Καθαρή αυτοδυναμία ζητάει ο Αλέξης Τσίπρας

efsyn.gr

Ευρύτερες συναινέσεις για τη σωτηρία της χώρας και όχι «συναίνεση στη συνενοχή» ζητάει ο Αλ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και όχι μόνο μίας παράταξης».

«Μια κυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί σκληρά στην Ευρώπη και θα συγκρουστεί σκληρά στην Ελλάδα με το διεφθαρμένο και γερασμένο κατεστημένο που χρεοκόπησε τη χώρα. Σε αυτή τη κατεύθυνση θα ζητήσουμε ευρύτερες συναινέσεις. Συναίνεση στη σωτηρία και στην αναγέννηση. Όχι συναίνεση στη καταστροφή, όπως μας ζήταγε ο κ. Σαμαράς», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο «Έθνος της Κυριακής».

Το αίτημα για καθαρή εντολή αυτοδυναμίας επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως το μνημόνιο τελειώνει στις 25 Ιανουαρίου και στο νέο τοπίο δεν συμπεριλαμβάνεται η λιτότητα, δεν συμπεριλαμβάνεται η τρόικα και δεν συμπεριλαμβάνονται οι δεσμεύσεις Σαμαρά για νέα μέτρα.

Υπογράμμισε πως δεν βλέπει να περνάει ο φόβος σχετικά με το φορολογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. «Έχουμε δεσμευτεί για ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, που θα ακουμπά επιτέλους τους οικονομικά ισχυρούς. Για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντικατάστασή του με έναν Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, με προοδευτική κλιμάκωση, υψηλό αφορολόγητο όριο και ευρεία αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών».

«Και ακόμα έχουμε εγγυηθεί ρητά την προστασία των καταθέσεων, της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, καθώς και των μόχθων του ελληνικού λαού. Τι από όλα αυτά θα μπορούσε να φοβίζει τους πολίτες σε σχέση με αυτά που βίωσαν την τελευταία πενταετία, έως και σήμερα; Ή σε σχέση με αυτά που θα έπρεπε να περιμένουν από την ερχόμενη Δευτέρα αν η πολιτική της λιτότητας συνεχιζόταν;».

Προσθέτει ότι «οι μόνοι που πρέπει να φοβούνται είναι όσοι μέχρι σήμερα φοροαποφεύγουν και φοροδιαφεύγουν» και επαναλαμβάνει ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα εφαρμοστεί σημειώνοντας πως «δεν έχουμε αυταπάτες τι θα παραλάβουμε». Στα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει στα Βουλή, «μέτρα αποκατάστασης των εργασιακών σχέσεων, βοήθειας σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες και στήριξης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων».