Guardian: Καθαρή πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ

tanea.gr

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά πέντε βασικά γραφήματα επιστρατεύει στην διαδικτυακό της τόπο η βρετανική εφημερίδα The Guardian για να αποτυπώσει το πολιτικοοικονομικό σκηνικό στην Ελλάδα, λίγα 24ωρα πριν από τις κρίσιμες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Με αυτά τα γραφήματα εκτιμά τον μέσο όρο του ποσοστού που θα λάβει κάθε κόμμα το βράδυ των εκλογών, τις δυνατότητες που υπάρχουν για αυτοδυναμία, την επιλογή των Ελλήνων προς το ευρώ, την αύξηση της ανεργίας και του χρέους.

Τα πρώτα δύο γραφήματα καταγράφουν τα ποσοστά που έχουν λάβει όλα τα κόμματα από τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις. Οι αναλυτές του Guardian κατήρτησαν τον μέσο όρο όλων των σφυγμομετρήσεων καταλήγοντας σε μια Βουλή οκτώ κομμάτων με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ (διαφορά 4% από τη ΝΔ), τρίτο το Ποτάμι και οριακά εντός βουλής τους ΑΝΕΛ και το κόμμα Παπανδρέου.

Σε ένα δεύτερο γράφημα ο Guardian παρουσιάζει την αντιστρόφως ανάλογη συσχέτιση του συνολικού ποσοστού που θα λάβουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής με τα ποσοστά που δίνουν αυτοδυναμία σε ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία.Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Guardian η πτώση των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης θα είναι αισθητή σε αυτές τις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει πλέον το μεγαλύτερο μέρος της δυναμικής του, έτσι όπως αυτή χτίστηκε το 1980 και εντεύθεν, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που είδε το 17% του 2012 να ανεβαίνει στο 27% τους επόμενους μήνες και τώρα να βρίσκεται σταθερά μπροστά.

Πτώση βλέπει για τη Χρυσή Αυγή, αλλά και τους ΑΝΕΛ που αν μπουν στη βουλή, θα είναι με ένα οριακό ποσοστό. Αντιθέτως βλέπουν το Ποτάμι να λαμβάνει περίπου το 7% των ψηφοφόρων και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου επίσης να βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο.

«Αν γίνει πρωθυπουργός ο Τσίπρας θα είναι ο νεώτερος πρωθυπουργός της χώρας, μόλις 40 ετών, όταν ο μέσος όρος από το 1974 είναι τα 64 χρόνια. Επιπλέον θα γίνει ο έκτος πρωθυπουργός από το 2005, οπότε και έγινε καγκελάριος της Γερμανίας η Ανγκελα Μέρκελ. Η Ελλάδα κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων αλλαγών σε πρωθυπουργούς αυτή τη στιγμή στην Ευρωζώνη» σημειώνουν οι συντάκτες του άρθρου.


Σύμφωνα με το άρθρο, οι εκλογές αφορούν περισσότερο στην οικονομία και λιγότερο στην πολιτική.

Στο γράφημα για την υποστήριξη της Ελλάδας προς το ευρώ φαίνεται καθαρά πως πριν από τα χρόνια της κρίσης, μόλις το 50% ήθελε το κοινό νόμισμα. Τα επόμενα χρόνια το ποσοστό υπέρ του ευρώ αυξήθηκε.Στα άλλα δύο γραφήματα καταγράφεται η πορεία της ανεργίας - με αναφορά και στον εφιάλτη της ανεργίας των νέων - και του χρέους.
Όπως σημειώνει το άρθρο πολλά από τα προβλήματα των Ελλήνων έμειναν εκτός μεταρρυθμίσεων. Η διαφθορά δεν χτυπήθηκε, η φοροδιαφυγή παραμένει ένας άλυτος γρίφος, ενώ δεν χτυπήθηκε μόνο η μεσαία τάξη, αλλά και ανώτερα στρώματα.«Η Ελλάδα έχει πληρώσει βαρύ τίμημα από τη λιτότητα. Άντεξε έξι χρόνια ύφεσης, το ήμισυ των νέων είναι χωρίς δουλειά, ενώ 200.000 έφυγαν για κάποιο ξένο κράτος σε αναζήτηση ευκαιριών. Στο μεταξύ, οι τηλεοπτικές άδειες είναι τζάμπα, οι στρατιωτικές δαπάνες είναι από τις υψηλότερες χωρών του ΝΑΤΟ, το ασφαλιστικό είναι προβληματικό, ενώ στο χώρο της υγείας παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις», αναφέρει ο Guardian.

«Έτσι, δεν είναι έκπληξη ότι επικρατέστερος να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος λέει πως θα καταργήσει τη λιτότητα και ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από τα μνημόνια που έθεσε η τρόικα», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.