Γεια σου Γιάνη Βαρουφάκη!

του Άρη Δαβαράκη

Το περασμένο Σάββατο λοιπόν είχαμε ακόμα κυβέρνηση Σαμαροβενιζέλων και ετοιμαζόμασταν να πάμε προς τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου. Σήμερα έχουμε διανύσει μία απόσταση τόσο μεγάλη που χρειάστηκε  δεκαετίες για να το δείξει ξεκάθαρα πόσο κενή περιεχομένου, στόχου  και νοήματος υπήρξε.  Το 74 ο παλιός Καραμανλής «μας πέταξε στη θάλασσα για να μάθουμε κολύμπι», αλλά ο Ανδρέας Παπανδρέου και όλες οι κυβερνήσεις από τότε μέχρι τώρα δεν μας το επέτρεψαν – να μάθουμε κολύμπι. Μας εφοδιάσανε με μπρατσάκια, σαμπρέλες, σωσίβια, φουσκωτά, βαρκούλες –μέχρι και σκάφη. Και δεν χρειάστηκε να μάθουμε τίποτε απολύτως. Ούτε καν μια «δεύτερη γλώσσα»  (όλοι αγγλικά υποχρεωτικά ας πούμε) για να μπορούμε να συνεννοηθούμε με αυτούς που από «εταίρους» μάθαμε πιά να τους λέμε «δανειστές». Οι ηγεσίες, οι υπάλληλοι και οι «φίλοι» των δύο ΑΕ που βγάλανε δισεκατομμύρια (ευρώ) στην πλάτη μας (της Ελλάδας δηλαδή, όχι εμού προσωπικώς)  μας μοιράσανε παρέα, κυρίως με την Γερμανία, καθρεφτάκια και με τα δάνεια και τις φούσκες, το πλαστικό χρήμα  και την ψευδαίσθηση πως άλλαξε πια η ζωή μας, μας φέρανε ως εδώ. Σκυταλοδρομία. Ο ένας «αρχηγός» μετά τον άλλον. Ο ένας χειρότερος από τον άλλον. Σήψη και θλίψη και Cayenne, σουίτες στην Σαντορίνη και πρώτη θέση Αθήνα-Θεσσαλονίκη οι «μπίζνεσμεν» με τους πολιτικούς (η ανωτέρα τάξις).

Μπήκαμε στην ευρωζώνη ενώ δεν ήμασταν έτοιμοι, κάναμε Ολυμπιακούς  και μετά παρέλαβε ο Κώστας Καραμανλής, ο ανεψιός του κανονικού. Δεν ήξερε, δεν ρώτησε, δεν έμαθε. Άρχισε το καράβι να μπάζει νερά. Το καταλάβαμε και ψηφίσαμε τον γυιό του Ανδρέα που, αν μη τι άλλο, είχε μοιράσει λεφτά ο άνθρωπος. Λεφτά υπάρχουνε μας είπε και ο γυιός του – αλλά το καράβι τσακίστηκε στα βράχια εκεί κοντά στο Καστελόριζο και ήρθανε οι ναυαγοσώστες, ΔΝΤ και ΕΚΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μας τακτοποιήσουνε και, κυρίως, αφού δεν διαβλέπανε πια καθόλου φώς στην επιχειρηματικότητα και την κερδοφορία μας, να πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Εμείς μουγγοί, τρομαγμένοι, με κάτι ηγεσίες για τα μπάζα, φτύσαμε αίμα πέντε χρόνια μέχρι να καταλάβουμε πως διόλου δεν τους ένοιαζε τους διαχειριστές της τοπικής εξουσίας τι θ’ απογίνουμε εμείς. Και την περασμένη Κυριακή τους απολύσαμε και είπαμε στον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει ότι μπορεί, να ανακτήσουμε τουλάχιστον την αξιοπρέπειά μας και να αναλάβει να καθαρίσει όλη αυτή την βρώμικη και μολυσμένη πληγή της διαπλοκής και της απάτης, του υποκόσμου και των καταγεγραμμένων σε διάφορες λίστες ευνοουμένων που έχουνε καταχραστεί τον άμπακο αλλά τους προστατεύανε οι δυό ΑΕ γιατί θα καρφωνόντουσαν κι’ αυτές με τα μεγαλοστελέχη και τους σφουγγοκωλάριους μαζί, αν μαθαίναμε ονόματα.

Πραγματικά μου φαίνεται απίστευτο πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κλείνει σήμερα μόνο 4-5 μέρες ζωής Μόλις την Πέμπτη είδε ο πρωθυπουργός τον Σούλτς και μόλις πριν λίγες ώρες γίνανε οι συναντήσεις με τον Γερούν Ντεϊσελμπλούμ . Βέβαια αυτή που «έγραψε» πιο πολύ ήταν η συνάντηση με τον Γιάννη Βαρουφάκη που ξέρει πολύ καλά την γλώσσα και τα φερσίματα των Ντεϊσελμπλούμ  αυτού του κόσμου χάρη στην  διεθνή θητεία του στα λεγόμενα «χρηματοοικονομικά» λημέρια – και στα πανεπιστήμια. Σίγουρα ο Γερούν (συγχωρείστε μου την οικειότητα) δεν το περίμενε να συναντήσει εδώ ανθρώπους της αντίληψης του Τσίπρα και του Βαρουφάκη και, σίγουρα, δεν του καλοφάνηκε. Ο Γιάννης (και πάλι συγγνώμη για την οικειότητα) μιλάει τη γλώσσα της δικής τους πιάτσας, τους ξέρει καλά και από μέσα και απ’ έξω. Κατά τη γνώμη μου ξεκίνησε πολύ γερά και πολύ σωστά. Έδωσε το στίγμα και το φιλικό σήμα «μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια» - που είναι μια καινούργια «πληροφορία» για τους δανειστές μας. Και ο Σούλτς χτές με τον Αλέξη (συγχωρείστε μου την οικειότητα για τρίτη φορά), παρ’ όλο που τον ήξερε από το Ευρωπαϊκό Debate, δεν περίμενε να τον δει τόσο σαφή και ξεκάθαρο σαν πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου  όπου συναντούσε άλλου είδους πολιτικούς.

Μέσα σε λιγότερες από 150 ώρες, η Ελλάδα έδωσε στους φίλους, δανειστές και εταίρους της, το καινούργιο της στίγμα –και το έκανε άψογα. Προσωπικά δεν έχω καμία ανησυχία. Θα το «φυλάρουμε» όλοι λιγάκι και θα καταλήξουμε σε μια καλή συμφωνία που θα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές – πολύ σύντομα κιόλας.

Όσο για αυτούς που ελπίζουνε στην «αριστερή παρένθεση» και πήρανε μεγάλη χαρά την Παρασκευή νομίζοντας ότι ο Γερούν θύμωσε και θα μας τιμωρήσει (γιατί έτσι σκέφτονται και τόσα καταλαβαίνουνε), ας συγκρατηθούν. Βιάζονται πολύ.

Αυτή η κυβέρνηση έχει πολύ δρόμο μπροστά της. Και το πιο δύσκολο κομμάτι των προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει, είναι ο πόλεμος που θα υποστεί από τους καταγραμμένους σε λίστες μεγαλο-οφειλέτες του Δημοσίου που θα ξεμπροστιάσει. Έχουν όλοι αυτοί πολύ καλούς φίλους στα τηλεοπτικά κανάλια και τους ραδιοσταθμούς που αγωνίζονται ήδη από την Τρίτη για το «αριστερό διάλλειμα» με μέγα πάθος. Εκεί θα παιχτεί το πιο χοντρό παιχνίδι – γιατί «είναι πολλά τα λεφτά Άρη μου» αφ’ ενός και γιατί πολλοί από αυτούς απειλούνται και ποινικά και δεν το θέλουνε καθόλου να καταντήσουνε σαν το ζεύγος Τσοχατζόπουλου.

Μη μασάτε λοιπόν: Αυτοί που φάγανε τα λεφτά που χρωστάει η Ελλάδα, θα δώσουνε σκληρές και άγριες μάχες μήπως και τη γλυτώσουν. Όλα τα συστημικά ΜΜΕ (ναι μπορούμε πια ν’ αρχίσουμε να τα ξαναλέμε έτσι αφού τόσο γρήγορα επαναφέρανε τον Γκαίμπελς τους φάτσα-φόρα στα δελτία ειδήσεων), θα τους στηρίξουν – γιατί είναι το ίδιο πακέτο όλοι αυτοί. Πρώτη τους δουλειά λοιπόν θα είναι να προβάλλουν ότι αρνητικό γράφεται ή λέγεται διεθνώς για την νέα αριστερή μας κυβέρνηση, αποσιωπώντας όλα τα (πολύ περισσότερα) θετικά. Και, φυσικά, θα προσπαθήσουν να χαλάσουν την «νέα σχέση» που Τσίπρας και Βαρουφάκης άρχισαν ήδη να χτίζουν με τους συνομιλητές τους.

Η γιαγιά μου έλεγε πως τα σκυλιά γαυγίζουνε αλλά η άμαξα περνάει. Δεν ξέρω αν είναι πολύ «αριστερό» αυτό που επικαλούμαι – αλλά αυτό ακριβώς συμβαίνει.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Σχόλια

 • 1 Ο/Η Κατερίνα έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Ξεχνάτε δύο πράγματα
  - Ο Βαρουφάκης μίλησε στη συνέντευξη τύπου σαν να απευθυνόταν μόνο στους ελληνες ψηφοφόρους και όχι και σε όλους τους πολίτες της Ευρώπης που παρακολουθεί. Χρειαζόταν να πει τα ίδια μεν, αλλά με πιο διπλωματικό τρόπο. Γιατί και εκεί υπάρχουν συστημικά ΜΜΕ.
  - Μιλάτε για τις τομές που δεν έγιναν και πολύ σωστά. Τότε όμως γιατί η κυβέρνηση ανακάλεσε π.χ. μέτρα όπως διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων και αιώνιους φοιτητές; Παραδεχθτείτε ότι όλοι οι βολεμένοι του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τους συνδικαλιστές που ποτέ καμιά τομή δεν δέχτηκαν εις βάρος συντεχνιακών συμφερόντων, έχουν παέι τώρα με τον Σύριζα. Από πού θα προκύψουν βαθιές τομές, μου λέτε;

 • 2 Ο/Η skeftikos έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Γειά σου ρε Γιανάκι. Στην πρώτη ζαριά σου ήρθαν ντόρτια. Μην απογοητεύεσαι, ξαναπαίξτο τσαμπουκάς, έχεις μια στο δισεκκατομύριο να κερδίσεις!!. Άλλωστε εσείς τί έχετε να χάσετε; Τα λεφτά σας έξω είναι και σε διάφορα νομίσματα (Λαφαζάνης, Μηλιός, Φωτίου, Βαλαβάνη, Λαζόπουλος κλπ κλπ) ή τα επαναπάτρισαν και δεν μας το είπαν; Οι συννετοί έλληνες που έβαζαν και δυο δεκάρες στην άκρη θα πληρώσουν τη νύφη.

 • 3 Ο/Η Μανοσ Λούκος έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Ποιά συμφωνία; κωλοτούμπα; Καμμιά δεν κάνουν. Θα το πάνε μέχρι τέλους και σε δημοψίφισμα για ναι η όχι στο ευρώ και στην ευρώπη. Καί όταν αυτό βγεί ναί στο ευρώ, τότε θα πούνε "ο λαός θέλει άλλα..."

 • 4 Ο/Η Θανάσης έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Φίλε skeftike, άκου για να μαθαίνεις: οι συνετοί Έλληνες που λες - άλλοι τους λένε και "νυκοκυραίους" - την έχουν ήδη πληρώσει τη νύφη κι απ' τις δυο δεκάρες που 'χαν στην άκρη δεν έχει μείνει ούτε σέντσι. Ώστε κ. Κατερίνα οι καθαρίστριες κι οι σχολικοί φύλακες ήταν οι βολεμένοι του ΠΑΣΟΚ; Σ' ευχαριστώ για την πληροφορία γιατί πάντα είχα αυτή την απορία. Πάντως αν σ' αρέσει τόσο πολύ και θέλεις να βολευτείς κι εσύ, στο σχολείο μας έχει αδειάσει μια θέση καθαρίστριας. Δεν κάνεις μια αίτηση, που ξέρεις; Θα πω κι εγώ καμια καλή κουβέντα.
  Υ.Γ. Μάλλον δεξιούλα μου φαίνεσαι πούλεγε κι ο Χατζηνικολάου, αλλά δεν πειράζει, κανείς δεν είναι τέλειος.

 • 5 Ο/Η Swell έγραψε: (πριν 3 έτη)

  @skeftikos Eνώ ξέρεις ποιος έχει τα λεφτά του πού, δεν ξέρεις ορθογραφία. Να το κοιτάξεις.

 • 6 Ο/Η Γιώργος έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Η νέα κυβέρνηση μέσα σε λίγο χρόνο άρχισε να αλλάζει τον κόσμο αντι (όπως περίμεναν πολλοί) να αρχίσει τις συνηθισμένες κωλοτούμπες που έκαναν όλοι οι προηγούμενοι ... γεμίζοντας αισιοδοξία στους περισσότερους απο μας ! Είναι σίγουρα ένας δύσκολος δρόμος αλλά που δεν έχει κανένα "πολιτικό κόστος" γιατί αν αγωνίζεσαι για τους πολλούς κερδίζεις και την υποστήριξή τους μακροπρόθεσμα ! Συνεχίστε να μας εκπλήσετε ευχάριστα δικαιώνοντας όσους αντιστάθηκαν στο φόβο και στην κινδυνολογία γιατί αν ακολουθήσετε τον "εύκολο δρόμο" της υποτέλειας και των συμβιβασμών (έρχεται και η εκλογή ΠτΔ) θα γίνετε μιά ακόμα "αποτυχημένη" συνταγή καταστροφής της χώρας !

 • 7 Ο/Η alkis arzavatsakis έγραψε: (πριν 3 έτη)

  αυτοι περιμενουν στην γωνια αλλα δεμ θα τους γινει το χατηρι επιτελους μια αληθινη κυβερνηση

 • 8 Ο/Η skeftikos έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Πριν αλέκτωρ λαλήσει όχι τρεις, αλλά μία, άρχισαν να γλύφουν εκεί που χθες έφτυναν! Πρώτος ο μέγας Γιάνης (με ένα ν παρακαλώ), που πάλι μας έφταιγε η μετάφραση και ο τσαμπουκάς Τσίπρας, ο όλα τα σχίζω στο προαύλιο της Βουλής και τα καταργώ με ένα άρθρο (προεκλογικά) και τώρα τρέχουν όλοι μαζί να «εξευμενίσουν» τους μερκελιστές. Αλήθεια που είναι οι νότιοι σύμμαχοι; Ακόμα και οι κύπριοι διαχώρισαν τη θέση τους, από τους κολλημένους (έτσι τους είπε ο σύμμαχός τους εθνικός συκοφάντης Εντελώς Καμμένος, με το «Αλέξη ξεκόλλα», άρα τους θεωρεί κολλημένους)

 • 9 Ο/Η ΘΕΟΔΩΡΟΣ Γ.Κ. έγραψε: (πριν 3 έτη)

  όλα καλά με τον όρο ότι η Ελλάδα θα μείνει εντός ευρωζώνης, διαφορετικά ο αγώνας είναι μάταιος και επικίνδυνος χωρίς λόγο, ναι χωρίς λόγο για τα συμφέροντα του λαού και της χώρας!

 • 10 Ο/Η ΓΙΩΡΓΟΣ έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Παρακολουθώντας τις εξελίξεις μετά τις εκλογές κατάλαβα οτι για να αλλάξουμε τον τόπο προς το καλυτερο πρέπει τελικά να πάμε σε πόλεμο. Όχι με τους ευρωπαίους, με αυτούς ειναι σίγουρο ότι θα τα βρούμε, αλλά με τους έλληνες

 • 11 Ο/Η Ανώνυμος έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Φιλε Γιώργο,

  Έχεις πολύ δίκαιο. Ο χειρότερος πόλεμος είναι εξάλλου ο εμφύλιος. Για να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, καλά κουραγια στα παλικάρια του Σύριζα.

 • 12 Ο/Η Aγροτης έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Για πρωτη φορα ειμαστε περηφανοι για την κυβερνηση μας, και ξυπναμε με χαμογελο. Δεν ειναι λιγο.
  Οσο για τους σκατοψυχους που τους χαλαει οτι οι καθαριστριες πειραν πισω τις δουλειες τους. Ντροπη τους.
  Η αξια των δυο υπερτεθωρακισμενων λιμουζινων και των υπολοιπων υπουργικων αυτοκινητων ειναι δυο εκατ.
  Με αυτα οι καθαριστριες θα ταισουν φετος τα παιδια τους.

  Ειστε ξεφτιλες και σεις και τα ΜΜΕ σας και το ποταμι σας..

 • 13 Ο/Η Εμπορακος έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Εαν οι καθαρίστριες οι συγκεκριμενες έπαιρναν και εξακολουθούν να παίρνουν με τη νέα πρόσληψη το ποσο των 1000 ευρώ για τρεις ώρες εργασίας, εγώ θα ακυρωσω αυριο το πρωι την αιτηση συνταξιοδοτησης στα 50 μου με 8000 ενσημα, θα σχισω τα πτυχία μου, θα παρατησω τα ανήλικα παιδία μου και θα έρθω Αθήνα και παρακαλώ πολυ να προσληφθω μαζί τους, επειδή με τα πτυχία μου, οι ελάχιστες δουλείες που βρισκω δίνουν αμοιβή 300 ευρώ για οκτάωρο. Οποίος έχει καλύτερη προσφορά και είναι γνησια αριστερός, ας μουδωσει τη δυνατότητα να προσφέρω επειδή μπορω ακομα για να μην επιβαρυνω το κράτος και τους Ελληνες με τη συνταξιοδότηση μου!!!

 • 14 Ο/Η Καραφάνης έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Ο καρκίνος του ΠΑΣΟΚ μεταφέρθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ και νομίζει ότι το ρολόι δείχνει ακόμα 1981. Νομίζουν ότι θα βρουν τα ταμεία γεμάτα με λεφτά της Δεξιάς να ξαναγεμίσουν τις σαπιοκοιλιές τους και τους λογαριασμούς τους στην Ελβετία.
  Πασοκοσυριζόσκυλα σας έχω νέα!
  Το ταμείο δεν έχει φράγκο πλέον. Θα πρέπει να δουλέψετε (ω, τι φρίκη!!!) για να βγάλετε τον επιούσιο!!
  Πως σας φαίνεται αυτό σαν ιδέα;

 • 15 Ο/Η Ανώνυμος έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Τι γκρινια που κάνουν οι εθισμένοι άποικοι της δύστυχης πατρίδας!

 • 16 Ο/Η μοναστήρι έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Χαχα!! Πραγματικά γελάω με το πόσο εύκολα αποκαλύπτεται η φασιστοειδής και τραμπούκικη συμπεριφορά των Συριζαίων απέναντι σε κάθε αντίθετη άποψη. Και για το πόσο τους ερεθίζει ακόμη και να φταρνιστεί το Ποτάμι.Πραγματικά γελάω...

 • 17 Ο/Η elin έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Έτσι ακριβώς είναι αλλά ο Ντάι μαζί με όλο το γηροκομείο είναι αυτός που έχει την εξουσία και εμείς αυτοί που χρειάζονται τα χρήματα. Θέλει διπλωματία η κατάσταση. Χωρίς αυτή θα είχαν γίνει πυρηνικές καταστροφές και πολλά άλλα..

 • 18 Ο/Η Ανδρέας έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Σε λίγο όλοι αυτοί που ψήφισαν Σαμαροχοντρούς πριν 7 ημέρες θα έχουν γίνει γραφικοί τύποι και νοσταλγοί σαν τους βασιλόφρονες...και θα λένε μ.....ς περί σακιδίων κ γραβάτας....γιατί την αλήθεια που μας πηγαίνανε στα βράχια του ατελείωτου χρέους οι λεβέντες τους νομίζω την έχουν ψιλοκαταλάβει, αλλά δεν θέλουν εγωιστικά να την παραδεχτούν!
  Ομως κ απ την άλλη μεριά οι δικοί μας λεβέντες ας σοβαρευτούν...να μην ασχολούνται με αηδίες περί ασύλων κ κάλυψης αιωνίων φοιτητών. Ας μιλήσουν αντίθετα για αναβάθμιση σπουδών, έρευνα, τεχνολογία, επαναπατρισμό επιστημόνων...
  Και να μην σπάνε τα μούτρα τους εκεί που δεν είναι προτεραιότητα (πχ. ένας αρχιεπίσκοπος όχι κακός) και να οργανωθούν κατά των μεγάλων συμφερόντων και απειλητικών καναλαρχών..

 • 19 Ο/Η Katerina D. Barbosa έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Irthe i wra na milisei i megali tou Kairou Sxoli!

 • 20 Ο/Η ΣΤΕΛΛΑ ΤΣΑΡΤΣΑΡΑ έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Ο Βαρουφάκης και ο Σύριζα δεν λένε τίποτα εκτός πραγματικότητας νομικής ή διαπραγματευτικής. Και θα πώ κάτι που το λένε όλα τα ψαγμένα ΜΜΕ στην Ελλάδα. Μνημόνιο με 500 προαπαιτούμενα δεν υλοποιούνταν - το λέγανε όλοι ειδικά μετά που έφυγε ο Ματίας Μόρς τον Ιούνιο του 2014. Ξέρετε που χάνεται ο κόσμος - αλλά και στελέχη τηε ΕΕ που είναι σώμα οργανικό των θεσμών; Στις διαφορές και επίπεδα αρμοδιοτήτων, διοικητικά, θεσμικά και νομικά και τις δικαιοδοσίες αποφάσεων κάθε φορά. Είναι εξαιρετικά σύνθετο.
  Αρη είσαι 1000% μεσα! Ο πόλεμος είναι εντός! Οχι με τους δανειστές που όλα είναι συμφωνημένα εδώ και πολύυυυυυ καιρό. Εντάξει ήταν επικοινωνιακή γκάφα το να το πει στον αέρα αυτό ο ΥΠΟΙΟ. Δεν πειράζει. Αλλα είναι τα σοβαρά!

  Περισσότερα εξηγώ στην ανάρτηση του τι σημαίνει αυτό που είπε ο Βαρουφάκης περί Τρόικας.

  https://www.facebook.com/styliani.tsartsara/posts/1539423366336773

loading..

1 έως 20 από 22 σχόλια Περισσότερα σχόλια..