Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω

του Πάνου Ζέρβα

Οι πολίτες δεν ήθελαν τις πρόωρες εκλογές. Δεν ήθελαν, επίσης, να παραβιαστεί για μια ακόμα φορά το πνεύμα του Συντάγματος, με τη χρησιμοποίηση της αδυναμίας για εκλογή προέδρου για να επιβληθούν πρόωρες εκλογές. Γι’ αυτό και οι δημοσκοπήσεις «τιμώρησαν» για λίγο καιρό τον ΣΥΡΙΖΑ, με το περίφημο «κλείσιμο της ψαλίδας».

Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζονται απολύτως από την ετερογονία των σκοπών (τους): κάποιοι νομίζουν ότι θα πιάσουν ξανά και θα ματίσουν το νήμα που κόπηκε πριν 70 χρόνια για την αριστερά, κάποιοι πιστεύουν ότι μέσω του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ θα προωθήσουν την ατζέντα του ΚΚΕ, για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ. Οι περισσότεροι όμως θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ για ένα διπλό λόγο: είναι απολύτως απελπισμένοι από την πολιτική του ΝΔΣΟΚ και δεν υπάρχει άλλη κυβερνητική πρόταση.

Παραβλέπουν λοιπόν τις ασάφειες, τις εσωτερικές διαφωνίες, την παλαιοκομματική λογική στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων και ένα πλήθος άλλα κουσούρια του ΣΥΡΙΖΑ. Προτιμάνε να βλέπουν τα νέα πρόσωπα (δηλαδή τον Τσίπρα και ελάχιστους άλλους, μέσα στη συνήθη κομματική γεροντοκρατία) που μεταφέρουν μιαν αμυδρή έστω ελπίδα ότι θα τους απαλλάξουν από τα βαμπίρ του ΝΔΣΟΚ και, επιπλέον, ότι δεν θα τα κάνουν μούσκεμα!

Προσωπικά δεν είμαι ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος για τις εξελίξεις: εδώ και πολύ καιρό έχω καταλήξει ότι ο πήχης των προσδοκιών πρέπει να  τοποθετείται πολύ χαμηλά. Θεωρώ όμως αναγκαία συνθήκη για την επιβίωσή μας να ταραχθεί επιτέλους ο βάλτος, γι’ αυτό και θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ, αίσθησή μου είναι ότι το μούδιασμα που ανάφερα στην αρχή μέσα στο εκλογικό σώμα έχει ήδη ξεπεραστεί από τα πράγματα και σιγά σιγά αρχίζει να σχηματίζεται μέσα στο εκλογικό σώμα το ρεύμα που θα δώσει το τελικό ποσοστό στο ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι θα επιβεβαιωθεί για μια ακόμα φορά ο στίχος που τραγούδησε ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος και χρησιμοποίησε προεκλογικά το 1993 ο Ανδρέας Παπανδρέου: το ποτάμι δε γυρίζει πίσω!

Εκτίμησή μου είναι ότι η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, βοηθούντος και του παρανοϊκού εκλογικού νόμου, έχει ήδη κουμπώσει και απομένει να δούμε την έκταση που θα πάρει η εκλογική του νίκη.