Σεξ and the Σίτυ

Του Γιάννη Πάσχου

Αυτός ο Γενάρης θα μας μείνει αξέχαστος. Ίσως να είναι η πρώτη φορά που ζωντάνεψαν οι χιονάνθρωποι, η πρώτη φορά που οι καλικάντζαροι  της Ευρώπης  συναντήθηκαν με τους δικούς μας και αντί να πάνε όλοι μαζί στον αγύριστο, κατσικώθηκαν εδώ.  Το μεγαλύτερο πάρτι τώρα αρχίζει. Φαντάσματα κακομούτσουνα, μάγισσες κακές και αφελείς μονομάχοι θολώνουν το τοπίο και κάνουν σκανδαλιές αξέχαστες.

Όλα τσουλάνε, άνθρωποι, ζώα σταβλίσια κι ελεύθερα, ιδέες, Προπύλαια και σπήλαια, σπανοί και σπάνιοι, τυχοδιώκτες,  φονταμενταλιστές, προδοταριά, αρχιρουφιάνοι μισητοί και ήρωες ηρωικοί,  όλα τσουλάνε. Μαγικός μισθοφορικός στρατός. Οι τιμές συμφέρουσες, η Αθήνα, η κολασμένη πόλη, πετά. Λευκά περιστέρια γιορτινά, με ράμφη από προβοσκίδες  τραγουδούν στο Σούνιο  τον εθνικό ύμνο. Τι σου φταίει,  ρε φίλε, ο Σολωμός και η υπέροχη φιλαρμονική της Κέρκυρας; Ένα αστείο πήγα να κάνω, λίγη αλληλεγγύη να δείξω και μου βγήκαν και τα δυό ξινά. Προφητικός ο Κώστας Αποστολίδης  όταν έλεγε στην Άντζελα παράτα το γέρο (τον Αλεξανδράκη εννοούσε) στη ταινία Παράξενη συνάντηση. Πέρασαν από το 1986 σχεδόν τριάντα χρόνια και το έκανε πράξη η Άντζελα, παράτησε τον γέρο. Δημοκρατία ή Republic;

Δεν το περίμενα να δω στον πολυέλαιο του Μαξίμου βιδωμένο τον Βασίλη  Οικονόμου  και  τον Λυκούδη να κολυμπά χειμωνιάτικα στα παγωμένα νερά του ποταμού που διασχίζει τον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου μου. Θεέ μου, πως λάμπουν τα καλά παιδιά. Γέμισαν τα κρατητήρια αναμνήσεις, φασίστες ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί και χαμαιλέοντες και ορεινοί ποντικαραίοι  κρατούν σταθερά το δίχτυ ασφαλείας. Δεν χορταίνεις με ολίγη δημοκρατία. Ποτέ τα τέρατα δεν έχουν μόνο ένα μάτι. Ρώτα  τον κύκλωπα που φυλά την έξοδο.  

Ξύπνα γατάκι μου, ξημέρωσε κι  ακόμη κοιμάσαι;  Ο Γενάρης μας κοιτά από το παράθυρο.

Δεν είμαι εδώ κύριε Γενάρη, απουσιάζω το σώμα μου έχω αφήσει μόνο σαν εγγύηση ότι θα ξαναγυρίσω μετά τις 25 του μήνα .