόνους, εκφράζοντας παράλληλα την «απορία» του για τη μη συνεργασία του με το Ποτάμι. Ειδικότερα για τον πρωθυπουργό, τον καλεί να αφοπλιστεί λεκτικά και να σταματήσει τις επιθέσεις κατά της καγκελαρίου Μέρκελ, και τονίζει πως κάνει λάθος ο κ. Τσίπρας εάν πιστεύει πως μπορεί να στείλει την τρόϊκα σπίτι της.

Πιο συγκεκριμένα,  ο Μ.Σούλτς στην εφημερίδα «Welt am Sonntag» αναφέρεται στα παρακάτω θέματα ως εξής:

Ποια ήταν η εντύπωση του για τον Αλ. Τσίπρα και την κυβέρνηση.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι πολύ έμπειρη. Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να βρει τον στόχο του. Εξεπλάγην από το πόσο εύκολα ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ως ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς συμμάχησε με ένα κόμμα που στην πραγματικότητα βρίσκεται δεξιά από το (γερμανικό κόμμα) Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Αξιοπρόσεκτη ιδεολογική ευελιξία. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛΛ. δεν είναι ιδεολογικά συμβατοί.... Το κοινό στοιχείο αυτής της συμμαχίας είναι η απόρριψη της τρόικας και των πολλών επιτευγμάτων της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης. Επίσης η πιθανή συνεργασία με τη Ρωσία με ανησυχεί πολύ... Το γεγονός ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε μια συνεργασία με ένα φιλοευρωπαϊκό, σοσιαλδημοκρατικό κόμμα σαν Το Ποτάμι, είναι μια αξιοσημείωτη απόφαση για ένα αριστερό κόμμα. 

— Εάν φοβάται η Ευρώπη την νέα κυβέρνηση στην Αθήνα.

Η Ευρώπη δεν πρέπει να φοβάται αλλά να δεχθεί ότι θα γίνουν σκληρές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

— Εάν είπε στον Τσίπρα ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» για την Ευρώπη.

Ήμουν πολύ σαφής... Εάν σκέφτεται σοβαρά να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και να διασφαλίσει ότι δεν θα πληρώνουν μόνο οι απλοί πολίτες αλλά και οι πλούσιοι που έβγαλαν τα λεφτά τους από τη χώρα στις πιο σκοτεινές στιγμές αυτής της κρίσης, τότε θα έχει την πλήρη υποστήριξη των Βρυξελλών... Εάν ο Τσίπρας πιστεύει ότι μπορεί να στείλει την τρόικα σπίτι της και οι Ευρωπαίοι να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τις προεκλογικές του υποσχέσεις, κάνει λάθος. Γι αυτό και τον συμβούλευσα να μην ακυρώσει μονομερώς όσα έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές. 

Εάν, αντίθετα επιμείνει στα αιτήματα, θα πρέπει να μας πει πως θα γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα, πως να πετύχει την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας... Δεν ήταν εύκολη συζήτηση γι αυτό και διήρκεσε το διπλάσιο από ότι είχε προβλεφθεί. Η ρητορική του Τσίπρα ήταν προεκλογική: ο λαός έχει υποφέρει, η τρόικα μας έχει υποδουλώσει και υποσχέθηκα στους Έλληνες να το αλλάξω αυτό. Του έκανα σαφές ότι έχει επίσης ευθύνη για το μέλλον της χώρας. Και γι αυτό πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί η οικονομία...

— Για το εάν τον συμβούλευσε να εγκαταλείψει την αντι-γερμανική ρητορική

Του συνέστησα με έμφαση να αφοπλιστεί λεκτικά. Ότι αυτό δεν ωφελεί σε τίποτα. Ο Τσίπρας έχει δεχθεί συμβουλές να σταματήσει τις επιθέσεις στην Άνγκελα Μέρκελ. Μεταξύ άλλων, από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ζητήσει βοήθεια. Επιπλέον δεν είναι μόνο οι Γερμανοί που αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τις εξελίξεις στην Αθήνα, αλλά ολόκληρη η Ε.Ε. Πώς θα εξηγηθεί στους Πορτογάλους, τους Ισπανούς, τους Ιρλανδούς που προχώρησαν σε οδυνηρές μεταρρυθμίσεις, μια ειδική μεταχείριση για την Αθήνα; Μπορεί να γίνεται καλά αποδεκτό από ορισμένους οι επιθέσεις κατά των Γερμανών, αλλά είναι κοντόφθαλμο και δεν βοηθάει. Νομίζω ότι μετά τη συζήτηση μου με τον Τσίπρα δεν είμαι και τόσο δημοφιλής. Αλλά είναι ένας λογικός άνθρωπος που μερικές φορές γίνεται λίγο συναισθηματικός.

— Για τη Ρωσία και τις κυρώσεις.

Είπα του Τσίπρα ότι ζητά την αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά το πρώτο του βήμα είναι να τερματίσει την αλληλεγγύη στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Αυτό δεν μπορεί να γίνει καλά αποδεκτό..... (σσ: η προσέγγιση με τη Ρωσία) πρώτα απ' όλα έγινε για λόγους εσωτερικής πολιτικής. Είχε σκοπό να δείξει στους ψηφοφόρους ότι νέοι άνθρωποι έχουν αναλάβει το τιμόνι... Είναι σημαντικό ο Τσίπρας και το κόμμα του να μην γίνουν παρίες.  

— Ποια είναι τα περιθώρια του Τσίπρα για διαπραγματεύσεις

Προσπάθησα να του εξηγήσω ότι υπάρχει περιθώριο, αλλά κι αυτό έχει τα όρια του. Το πρόβλημα είναι ότι ο Τσίπρας πρέπει να ελέγξει τις προσδοκίες που ο ίδιος δημιούργησε. Το περιθώριο των διαπραγματεύσεων εξαρτάται από αυτά που θα πετύχει. Έχει πολύ δουλειά και στο κόμμα του και με τον κυβερνητικό εταίρο που επέλεξε.