Κεντρώα διεύρυνση Σαμαρά

Του Γιώργου Π. Τερζή/kathimerini.gr

Δύο «μεταγραφές» της Άντζελας Γκερέκου στην Κέρκυρα και του Βασίλη Οικονόμου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ανακοίνωσε σήμερα η Νέα Δημοκρατία, σηματοδοτώντας το άνοιγμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς στελέχη του κεντρώου χώρου. Ειδικά η περίπτωση της Άντζελας Γκερέκου που είχε εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ το 2012 προκάλεσε ρήξη μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αντέδρασε με οργή και σε επιστολή του προς τον Αντώνη Σαμαρά χαρακτηρίζει την πράξη ως «ανήθικη». Η σύμπραξη των δύο στελεχών σηματοδοτεί την προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά να συγκροτήσει ένα κατά το δυνατόν ευρύτερο «αστικό» μέτωπο έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που προφανώς τον φέρνει σε σύγκρουση και με το κόμμα του ΠΑΣΟΚ με το οποίο από το 2012 συγκυβερνούν. Παράλληλα, ανοίγει μία καινούργια φάση στην προεκλογική προσπάθεια της Ν.Δ. καθώς οι σταθερά υψηλοί τόνοι έναντι του ΣΥΡΙΖΑ συνυπάρχουν με κεντρώα ανοίγματα και ενίσχυση του προγραμματικού λόγου (το Σάββατο παρουσιάζεται το αναπτυξιακό – κυβερνητικό σχέδιο από τον πρωθυπουργό).

Μια ακόμη συστράτευση με το κόμμα της ΝΔ ανακοινώθηκε σήμερα, καθώς το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Δράσης, συνιδρυτής και Α’ Αντιπρόεδρος στη Δημιουργία – Ξανά, κ. Άγης Βερούτης δήλωσε πως συστρατεύεται στον αγώνα για την εκλογική νίκη του κόμματος, σημειώνοντας παράλληλα πως θα συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια. Η πρόθεση του κ. Βερούτη ανακοινώθηκε μετά από συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ανδρέα Παπαμιμίκο.

Υποψήφιος στην Α΄Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ, θα είναι ο Σταύρος Καλαφάτης ο οποίος, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι κατέρχεται στις εκλογές, "στη βάση δύο αρχών: της αξιοπιστίας των λόγων και της αποτελεσματικότητας των έργων".

Η μεταγραφή Γκερέκου

Ως «ανήθικη και αντιαισθητική πολιτική πράξη» χαρακτηρίζει, σε επιστολή του προς τον Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, την επιλογή της Άντζελας Γκερέκου να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, στην Κέρκυρα.

Εκφράζει δε και τη δυσφορία του αναφέροντας ότι δεν περίμενε ότι η ΝΔ θα συνέπραττε σε αυτή την πράξη, καταλήγοντας στην επιστολή του με τη λέξη «κρίμα».

Η επιστολή που απέστειλε σήμερα ο κ. Βενιζέλος προς τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ:

«Αγαπητέ Αντώνη,

δεν περίμενα ότι η Νέα Δημοκρατία θα συνέπραττε σε μία τόσο ανήθικη και αντιαισθητική πολιτική πράξη όπως αυτή της κας Γκερέκου στην Κέρκυρα. Σ΄ ένα νησί του πολιτισμού και της ευπρέπειας. Κρίμα.

Ευάγγελος Βενιζέλος»

Οπως ανακοινώθηκε επίσημα το πρωί της Πέμπτης η Άντζελα Γκερέκου θα είναι υποψήφια στην Κέρκυρα, με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

«Αποφάσισα να ανταποκριθώ στην πρόσκληση του Αντώνη Σαμαρά για συστράτευση σε έναν κοινό αγώνα, συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Κέρκυρα. Καλώ τους συμπολίτες μου να με στηρίξουν. Γνωρίζουν ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις, όπως έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια, για να διασφαλίσω το συμφέρον του τόπου μου, την ευημερία και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας» αναφέρει σε δήλωσή της.

Οικονόμου: Ανταποκρίνομαι στο κάλεσμα Σαμαρά

Η υποψηφιότητα Οικονόμου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί. Ο κ. Οικονόμου είχε εκλεγεί παλαιότερα με το ΠΑΣΟΚ και στις τελευταίες εκλογές με τη ΔΗΜΑΡ.

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο Βουλευτής περιφέρειας Αττικής κ. Βασίλης Οικονόμου, θα συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας».

Ο ίδιος ο βουλευτής ανέφερε για την υποψηφιότητά του:

«Στη χώρα μας διεξάγονται οι πιο κρίσιμες εθνικές εκλογές της μεταπολίτευσης. Τα διακυβεύματα είναι πολλά για την πορεία που θα ακολουθήσει η ελληνική κοινωνία και η χώρα τις επόμενες δεκαετίες. Δεν είναι κινδυνολογία. Είναι πραγματικός ο κίνδυνος να απομονωθούμε, να βρεθούμε εκτός της ευρωζώνης και να υποστούμε τεράστια κοινωνική και εθνική ζημιά με βαριές απώλειες για όλο το λαό και ιδιαίτερα για τους πιο αδύναμους.

Με αυτά ως δεδομένα ανταποκρίνομαι στο κάλεσμα του Πρωθυπουργού. Οι δυνάμεις του Μεταρρυθμιστικού Κέντρου είμαστε αποφασισμένες να διασφαλίσουμε τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Αυτό γίνεται σίγουρα μόνο εάν είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ σε αυτές τις εκλογές. Γι’ αυτό θα δώσουμε σε αυτές τις εκλογές όλες μας τις δυνάμεις. Απευθύνω κάλεσμα εθνικής ευθύνης και συνεννόησης σε όλους τους πολίτες με τους οποίους έχουμε βρεθεί σε  κοινούς αγώνες στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Δυστυχώς για την Κεντροαριστερά σε αυτές τις εκλογές κυριαρχεί η διάσπαση και ο διχασμός. Για την Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια πολυτέλεια, είναι η κρίσιμη ώρα.

Ας δώσουμε το παρών όλοι μαζί όχι στους εσωτερικούς εμφυλίους αλλά στη μάχη για μια Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, διορθώνοντας λάθη και αδικίες της εποχής των μνημονίων, ενώνοντας τις δυνάμεις μας για την έξοδο από την κρίση. Για να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο κοινής λογικής των φιλοευρωπαϊκών δημοκρατικών δυνάμεων απέναντι στη χαοτική αβεβαιότητα μιας θολής πρότασης που διακινδυνεύει τα πάντα για το λαό μας. Συμπορεύομαι με τον Αντώνη Σαμαρά σε αυτή την καθοριστική μάχη για την Πατρίδα μας».