Το Ελβετικο φράγκο και ο απροστάτευτος δανειοληπτης

της Φιλοθέης Βαρσαμή
photo: Paris R @ flickr

Η κεντρική ελβετική τράπεζα διέκοψε την ελάχιστη ισοτιμία ελβετικού φράγκου-ευρώ εκτινάσσοντας -μεταξύ άλλων- στο θεό τα δανεια ελλήνων δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο.

Τα περισσότερα από τα δάνεια αυτά είναι στεγαστικά. Να υπενθυμίσω στο σημείο αυτό ότι, η πρώτη κατοικία από 1η ιανουαρίου δεν προστατεύεται πια από πλειστηριασμό. Γιατί η απερχόμενη κυβέρνηση μπορεί να πέρασε εκατοντάδες χαριστικές τροπολογίες δια πάσα νόσο πριν την πτώση της, μπορεί να πρόλαβε να προκαταβαλει στους βουλευτές τους μη δεδουλευμένους μισθούς ιανουαρίου, μπορεί στη διάρκεια της βρωμικης διακυβέρνησής της να πέρασε στη ζούλα ή και εμφανέστατα τη μία σκανδαλώδη ρύθμιση μετά την αλλη, το σπιτάκι του κοσμάκη που έχει ξηλωθεί να πληρώνει και πια δε βγαίνει, όμως, δε βρήκε τρόπο να το προστατεύσει από τα κοράκια. Δεν θίγω καν το θέμα της συνευθύνης των και καλά επιπτευόμενων τραπεζών στη χορήγηση δανείων

— με στεγαστικό (στην αντικειμενική) και επισκευαστικό (συμπλήρωμα ως την εμπορικη αξία),
— με την προθυμία τους να χρηματοδοτούν το 100% χωρίς να ζητούν προκαταβολή εφάπαξ ποσοστού του ποσού,
— με ανευθυνότητα ως προς τον ελεγχο της πιστοληπτικής δυνατότητας του δανειολήπτη ΚΑΙ
— με επιθετική προώθηση συγκεκριμένων προιόντων (μεταξύ των οποίων τα στεγαστικά σε ελβετικό) επειδή οι εξουσιοδοτημένοι συνεργάτες-προωθητές έπαιρναν μεγαλύτερο ποσοστό αν εδιναν τα συγκεκριμένα δάνεια.

Θίγω μόνο την αβελτηρία των απερχόμενων να εξασφαλίσουν τους χωρίς δόλο λόγω ειδικών συνθηκών κρίσης κατάχρεους. Τις ερμες οικογένειες των ξαφνικά ανέργων που ενδέχεται στα καλά καθούμενα να ξεσπιτωθούν με τροπο σοκαριστικο και ντροπιαστικό για τους ίδιους, τα νοικοκυριά που ενδέχεται να μην εμπίπτουν στον 3869/2010 και να βρουν ξαφνικά το διάολό τους επειδή δεν ήταν ισχυρό εκλογικό γκρουπ, όπως είναι οι αγρότες ή όπως είναι οι ευβοείς καταπατητές, οι οποίοι, πιέζοντας τους κατάλληλους βουλευτές, βρίσκουν τροπο να μετουσιώνουν σε "τροπολογία" τα συμφεροντάκια τους.

Αυτή η κυβέρνηση ρύθμισε (χάρισε) τα δάνεια του μεγάρου μουσικής, ρύθμισε οπως λέγεται σε μία δόση που θα καταβληθεί μετά από τριαντα (τρέχα γύρευε) χρόνια τα θαλασσοδάνεια του πασοκ, ρύθμισε ως ακατάσχετη την κρατική επιχορήγηση των κομμάτων (την οποια έχουν δωσει ως εγγύηση για νέα δάνεια) σε ποσοστό 30%. Τα δανεια του άδολου δανειολήπτη που πνίγεται, ούτε που την ενοιαξαν. Αντίθετα: Αυτή η κυβέρνηση ήθελε να καταργήσει το νόμο προστασίας υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, ήθελε να διευκολύνει τους πλειστηριασμούς των τραπεζών, ήθελε να ανεβάσει σε προνομιούχα κατηγορία τις τράπεζες ως προς τη διανομη του εκπλειστηριάσματος των κατοικιών, δεν ηθελε να επεκτείνει χρονικά τον νόμο χατζηδάκη και δεν τον επέκτεινε. Αυτή η κυβέρνηση εξακολουθεί να μας δουλεύει λέγοντας ότι η επόμενη κυβέρνηση θα κάνει τον κόσμο να χάσει τα σπίτια του.

Αυτή η κυβέρνηση, επεσε οπως της έπρεπε. Εύχομαι και εκλογικά να καταποντιστεί, όπως της αξίζει. Όχι γιατί δεν έκανε θαύματα. Αλλά γιατί τάισε *πεπόνι* μόνο όποιον φοβόταν ή λογάριαζε, επειδή κρατούσε το *μαχαίρι*.