Βέλγιο: Πολιτικοί και ακαδημαϊκοί στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ

ΑΜΠΕ

Η βελγική εφημερίδα Le Soir φιλοξενεί κείμενο που υπογράφουν ακαδημαϊκοί, πολιτικοί και συδικαλιστές του Βελγίου, με τον τίτλο «Επιθυμούμε τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου».

Το κείμενο αναφέρει ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη λύση απέναντι στις πολιτικές λιτότητας, που έχουν οδηγήσει σε φτωχοποίηση το 1/3 του ελληνικού λαού.

«Στην Ελλάδα, εδώ και πέντε χρόνια, τα προγράμματα λιτότητας διαδέχονται το ένα το άλλο και η άκρη του τούνελ δεν έχει ακόμη φανεί. Εδώ και πέντε χρόνια, η τρόικα επιβάλλει μέτρα λιτότητας με αντάλλαγμα επείγουσες πιστώσεις, ώστε να αποφευχθεί η στάση πληρωμών της Ελλάδας προς τους πιστωτές της. Το μεγαλύτερο μέρος, όμως, αυτών των δανείων χρησιμοποιήθηκε για την προστασία των κερδοσκόπων.

Ταυτόχρονα, τα εφαρμοσμένα από τις διαδοχικές κυβερνήσεις μέτρα λιτότητας επέφεραν μία πραγματική κοινωνική οπισθοχώρηση. Ένα στα τρία άτομα ζει στη φτώχεια. Εννέα άνεργοι στους δέκα δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.

Το ποσοστό ανεργίας των νέων έφτασε το 60% και πολλοί εγκαταλείπουν τη χώρα. Η αγοραστική δύναμη μειώθηκε κατά ένα τρίτο περίπου. 100.000 επιχειρήσεις πτώχευσαν. Η χώρα βυθίζεται σε μία κρίση χωρίς τέλος.

Το δημόσιο χρέος που έφτανε το 120% του ΑΕΠ το 2009, αγγίζει πλέον το 179% του ΑΕΠ, γεγονός που αποδεικνύει ότι το φάρμακο της λιτότητας όχι μόνο είναι χειρότερο από το κακό, αλλά συμβάλλει και στην περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.
Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα βασισμένο σε τέσσερις πυλώνες και καμιά πενηνταριά πρακτικά μέτρα.

Αντίθετα με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται μία ριζική μείωση και βαθιά αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, πράγμα απαραίτητο για να αφιερώσει δαπάνες για την ανάκαμψη της χώρας», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το κείμενο που δημοσιεύθηκε από τη Le Soir.