Λανγκάρντ: Με όποια κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις

Της Κατερίνας Σώκου

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει, «όπως όλοι», τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου για να ξαναρχίσει τις συζητήσεις με την όποια κυβέρνηση προκύψει στην Ελλάδα. Αυτό δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, σε ερώτηση της «Κ» κατά την ομιλία της στο Council on Foreign Relations η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχισθούν και ότι «είναι κοινό πεπρωμένο» όλων των χωρών της Ευρωζώνης. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, με το που γίνουν οι εκλογές «και επιτευχθεί σταθερότητα σε όποια κυβέρνηση σχηματισθεί, θα επιδιώξουμε (σ.σ. να συνεχίσουμε) τις συζητήσεις που είχαμε με τις ελληνικές αρχές ώστε να βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί με βιώσιμο και συνεκτικό τρόπο».

Η κυρία Λαγκάρντ απέφυγε να εικάσει για τις επιπτώσεις μίας αναζωπύρωσης της κρίσης στην Ελλάδα στο σύνολο της Ευρωζώνης, ωστόσο τόνισε ότι «η σχέση με την Ευρώπη έχει σίγουρα δομηθεί καλύτερα ως αποτέλεσμα των αλλαγών των Ευρωπαίων στο δικό τους πλαίσιο». Όπως είπε, είναι σταθεροποιητικό το γεγονός ότι υπάρχει πλέον το ESM, «ώστε να αποφευχθεί η συστημικότητα και η μετάδοση που θα μπορούσε να προκληθεί ως αποτέλεσμα μίας μεγάλης κρίσης σε οποιαδήποτε χώρα.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ εκτίμησε επίσης ότι σε αυτό συνεισφέρει και η δουλειά που γίνεται για μία «νέα ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας που θα επιτρέψει στις χώρες να ακολουθήσουν δημοσιονομική προσαρμογή με τρόπο λογικό με δεδομένες τις οικονομικές συνθήκες». Πρόσθεσε όμως ότι «στο τέλος της ημέρας η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, θα πρέπει να κάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες χρειάζονται για να διατηρηθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας. Είναι ένα κοινό πεπρωμένο».

Η κυρία Λαγκάρντ δέχθηκε μάλιστα και δεύτερη ερώτηση από έναν ελληνορθόδοξο μοναχό για τις συνέπειες της κρίσης στην Ελλάδα, στην οποία απάντησε ότι το ΔΝΤ «νοιάζεται πολύ». Πρόσθεσε όμως ότι «ζητείται από το ΔΝΤ να πάει σε μία χώρα όταν εκείνη έχει διαμορφώσει τέτοιες συνθήκες που δεν της επιτρέπουν πλέον να χειρισθεί την οικονομική της κατάσταση, δεν έχει λάβει τις πολιτικές εκείνης που θα έπρεπε ώστε να διατηρήσει τη σταθερότητα στην οικονομία της. Όταν το λέω αυτό δεν προσπαθώ να δείξω κάποιους πολιτικούς, αλλά λέω ότι δεν μπορεί κανείς να συνδέει τις δύσκολες προσπάθειες, τις τεράστιες θυσίες που έχουν γίνει με το ΔΝΤ». Οπως είπε χαρακτηριστικά, «ελπίζω να μην χρειαζόταν να πάμε στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, την Κύπρο, διότι αν δεν χρειαζόταν να πάμε θα σήμαινε ότι οι πολιτικές που υπήρχαν ήταν καλές και διατηρούσαν σταθερότητα σε αυτές τις οικονομίες».