Μια μεγάλη εβδομάδα

του Πάνου Ζέρβα

Ολοκληρώθηκε η πρώτη βδομάδα. Μια μεγάλη βδομάδα, από τις πολιτικά σημαντικότερες που έχουν περάσει από το 1974 και μετά.

Η νέα κυβέρνηση έπιασε ευθύς εξαρχής τον ταύρο από τα κέρατα: τέλος η τρόικα, τέλος το Μνημόνιο, τέλος οι καταστροφικές πολιτικές για την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Ζήτησε πολιτική διαπραγμάτευση και συνεννόηση με τους εταίρους, για να βγει από το θανατηφόρο αδιέξοδο η Ελλάδα και από την αποτελμάτωση η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν γνωρίζουμε τι αποτελέσματα θα έχει αυτή η προσπάθεια, δεν ξέρουμε κατά πόσο θα καμφθεί η λυσσώδης επιμονή της Γερμανίας, κατά κύριο λόγο, στην αποτυχημένη για όλους πολιτική που επιβλήθηκε στην Ελλάδα. Περιμένουμε το καλύτερο, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για το χειρότερο: να μην αλλάξει τίποτα, σε πρώτη φάση.

Όσοι υποστηρίζαμε με επιμονή ότι η πολιτική της τρόικας είναι καταστροφή και αναζητούσαμε μιαν άλλη συμφωνία μέσα στην Ευρωζώνη και το ευρώ, στηρίζουμε την κυβέρνηση Τσίπρα ακριβώς επειδή έκανε την πολιτική μας βούληση πράξη: άλλαξε αμέσως το πλαίσιο και αναζητά μια λύση συμβατή με την επιβίωση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε έτοιμοι να πανηγυρίσουμε για μια άμεση καλή ή απλά αποδεκτή εξέλιξη, αλλά και να στηρίξουμε την κυβέρνηση Τσίπρα αν τα πράγματα πάνε στραβά: επιστροφή στον αργό θάνατο και την απελπισία του αδιεξόδου στο οποίο μας οδήγησε το ΝΔΣΟΚ, απλά δεν είναι νοητή.

Αυτά για τις σχέσεις με τους άλλους. Για τις μεταξύ μας, που είναι εξίσου σημαντικές, σε επόμενο σχόλιο.