Ν. Κοτζιάς: Εργαζόμαστε για Ε.Ε.-Ρωσία

Της Ελένης Βαρβιτσιώτη

Κατά την είσοδο τους στην συνάντηση ΥΠΕΞ της Ε.Ε. για την oυκρανική κρίση και τη Ρωσία, το ενδιαφέρον όλων των δημοσιογράφων είναι για την θέση που θα κρατήσει η Ελλάδα.  Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, κ. Κοτζιάς δήλωσε κατά την είσοδο του  ότι «η Ελλάδα εργάζεται για την αποκατάσταση της ειρήνης και τη σταθερότητα στην Ουκρανία και συγχρόνως εργάζεται για τη αποφυγή ρήξης μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας».

Ο Λιθουανός ομόλογός του, εισερχόμενος είπε ότι «δεν αναμένω μία νέα κυβέρνηση να σπάσει την Ευρωπαϊκή ενότητα» ενώ ο Γερμανός ΥΠΕΞ κ. Σταϊνμάγιερ δήλωσε ότι «η συζήτηση για την Ρωσία δεν θα γίνει ευκολότερη εξαιτίας της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης». Από την πλευρά του, ο Φιλανδός υπουργός Εξωτερικών, Έρκι Τουομόγια, υπογράμμισε ότι «ελπίζω να διεξαχθεί μια εποικοδομητική συζήτηση. Ως τώρα οι αποφάσεις που λάβαμε είχαν υιοθετηθεί και εφαρμοστεί και από την Ελλάδα».

«Περιμένουμε μια ξεκαθαρη δήλωση από τον Ελλήνα υπουργό μέσα στο Συμβουλιο γιατί πολλά ακούστηκαν απ' έξω», επεσήμανε από την πλευρά του ο Βέλγος υπουργός, Ντιντιέ Ρέιντερς, συμπληρώνοντας: «Ελπίζω να μπορούμε να προχωρησουμε με συναίνεση γιατί η κατάσταση είναι δύσκολη και περιμένω να παρουμε ήδη σήμερα νέα περιοριστικά μέτρα  κατά προσώπων και οντοτήτων για τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες στην Ανατολική Ουκρανία».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» σήμερα το πρωί, συμφωνήθηκαν σε  επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων  όλα τα σημεία της ανακοίνωσης, εκτός από την παράγραφο 3 η οποία αναφέρει ότι θα πρέπει να επεκταθούν οι κυρώσεις σε πρόσωπα και οντότητες για άλλους έξι μήνες και ότι την επόμενη εβδομάδα η Ύπατη Εκπρόσωπος, Φεντερικα Μοκγερίν, αναμένεται να προτείνει περαιτέρω άτομα για να τους επιβληθούν κυρώσεις. Αυτό είναι και το θέμα που θα πρέπει να συμφωνήσουν οι ΥΠΕΞ σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες.