Η Μέρκελ έτοιμη να διαπραγματευτεί με τον Τσίπρα

alterthess.gr

Με τις πρόωρες εκλογές στο επίκεντρο τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες μέρες γράφουν και σχολιάζουν το ενδεχόμενο Grexit, την σίγουρη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και την επικείμενη διαπραγμάτευση της αριστερής κυβέρνησης με την τρόικα.

Όπως γράφει σήμερα στην επισκόπηση τύπου η DW η ρητή διαβεβαίωση της καγκελαρίου Μέρκελ από το Λονδίνο ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής της πολιτικής ρότας του Βερολίνου απέναντι στην Ελλάδα δίνει τέλος στις εικασίες περί κινδύνου grexit που τροφοδότησαν πρόσφατα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου.

Πάντως, οι διαβεβαιώσεις Μέρκελ αποτελούν τη λογική συνέχεια της στρατηγικής που ακολουθεί τα τελευταία πέντε χρόνια «για να φέρει τους Έλληνες στο δρόμο της αρετής, με ένα μείγμα πολιτικής του μαστιγίου και του καρότου, οικονομική στήριξη έναντι οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ή, σύμφωνα με τις δικές της λέξεις, αλληλεγγύη έναντι αλληλεγγύης, στρατηγική που κινδυνεύει, εάν ο Αλέξης Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές», παρατηρεί η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.

Ο αρθρογράφος στη συνέχεια επιχειρεί να στοιχειοθετήσει τους λόγους που θεωρεί ότι θα αναγκάσουν την Άγκελα Μέρκελ να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Αλέξη Τσίπρα και να διαπραγματευτεί.

«Αν και ορισμένοι κυβερνητικοί υπάλληλοι πολύ θα ήθελαν μέσω δημοσιευμάτων του τύπου να δείξουν στην Αθήνα τα μέσα βασανισμού που διαθέτουν (σε περίπτωση αθέτησης των υπεσχημένων), πιθανή έξοδος της Ελλάδα από το ευρώ θα ήταν για την καγκελάριο η μεγαλύτερη πολιτική ήττα της θητείας της, γιατί», όπως σημειώνει «θα ισοδυναμούσε με ομολογία αποτυχία της πολιτικής της, που ίσως να ήταν εξ αρχής λανθασμένη».

Σε χθεσινό της δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα Die Zeit έκανε αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος «θα μπορούσε να συμβάλει στην επίλυση της ελληνικής  κρίσης».

«Ο ηγέτης του κόμματος της Αριστεράς στην Ελλάδα δαιμονοποιήθηκε ή απλώς αγνοήθηκε από Βερολίνο και Βρυξέλλες λόγω των ριζοσπαστικών αιτημάτων που προέβαλλε για κούρεμα του χρέους της Ελλάδας και τέλος των μέτρων λιτότητας», αναφέρει ο αρθρογράφος Άξελ Χάνσεν.

«Στην πραγματικότητα», σημειώνεται «ο Αλ. Τσίπρας θα μπορούσε να συμβάλει πολύ περισσότερο στην επίλυση της ελληνικής τραγωδίας, όπως πολλοί στην ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ είναι πλέον πρόθυμοι να παραδεχτούν».

Τέλος, στο άρθρο σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν προέρχεται από το παραδοσιακό πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας, το οποίο και «αδυνατεί να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, λόγω των πελατειακών του εξαρτήσεων», αλλά και "δυσκολεύεται να εξασφαλίσει μια δίκαιη και αποτελεσματική λειτουργία των φορολογικών μηχανισμών".