Βαρουφάκης: Συμφωνία - γέφυρα

Του Σωτήρη Νίκα

«Το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια, δεν θα έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση των τελευταίων ετών», ήταν το κεντρικό μήνυμα που εξέπεμψε ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκης κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα έκανε λόγο για μια νέα συμφωνία - γέφυρα μεταξύ των προηγούμενων προγραμμάτων της Ελλάδας και της νέας συμφωνίας με Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι έχει ήδη μιλήσει με τους Ευρωπαίους ομολόγους του και θα έχει επαφές μαζί τους, ενώ με τον επικεφαλής του Eurogroup, κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, που θα έρθει την Παρασκευή στην Αθήνα, θα καταστήσουν σαφές ότι δεν υπάρχει καμία μονομαχία μεταξύ Αθήνας και Ευρώπης και καμία απειλή.

Μάλιστα ανέφερε ότι η κρίση έχει δημιουργήσει μόνο θύματα ως τώρα και οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι μισσαλόδοξοι και οι ρατσιστές. Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι με τη φιλοσοφία της κυβέρνησης θα γυρίσουν τρεις σελίδες: 1) θα αλλάξει η λογική της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης, 2) θα αλλάξει η λογική της λιτότητας.

«Είμαστε υπέρ του λιτού βίου», δήλωσε ο υπουργός, εξηγώντας ότι δεν συμφωνεί με την ύπαρξη Πόρσε Καγιέν στους δρόμους, αλλά ξεκαθάρισε ότι είναι άλλο ο λιτός βίος κι άλλο η πυραμιδική λιτότητα που πετοσκόβει εισοδήματα και φορτώνει χρέη. Μάλιστα δήλωσε ότι η αρχή θα γίνει από το υπουργείο Οικονομικών με την εξοικονόμηση πόρων και τη μείωση δαπανών για συμβούλους ώστε να επαναπροσληφθούν οι καθαρίστριες. 3) Θα αλλάξει η λειτουργία του υπουργείου Οικονομικών. Θα ενεργοποιηθεί και θα αξιοποιηθεί το υπηρεσιακό προσωπικό και δεν θα υπάρξει ούτε κομματικός στρατός, ούτε σύμβουλοι.

Ο κ. Βαρουφάκης έχει ήδη μιλήσει με τον Γάλλο ομόλογό του κ. Σαπέν, και θα συναντηθούν τη Δευτέρα ή Τρίτη όπου ο κ. Βαρουφάκης θα τον ενημερώσει για την ελληνική πρόταση αντιμετώπισης του επενδυτικού ελλείμματος στην Ευρώπη. «Εχουμε προτάσεις για ένα πανευρωπαϊκό new deal», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα μίλησε και με τον Ιταλό ομόλογό του κ. Παντοάν με τον οποίο θα συναντηθεί τις επόμενες ημέρες. Σε όλες αυτές τις συναντήσεις ο κ. Βαρουφάκης θα μεταφέρει ότι ξεκινάει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας για την Ευρώπη, ενώ υποστήριξε ότι η διαβούλευση δεν θα είναι εύκολη αλλά είμαστε σε καλό δρόμο μαζί με τους εταίρους μας.

Εξάλλου, ο νέος υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στις απειλητικές υπόνοιες των Ευρωπαίων, οι οποίες, όπως είπε, είναι αντίθετες στη διάθεση για συνεργασία, ενώ επεσήμανε ότι «η Ευρώπη έχει αποδείξει ότι μπορεί να βρίσκει λύσεις».

Σχετικά με τα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο για την ελληνική οικονομία ο κ. Βαρουφάκης τόνισε «οι ξένοι δημοσιογράφοι αρέσκονται σε ιστορίες φαρ ουέστ. Είναι ελκυστικά τα αφηγήματα αυτά. Αλλά με τον Ντάισελμπλουμ συμφωνήσαμε να αποδομήσουμε αυτά τα αφηγήματα του ξένου Τύπου».

Ο κ. Βαρουφάκης ευχαρίστησε τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη και το οικονομικό επιτελείο, δηλώνοντας ότι ο κ. Χαρδούβελης έκανε ήταν ό,τι ήταν δυνατόν, αλλά η λογική του προγράμματος δεν τού επέτρεπε περισσότερα, σημειώνοντας ότι δεν ευθύνεται ο κ. Χαρδούβελης για την σημερινή κατάσταση, αλλά η λάθος λογική από την αρχή.

Από την πλευρά του ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε ότι προσπάθησε να είναι χρήσιμος και όχι ευχάριστος ως υπουργός και για αυτό το τελευταίο διάστημα δέχτηκε τα πυρά και της Δεξιάς και της Αριστεράς. Στο πλαίσιο αυτό προειδοποίησε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι πολύ έντονες ειδικά τον Μάρτιο και δεν υπάρχει πολυτέλεια καθυστέρησης έως τον Ιούνιο καλώντας τη νέα κυβέρνηση να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος. Βέβαια, είπε ότι το άγχος αυτό το μεταφέρει στον νέο υπουργό, ευχόμενος στη νέα κυβέρνηση να πετύχει γιατί το θέλει όλος ο κόσμος και το απερχόμενο οικονομικό επιτελείο.

Παράλληλα υποστήριξε ότι υπάρχει ένας ξεκάθαρος δείκτης του να σκίσεις το Μνημόνιο κι αυτό είναι να εκδώσεις ένα τριακονταετές ομόλογο, να αποπληρώσεις το ΔΝΤ και να πεις ότι «δεν με ενδιαφέρει τι έλεγες πριν δύο μήνες που με ξέσκιζες».

«Εμένα δεν μου έκατσε πολιτικά να το πετύχω κι εύχομαι να το πετύχει η νέα κυβέρνηση», πρόσθεσε ο κ. Χαρδούβελης.