"Μπαράζ" συναντήσεων Τσίπρα και Βαρουφάκη για το χρέος

Του Γιάννη Αγουρίδη

«Μπαράζ» ραντεβού με ομολόγους του με αρχή την Κυριακή από το  Λονδίνο θα έχει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ συνεχείς θα είναι σήμερα οι συσκέψεις προετοιμασίας στο ΥΠΟΙΚ.

Στόχος των συναντήσεων του υπουργού Οικονομικών στο εξωτερικό θα είναι μια διαπραγμάτευση για το χρέος, όπως επισήμαναν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών. Αύριο, θα υπάρξει συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem και με  τον επικεφαλής της ευρωομάδας του EuroWorkingGroup, Thomas Weiser. Σύμφωνα με  πηγές του υπουργείου, ο κ. Βαρουφάκης αναμένεται να θέσει το θέμα του χρέους με στόχο να μην πληγούν  οι φορολογούμενοι άλλων κρατών μελών, ενώ  ρόλο θα παίξει σε αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Οι συναντήσεις

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, αύριο έρχεται ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και, κατ' ιδίαν, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Με αυτή την επίσκεψη ξεκινά η διαβούλευση με τους εταίρους μας που θα οδηγήσει σε βιώσιμη, συνολική συμφωνία για την ανασυγκρότηση της κοινωνικής μας οικονομίας στο πλαίσιο μιας εξελισσόμενης Ευρώπης.

Την Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου, το πρωί, ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί στο Λονδίνο με τον ομόλογό του George Osborne με στόχο την έναρξη στενής συνεργασίας των δύο χωρών όσον αφορά θέματα κοινού, ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει και συνάντηση με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα του Σίτι του Λονδίνου.

Το απόγευμα της Δευτέρας 2 Φεβρουαρίου ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον ομόλογό του Mισέλ Σαπέν, καθώς και τον υπουργό Οικονομίας της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμ. Μακρόν, ο οποίος μόλις ανακοίνωσε επισήμως πως θεωρεί ότι η επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού δημόσιου χρέους που ζητά η ελληνική κυβέρνηση είναι «εύλογη» (legitimate).

Το πρωί της Τρίτης 3 Φεβρουαρίου ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί στη Ρώμη με τον ομόλογό του Πιέρ Κάρλο Παντοάν όπου θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για την πορεία της ευρωζωνικής μακροοικονομίας.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκορία, αποδέχθηκε πρόσκληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και θα επισκεφθεί τη χώρα μας την 11η Φεβρουαρίου, με σκοπό να συζητήσει με το οικονομικό επιτελείο τις προτάσεις της κυβέρνησης περί ριζικών μεταρρυθμίσεων, να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες στο θέμα αυτό, και, τέλος, να αναφερθεί στην δική του εμπειρία βέλτιστων πρακτικών αναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους ως υπουργού Οικονομικών του Μεξικού κατά την θητεία του οποίου το δημόσιο χρέος της χώρας του απομειώθηκε σημαντικά.