Ερντογάν: «Υποκινούν το μίσος» τα σκίτσα της Charlie Hebdo

Afp,Reuters,ΑΠE

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άσκησε δριμεία κριτική σήμερα εναντίον της «προκλητικής» γελοιογραφίας του προφήτη Μωάμεθ, την οποία δημοσίευσε η γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, κατηγορώντας την ότι «υποκινεί το μίσος».

«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις επιθέσεις που διαπράττονται εναντίον του Ισλάμ και που κρύβονται πίσω από την επίθεση εναντίον της σατιρικής εφημερίδας στη Γαλλία» επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Παρά τις προσπάθειές μας να το προλάβουμε, καταβάλλονται προσπάθειες να αρχίσει μία σύγκρουση πολιτισμών». «Πρόκειται για ένα έντυπο που είναι πασίγνωστο για τις προκλητικές δημοσιεύσεις του εναντίον των μουσουλμάνων, των χριστιανών, εναντίον ολόκληρου του κόσμου (...) αυτό δεν ονομάζεται ελευθερία, αυτό ονομάζεται “σπέρνω τον τρόμο” καταπατώντας την ελευθερία των άλλων» δήλωσε ο Ερντογάν στην Άγκυρα. «Δεν μπορεί να έχει ελευθερία χωρίς κανένα όριο» επισήμανε ο ίδιος κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε.

Χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα πρόσωπα, ο Ερντογάν καταφέρθηκε εναντίον των τουρκικών αρχών που επέτρεψαν στην Χαγιάτ Μπουμεντιέν, τη σύζυγο ενός εκ των τζιχαντιστών της Γαλλίας, να μεταβεί στην Τουρκία κάποιες ημέρες πριν από την επίθεση. Τώρα πιστεύεται ότι βρίσκεται στη Συρία.

«Μιλούν για ανθρώπους που περνάνε από την Τουρκία, όμως πρέπει πρώτα να μάθουν πώς να ελέγχουν τα διαβατήρια όταν αυτά τα πρόσωπα εγκαταλείπουν την δική τους χώρα» σημείωσε ο πρόεδρος της τουρκικής δημοκρατίας.

Το σκίτσο που φιγουράρει στο πρωτοσέλιδο του πρώτου φύλλου της Charlie Hebdo μετά την επίθεση που αποδεκάτισε τη συντακτική ομάδα της, απεικονίζει το Μωάμεθ να δακρύζει και να κρατά ένα πλακάτ με το σύνθημα «Είμαι κι εγώ Σαρλί», το οποίο επανέλαβαν εκατομμύρια άνθρωποι που διαδήλωσαν στη Γαλλία προκειμένου να καταδικάσουν τις επιθέσεις των τζιχαντιστών με αποτέλεσμα τον θάνατο 17 ανθρώπων στο Παρίσι.

Διαδήλωση υπέρ των αδελφών Κουασί στην Κωνσταντινούπολη

Στην Κωνσταντινούπολη εξάλλου περίπου 100 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά σε ένα τέμενος στη συνοικία Φατίχ, όπου ζουν πολλοί θρησκευόμενοι μουσουλμάνοι, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στους Σερίφ και Σαΐντ Κουασί, τους 2 δράστες της πολύνεκρης επίθεσης εναντίον της σατιρικής εφημερίδας.

Μετά το κάλεσμα μιας ακραίας ισλαμιστικής ένωσης, της Αδελφικής Πλατφόρμας των Συντρόφων του Προφήτη, οι διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν κρατούσαν ένα πανό όπου ήταν ζωγραφισμένα τα πρόσωπα των αδελφών Κουασί και του αρχηγού της Αλ Κάιντα, του Οσάμα Μπιν Λάντεν, όπως επίσης και πλακάτ με το σύνθημα «Είμαστε όλοι Κουασί».

Η τουρκική αστυνομία εμπόδισε το πλήθος, που φώναζε το σύνθημα «ο Θεός είναι ο πιο μεγάλος» ενώ έψαλε μία επικήδεια προσευχή, να διαδηλώσει γύρω από το τέμενος.

Η έκδοση της Charlie Hebdo με τον προφήτη Μωάμεθ στο εξώφυλλό της, έχει πυροδοτήσει νέο κύμα οργισμένων αντιδράσεων στις μουσουλμανικές χώρες, κυρίως στην Τουρκία.

«Υπήρχαν 2 δισεκατομμύρια μουσουλμάνοι και κανείς δεν αντέδρασε. Η ημέρα έφθασε όπου, με τη βοήθεια του Αλλάχ, δύο ή τρεις άνθρωποι τιμώρησαν και εξευτέλισαν τους άπιστους», δήλωσε ένας εκ των διοργανωτών της συγκέντρωσης.