Οι άνθρωποι κλειδιά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Του Φώτη Νάκου/huffingtonpost.g

Τη συνεργασία για τον σχηματισμό κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, έχουν συμφωνήσει οι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος ενώ με ταχείες κινήσεις ήδη από το βράδυ της Κυριακής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αρχισε να σχεδιάζει τη δομή της κυβέρνησής του. Σημειώνεται πως το νέο υπουργικό σχήμα θα είναι μικρό- στόχος είναι να μην ξεπερνά τα 10 υπουργεία- αν και θα αυξηθεί ο αριθμός των αναπληρωτών υποργών. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλούν για συγχώνευση υπουργείων αλλά για «ομογενοποίηση» χαρτοφυλακίων με συναφές αντικείμενο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως σε υπουργεία- κλειδιά, θα τοποθετηθούν και τουλάχιστον πρόσωπα - στενοί συνεργάτες του κ.Τσίπρα οι οποίοι δεν είναι βουλευτές.

Τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης, θα αναλάβει ο νομικός κ.Σταύρος Σαγιάς ενώ διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο Δημήτρης Τζανακόπολος, επίσης νομικός με σπουδές στο Λονδίνο και πρώην γραμματεάς της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πως θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση ο Π.Καμμένος

Από τις 10:30 το πρωί της Δευτέρας Τσίπρας - Καμμένος συζητούν σε συνάντηση στην Κουμουνδούρου προκειμένου να βρουν τους όρους της μεταξύ τους συνεργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ΑΝΕΛ θα αναλάβουν ένα χαρτοφυλάκιο και αν και αρχικά φαινόταν πιθανότερο το να είναι το Ναυτιλίας, οι δύο άνδρες φαίνεται να συμφωνούν να αναλάβει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ το χαρτοφυλάκιο του Υπ.Εθνικής Άμυνας. Το Ναυτιλίας μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα υφίσταται πλέον ως αυτόνονομο υπουργείο. Επίσης βολευτές των ΑΝΕΛ αναμένεται να αναλάβουν και δύο ή τρεις θέσεις υφυπουργών.

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, Σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost Greece, τα πρώτα χαρτοφυλάκια έχουν ήδη μοιραστεί. Η δε νέα κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινωθεί την Τρίτη και είτε την ίδια μέρα είτε την Τετάρτη να πραγματοποιηθεί και η ορκωμοσία.

Αυτοί θα είναι οι άνθρωποι κλειδιά της επόμενης κυβέρνησης:

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με αρμοδιότητες υπερ-συντονιστή, θα έχει ο «εγκέφαλος» της οικονομικής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος θα αναλάβει και τον συντονισμό της διαπραγμάτευσης για το χρέος και των οικονομικών υπουργείων.

dragasakis

Γιάννης Βαρουφάκης

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών θα το αναλάβει ο οικονομολόγος, Γιάννης Βαρουφάκης. Τη θέση πάντως διεκδικεί και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

varoufakis

Γιώργος Σταθάκης

Ο Γιώργος Σταθάκης έχει «κλειδώσει» για τη θέση του υπερ-υπουργού Ανάπτυξης.

default

Νίκος Κοτζιάς

Επικρατέστερος για το Υπουργείο Εξωτερικών είναι ο Νίκος Κοτζιάς. Ένα από τα ονόματα όμως που έχουν συζητηθεί είναι και της Νάντιας Βαλαβάνη.

Προβάδισμα για την υπουργοποίησή τους έχουν και αρκετοί τομεάρχες, όπως ο Δημήτρης Στρατουλης στο υπουργείο Εργασίας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Αλέξης Μητρόπουλος στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και ο Θεόδωρος Δρίτσας το όνομα του οποίου «έπαιζε» για το ΥΕΘΑ. Μετά όμως τη διεκδίκηση του υπουργείου από τον Πάνο Καμμένο δεν αποκλείεται να προταθεί για προέδρο της Βουλής, θέση που όμως ίσως να διεκδικεί και ο Νίκος Βούτσης. Για το Πεντάγωνο, βέβαια η τοποθέτηση του απόστρατου στρατηγού Νίκου Τόσκα στο ψηφοδέλτιο επικρατείας δημιουργεί πολλούς συνειρμούς.

Επίσης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θέση στη νέα κυβέρνηση θα έχουν και εξωκοινοβουλευτικοί, αλλά προερχόμενοι από το ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ αυτών το στέλεχος του κόμματος και στενός φίλος του κ.Τσίπρα, Αλέκος Φλαμπουράρης αλλά και ο Αριστείδης Μπαλτάς. Με ερωτηματικό παραμένι η συμμετοχή ή όχι του Παναγιώτη Λαφαζάνή στην κυβέρνηση αφού υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες.

Αντίστοιχα ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας και πανεπιστημιακός Κωνσταντίνος Τσουκαλάς θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ισχυρό «χαρτί» για το υπουργείο Παιδείας, στο οποίο δεν αποκλείεται να έχουν ρόλο η Θεανώ Φωτίου ή ο Τάσος Κουράκης.

Η θέση του Κυβερνητικού εκπροσώπου, δικαιωματικά με βάση τον έως τώρα ρόλο του, φαίνεται να ανήκει στον Πάνο Σκουρλέτη, αν και πληροφορίες αναφέρουν πως μπορεί να έχει αυξημένο ρόλο στο Υπουργεό Εσωτερικών. Επίσης, δεν αποκλείεται στο υπουργείο Επικρατείας να τοποθετηθεί ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα Νίκος Παππάς.

Η Ηρώ Διώτη και η ενασχόλησή της με το Περιβάλλον την έχει φέρει κοντά σε μια θέση στο αντίστοιχο υπουργείο. Ερωτηματικό παραμένει αν ο Δημήτρης Παπαδημούλης θα προτιμήσει να παραμείνει στη θέση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ή θα δεχτεί να πάρει ένα από τα κορυφαία χαρτοφυλάκια, όπως το υπουργείο Εσωτερικών που δεν αποκλείεται να συνενωθεί με το Διοικητικής Μεταρρύθμισης.