«Μπορεί αυτός ο... “Αυστραλός” να σώσει την Ελλάδα;»

tanea.gr

Με τίτλο «Μπορεί αυτός ο Αυστραλός να σώσει την Ελλάδα» στην πρώτη της σελίδα, η οικονομική εφημερίδα The Australian Financial Review παρουσιάζει την Πέμπτη το πορτρέτο του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος στα πρώτα του 24ωρα ως «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας, έχει αναδειχθεί σε αγαπημένο θέμα των ξένων μέσων ενημέρωσης. Το πρωί το CNN αφιέρωσε δύο λεπτά στην παρουσίαση του νέου υπουργού Οικονομικών, o Guardian τον περιέγραψε ως τον «αντισυμβατικό οικονομολόγο που έχει στα χέρια του τη μοίρα της Ελλάδας», ενώ η Sydney Morning Herald ανέφερε: «Η άνοδος του "Δρος Καταταστροφή": Ο εκρηκτικός ρόλος του Γιάνη Βαρουφάκη».

Εδώ και μέρες πάντως, ειδικά τα αυστραλιανά Μέσα Ενημέρωσης δείχνουν ξεχωριστό ενδιαφέρον για τον Γ. Βαρουφάκη για δυο λόγους: Για το ιδιαίτερα δύσκολο έργο που έχει αναλάβει, αλλά και γιατί είναι κάτοχος αυστραλιανού διαβατηρίου, αφού από το 1988 έως το 2000 δίδασκε οικονομική θεωρία και πολιτική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας ενώ στο ίδιο διάστημα είχε και εκπομπή στο ελληνόφωνο πρόγραμμα της δημόσιας αυστραλιανής ραδιοφωνίας της SBS.

Σύμφωνα με το άρθρο της Australian Financial Review ο κ. Βαρουφάκης «απόλαυσε» την παραμονή του στην Αυστραλία.

Ένας από τους λόγους που την εγκατέλειψε όμως ήταν και η συντηρητική πολιτική που εφάρμοζε η τότε κυβέρνηση του Τζον Χάουαρντ. Ο κ. Βαρουφάκης μάλιστα υποστηρίζει πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του κ. Χάουαρντ πέρασε μέσα σε μια νύχτα τροπολογία σε κάποιο νόμο περί ΜΜΕ, μόνο και μόνο για να απομακρυνθεί από τον σταθμό επειδή κάποιες εκπομπές του «ενόχλησαν».

Ο ομογενής καθηγητής Οικονομικών του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, Τόνι Ασπρόμουργος, που εργάστηκε μαζί με τον κ. Βαρουφάκη τον χαρακτηρίζει «χαρισματικό και δημοφιλή πανεπιστημιακό» ενώ μια φοιτήτριά του στο Σίδνεϊ, η Ελένη Γκορίτσα είπε ότι τον λάτρευαν οι φοιτητές του. «Ξαφνικά με τον Βαρουφάκη στο αμφιθέατρο, τα οικονομικά από ένα βαρετό μάθημα έγιναν συναρπαστικό» λέει.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών λέει πως με την Αυστραλία τον συνδέει κάτι ακόμα πιο σημαντικό: Η κόρη του Ξένια που ζει μόνιμα, πλέον, στο Σίδνεϊ.

«Είμαι ελευθερόφρων κομμουνιστής»

Εξάλλου ο Γ. Βαρουφάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο της Αυστραλίας ABC επανέλαβε τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί να έλθει σε ρήξη με τη ζώνη του ευρώ και τους πιστωτές της χώρας.

Oπως τόνισε, επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι Ευρωπαίοι να δούν την κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα και της αλλαγή της οικονομικής πολιτικής ως την ευκαιρία της Ευρώπης για επανεκκίνηση.

Ο κ. Βαρουφάκης ερωτηθείς για τις θέσεις των Ευρωπαίων και για τα περιθώρια διαπραγμάτευσης ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να πει τα πράγμα ως έχουν. «Θα πούμε τα πράγματα όπως έχουν και όπως ξέρουμε ότι ξέρουν ότι έχουν», σημείωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τους εταίρους της και για να δώσει έμφαση σε αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν θέλουμε καν να διαπραγματευθούμε , θέλουμε να διασκεφθούμε μαζί τους».

Εστιάζοντας στο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κανένα δεσμό, καμία δέσμευση και κανένα ανοικτό λογαριασμό με επιχειρηματικά καρτέλ.

Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στον εαυτό του ως «ελευθερόφρονα κομμουνιστή» και εκμυστηρεύτηκε πως ο μεγαλύτερος φόβος του είναι ότι μπορεί να μετατραπεί σε πολιτικό.

Εξάλλου, ο Γιάνης Βαρουφάκης προχώρησε σε διευκρίνιση μέσω του twitter του σχετικά με λανθασμένες αναφορές διεθνών ΜΜΕ «Δεν είπα ποτέ ότι η Γερμανία θα πληρώσει και πάλι. Είπα ότι έχει ήδη πληρώσει πάρα πολλά. Ώρα για επανεξέταση του θέματος», ανέφερε στη σχετική ανάρτηση.