«Ο φόβος τελείωσε, ανήκει στο παρελθόν»

efsyn.gr

Το δίλημμα αν θα συνεχιστεί η τραγωδία, οι θυσίες δίχως αντίκρισμα και ο αδιέξοδος δρόμος της λιτότητας ή αν θα επιστρέψει στη χώρα μας η κανονικότητα και η δημοκρατία έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στη διακαναλική συνέντευξή που παραχώρησε την Παρασκευή στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου ως τις πιο κρίσιμες μετά την μεταπολίτευση ζητώντας από το λαό να ψηφίσει για την Ελλάδα και το μέλλον.

«Ο φόβος τελείωσε, ο φόβος ανήκει στο παρελθόν» επεσήμανε τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ένα βήμα πριν την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

«Την επομένη των εκλογών δεν υπάρχουν μνημόνια, τρόικα, Σαμαράς και οι δυνάμεις που δεσμευσαν τη χώρα» σημείωσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπληρώνοντας όμως πως «ο δρόμος που ανοίγεται μπροστά δεν θα είναι εύκολος, θα είναι ανηφορικός» και πως «οι σοβαρότερες συγκρούσεις θα είναι μέσα στη χώρα αλλά και έξω από αυτή, στην Ευρώπη».

«Η Ευρώπη αλλάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της αλλαγής» είπε και εμφανίσθηκε έτοιμος για τη σύγκρουση που θα υπάρξει εντός της Ελλάδας, σύγκρουση «με ένα κατεστημένο οικονομικό και πολιτικό που οδήγησε τη χώρα στα βράχια».

Ήρθε η ώρα μετά από 4 χρόνια τραγωδίας να μιλήσουμε και για τις υποχρεώσεις της Ευρώπης

Ο Αλέξης Τσίπρας, δεν προεξόφλησε τη νίκη αναμένοντας το κλείσιμο της κάλπης, τονίζοντας πως είναι άλλη η «διαπραγματευτική δυνατότητα που θα έχει μια κυβέρνηση με αυτοδυναμία και άλλο με μια απλή νίκη».

Σε ερώτηση που δέχθηκε από τον πολιτικό μας συντάκτη για το Eurogroup της Δευτέρας, απάντηση πως «δεν έχουμε καν τη δυνατότητα να γνωρίζουμε αν θα έχει ορκιστεί η νέα κυβέρνηση και αν θα μπούμε σε περιπέτειες χωρίς κυβέρνηση, χωρίς αυτοδυναμία». Επίσης, τόνισε πως «μας απασχολεί η παρουσία του κ. Χαρδούβελη και για αυτό υπήρξε επικοινωνία του κ. Δραγασάκη μαζί του», αποκαλύπτοντας ότι ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή ένα ραντεβού μεταξύ των δύο ανδρών, όχι με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για τις υποχρεώσεις της Ευρώπης απέναντι στο λαό» τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ακόμα πως αναγνωρίζει τις υποχρεώσεις για την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων αλλά αυτοί οι κανόνες δεν υποχρεώνουν τις χώρες στη τήρηση μέτρων που δεν προσδιορίζουν τις ανάγκες του.

«Ήρθε η ώρα μετά από 4 χρόνια τραγωδίας να μιλήσουμε και για τις υποχρεώσεις της Ευρώπης απέναντι στον ελληνικό λαό. Από τη Δευτέρα, η χώρα αποκτά ξανά αξιοπρέπεια και διεθνή υπόσταση».

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στη χθεσινή ανακοίνωση της ΕΚΤ η οποία «έσβησε και το τελευταίο επικοινωνιακό χαρτί περί δήθεν περιορισμένου χρόνου διαπραγμάτευσης», η απόφαση «προσδιορίζει ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι τον προσεχή Ιούλιο, είχαμε πει οτι αυτό είναι το πραγματικό χρονοδιάγραμμα, μέχρι τότε θέλουμε να έχει βρεθεί και θα έχει βρεθεί βιώσιμη και αμοιβαία επωφελή λύση για να επιστρέψει στην ανάπτυξη».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ακόμα πως θα πρέπει η χώρα να πάει δυνατή στη διαπραγμάτευση προετοιμαζόμενη για μια ισότιμη αλλά σκληρή μάχη, που στο τέλος «θα μας βρει με λύση επωφελής για όλους».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε πως το πρώτο ταξίδι που θα πραγματοποιήσει θα είναι στην Κύπρο.

Το plan b της τρόικας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει την απόλυτη πλειοψηφία

Δήλωσε για ακόμα μια φορά πως θα χρειαστεί τη στήριξη του ελληνικού λαού, λέγοντας πως το plan b της τρόικας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει την απόλυτη πλειοψηφία και να πρέπει να στηριχτεί σε κήρυκες και προπαγανδιστές που θα υπονομεύσουν την εθνική προσπάθεια.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε πως η ΕΡΤ θα επαναλειτουργήσει «χωρίς να πειραματιστούμε με μεθόδους αυταρχισμού».

Είπε πως δεν θα προτείνει το Σταύρο Δήμα για πρόεδρο της Δημοκρατίας, «και να ήθελα τον έχει κάψει ο Σαμαράς» τόνισε χαρακτηριστικά. «Εμείς την επιλογή μας θα την κάνουμε με κριτήριο το κύρος του θεσμού, όχι κατ' ανάγκη τις απόψεις άλλα αν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις».

Ο Αλ. Τσίπρας επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά σημειώνοντας πως το μεγάλο δυστύχημα της χώρας είναι πως είχε έναν πρωθυπουργό που υποστήριζε τις αντιλήψεις της Μέρκελ και το Σόιμπλε στην Ευρώπη.