Αλέξης Τσίπρας: Θα παραμείνουμε σταθεροί στις θέσεις μας

Του Χρήστου Σίμου

Σειρά διεθνών επαφών θα έχει η κυβέρνηση την προσεχή εβδομάδα, τόσο ως προς το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους όσο και σε ό,τι αφορά ζητήματα που σχετίζονται με το γεωπολιτικό πλαίσιο αλλά και τους ιστορικούς δεσμούς του ελληνικού λαού με τον κυπριακό. Έτσι λοιπόν, αύριο Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στη Λευκωσία και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ύστερα από πρόσκληση του δεύτερου. Το ταξίδι αυτό είχε προαναγγελθεί, άλλωστε, από τον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος, πριν από τις εκλογές είχε τονίσει στη συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει πως το πρώτο του ταξίδι ως πρωθυπουργού της χώρας θα είναι στην Κύπρο.

Την προσεχή Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Ρώμη όπου θα συναντηθεί με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντζι, όπου αναμένεται να συζητηθούν τα ζητήματα που αφορούν την οικονομική κρίση και την ενίσχυση της συνεργασίας των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Ο επόμενος σταθμός των διεθνών επαφών του πρωθυπουργού είναι η Γαλλία. Συγκεκριμένα, ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου, ύστερα από πρόσκληση του δεύτερου.

Η διαπραγμάτευση ξεκίνησε

Αποτιμώντας την πρώτη εβδομάδα της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας υπό τον Αλ. Τσίπρα, πηγές του Μαξίμου επισημαίνουν πως η νέα κυβέρνηση ανέλαβε καθήκοντα σε συνθήκες ομαλότητας, διαψεύστηκε δηλαδή πλήρως το όργιο καταστροφολογίας στο οποίο είχε επιδοθεί η Νέα Δημοκρατία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ενώ τονίζουν ότι ποτέ στο παρελθόν τόσο κολοσσιαία ψέματα δεν διαψεύστηκαν σε τόσο σύντομο διάστημα.

Ακόμα υπογραμμίζουν πως η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους ξεκίνησε, καθώς για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης ακούγεται στην Ευρώπη η φωνή της Ελλάδας, όπως σημειώνουν. Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της χώρας υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, με τον οποίο συνομίλησε για σχεδόν 2 ώρες. Στη συνάντηση, κοινή ήταν η διαπίστωση για την ανάγκη εύρεσης μιας νέας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας για τη χώρα.

Τέλος στην ασυλία των οικονομικά ισχυρών

Στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Μ. Σουλτς, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως "για τέσσερα ολόκληρα χρόνια ο ελληνικός λαός βίωνε καθημερινά την αποτυχία του προγράμματος εσωτερικής υποτίμησης. Στην πραγματικότητα πλήρωνε ευθύνες άλλων. Πλήρωνε, κυρίως, την ανάρμοστη σχέση ανάμεσα στην οικονομική ολιγαρχία, η οποία αρνιόταν να πληρώσει τους φόρους που της αναλογούν, και στο παλιό πολιτικό καθεστώς που την προστάτευε". Και πρόσθεσε: "Διαβεβαίωσα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει ένα τέλος σε αυτή την ανάρμοστη σχέση".

Από την πλευρά του ο Μ. Σουλτς επεσήμανε πως στη συνάντηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον "αγώνα κατά της κοινωνικής αδικίας". Και πρόσθεσε: "Η κοινωνική αδικία που συνδέεται άρρηκτα με τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή".

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κινοβουλίου σημείωσε πως "όλοι γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα οι πολύ απλοί άνθρωποι κλήθηκαν να καταβάλουν το τίμημα τη στιγμή που οι πολύ πλούσιοι έστελναν με εμβάσματα τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Βεβαίως, αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Και αυτό εμείς, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά και είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί επ' αυτού. Αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι, όσον αφορά τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή, προτίθεται να καταθέσει συγκεκριμένα μέτρα. Επομένως, θα σας υποδεχθούν άνθρωποι με εμπιστοσύνη, οι οποίοι θα εκφράσουν την ικανοποίησή τους όταν θα προβάλετε τις προτεραιότητές σας".

Θα παραμείνουμε συνεπείς στις θέσεις μας

"Οι προκάτοχοί μου επέλεξαν άλλα να λένε προεκλογικά και άλλα να κάνουν μετεκλογικά. Έχασαν τη στήριξη του λαού και έπεσαν. Σκέφτομαι να πρωτοτυπήσω και να μείνω συνεπής στις δεσμεύσεις μου", αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που διεξήχθη το βράδυ της Παρασκευής, προκειμένου να γίνει η αποτίμηση των επαφών της κυβέρνησης τόσο με τον Μ. Σουλτς όσο και με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στη σύσκεψη, η οποία ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, η τοποθέτηση αυτή του Αλ. Τσίπρα επιβεβαίωσε τη σταθερή πολιτική θέση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά έναντι των δανειστών. Σημειώνεται ότι η ίδια φράση ειπώθηκε από τον πρωθυπουργό και στον ίδιο τον Γ. Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ανδρών, γεγονός που αναδεικνύει το στοιχείο της έντονης αντιπαράθεσης που υπήρξε μεταξύ των δύο πλευρών, σε ορισμένες στιγμές της συνάντησης.

Νέο πολιτικό ήθος

Στην εισηγητική του ομιλία στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της νέας κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός έδωσε σαφή εντολή στα κυβερνητικά στελέχη να αποφύγουν την αλαζονική συμπεριφορά, τους στόλους των πολυτελών αυτοκινήτων, καθώς και τις στρατιές συμβούλων και αστυνομικών - φρουρών. Από την πρώτη στιγμή η νέα κυβέρνηση εξέπεμψε ένα διαφορετικό πολιτικό ήθος, ανταποκρινόμενη στο ώριμο αίτημα της κοινωνίας, η οποία βιώνει πολύ δύσκολες στιγμές λόγω της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών τα τελευταία 5 χρόνια.

Η Ελλάδα είναι πλέον ισότιμη χώρα

Με την πρώτη εβδομάδα της διακυβέρνησης ξεκίνησε επίσης η αποκατάσταση της ισότιμης σχέσης της χώρας στην Ευρώπη. Στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες η Ελλάδα είχε ιδιαίτερη συμβολή στη συνθετική απόφαση για τη Ρωσία. Η ελληνική συμβολή αναγνωρίστηκε και από την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία δήλωσε χαρακτηριστικά: "Πιστεύω ότι ήταν ιδιαίτερα θετική στάση της Ελλάδας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουμε σε μια συναινετική ουσιαστική και αξιόπιστη απόφαση".