Η Αφροδίτη της Μήλου οπλοφορεί

ThePressProject

«Εμπρός, Άνγκελα, φτιάξε μου την ημέρα» είναι ο τίτλος που συνοδεύει το εξώφυλλο, το οποίο έρχεται σε ένδειξη απάντησης στο γνωστό εξώφυλλο του Focus με την Αφροδίτη της Μήλου σε άσεμνη χειρονομία.

Στο κύριο άρθρο του περιοδικού, το οποίο συνοδεύει το εντυπωσιακό εξώφυλλο αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Ήταν στην Ελλάδα που πριν πέντε χρόνια ξεκίνησε η καταχθόνια ευρωκρίση. Επομένως είναι ταιριαστό να είναι η Ελλάδα η χώρα από όπου θα ξεκινήσει η λύση – μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου».

«Απαιτώντας μεγάλο κούρεμα του χρέους και υποσχόμενος μείωση των δημόσιων εξόδων, ο κ. Τσίπρας έχει βάλει στο τραπέζι την μεγαλύτερη ως τώρα πρόκληση για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα – και, επομένως, για την Άνγκελα Μέρκελ, τη γερμανίδα καγκελάριο που έχει βάλει όλη την ήπειρο στο μονοπάτι της λιτότητας», συνεχίζει το δημοσίευμα.
 

Τα τρία σενάρια

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι ο καταλύτης, μπορεί όμως να οδηγήσει και στο εφιαλτικό Grexit σημειώνει το περιοδικό σε ανάλυση, όπου αναφέρει τρία σενάρια ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της νέας κυβέρνησης με την Ευρώπη.

Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Παρά το ότι όλοι, περιλαμβανομένου και του πρωθυπουργού της Ελλάδας, επιμένουν πως η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ, πλανάται τώρα καθαρή απειλή εξόδου από την ευρωζώνη.
 
Αν και στο παρελθόν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε απειλήσει με κάτι τέτοιο, σήμερα φαίνεται πως η ευρωζώνη είναι πιο έτοιμη να αντέξει μια τέτοια εξέλιξη, ενώ θα μπορούσε εύκολα να παρουσιαστεί σαν υπαιτιότητα των Ελλήνων.
 
Ναι σε απαλλαγή χρέους, όχι σε λιτότητα, όχι και σε εγκατάλειψη μεταρρυθμίσεων. Όλα θα μπορούσαν να αποβούν μοιραία σημειώνει το περιοδικό, που προβλέπει μια καλή, μια καταστροφική και μια λύση συμβιβασμού για το θέμα της Ελλάδας. 
 

Όπως στην Αφρική

«Ο Α. Τσίπρας έχει δίκαιο όταν ισχυρίζεται πως οι πολιτικές λιτότητας της Μέρκελ ήταν εξαντλητικές, μπλόκαραν την οικονομία και ενέτειναν τον αποπληθωρισμό. Επίσης ο Α. Τσίπρας έχει δίκιο πως το ελληνικό χρέος αυξήθηκε από 109% στο κολοσσιαίο 175% του ΑΕΠ τα τελευταία έξι χρόνια, παρά την αύξηση της φορολογίας και τις περικοπές δαπανών και είναι μη βιώσιμο.

Η Ελλάδα πρέπει να μπει σε πρόγραμμα απαλλαγής χρέους όπως ακριβώς ένα χρεοκοπημένο κράτος της Αφρικής», σημειώνει το περιοδικό, που όμως επικρίνει τις κινήσεις του νέου Έλληνα πρωθυπουργού στην εγκατάλειψη των μεταρρυθμίσεων όπως σημειώνει.

Τα σχέδιά του να επαναπροσλάβει 12.000 δημόσιους υπάλληλους, να εγκαταλείψει τις ιδιωτικοποιήσεις και να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, θα αναιρέσει την με κόπους κτισμένη ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, σημειώνεται στην ανάλυση.
 

Πετάξτε τον τρελό σοσιαλισμό

Η πρόταση της εφημερίδας είναι να πείσουν τον Τσίπρα να πετάξει τον τρελό σοσιαλισμό και να παραμείνει στις δομικές μεταρρυθμίσεις, με αντάλλαγμα περικοπή χρέους - είτε επεκτείνοντας την αποπληρωμή του, είτε - ακόμη καλύτερα - μειώνοντας την ονομαστική του αξία.

Άλλωστε επισημαίνεται ότι ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις αριστερίστικες αιτιάσεις του, σπάζοντας τον κύκλο των προστατευμένων ολιγαρχών και αντιμετωπίζοντας τη διαφθορά.
 

Έξοδος από την ευρωζώνη

Το άλλο σενάριο προβλέπει την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Οι πιο αισιόδοξοι έχουν δίκιο να υποστηρίζουν πως θα ήταν πολύ λιγότερο επίπονο σήμερα από το 2012, όμως θα παρέμενε επίπονο. Στην Ελλάδα θα οδηγούσε στην κατάρρευση των τραπεζών, ακόμη μεγαλύτερες απώλειες εισοδημάτων, ανεργία υψηλότερη από το σημερινό 25% και πιθανότητα έξοδο της χώρας και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη οι συνέπειες θα ήταν σκληρές. Θα προκαλούσε άμεσα αμφιβολίες για την Πορτογαλία, την Ισπανία, ίσως και την Ιταλία για το κατά πόσο θα έπρεπε να παραμείνουν στην ευρωζώνη. Άλλωστε η νέα προστασία του ευρώ, η τραπεζική ένωση και το πρόγραμμα ελάφρυνσης δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί.

Πιθανός ο συμβιβασμός

Το τρίτο σενάριο, ενός συμβιβασμού είναι και το πιο πιθανό, χωρίς όμως να μπορεί να διαρκέσει για πολύ. Αν ο Α. Τσίπρας δεν πάρει την ελάφρυνση χρέους, θα έχει σημαντικό πρόβλημα στο εσωτερικό με τους Έλληνες ψηφοφόρους του. Αλλά ακόμη και αν σημειώσει πιο ευρύ συμβιβασμό, θα συναντήσει εμπόδια στα κοινοβούλια άλλων χωρών που θα πρέπει να συμφωνήσουν.
Το περιοδικό καταλήγει στην πρόβλεψη πως η Ελλάδα θα πιέσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να πάρει δύσκολες αποφάσεις.

«Με λίγη τύχη, αυτές οι αποφάσεις θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Μπορεί οι Έλληνες να ζουν στον απατηλό παράδεισο ότι ο Τσίπρας μπορεί να κάνει όσα λέει, αλλά και οι Γερμανοί πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με τις συνέπειες της ισχυρογνωμοσύνης τους», γράφει το περιοδικό και τονίζει πως αν η Γερμανία επιμείνει να αντιτίθεται σε προσπάθειες ανάπτυξης, είναι δύσκολο να δει κανείς πως θα επιζήσει το ενιαίο νόμισμα και ο μεγαλύτερος χαμένος θα είναι η ίδια η Γερμανία.