ΣΥΡΙΖΑ: Ηρεμία και Αλέξης Τσίπρας...

Του Παναγιώτη Τσούτσια

Κινήσεις πάνω στην προεκλογική «σκακιέρα» σχεδιάζει η Κουμουνδούρου με στόχο να εμφανιστεί ως η «ήρεμη δύναμη», αξιοποιώντας ταυτόχρονα και το ισχυρό χαρτί -όπως εκτιμά- του Αλέξη Τσίπρα. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δώσει μια σειρά συνεντεύξεων σε ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ θα αξιοποιήσει και το... χαρτί των διεθνών επαφών που έχει αποκτήσει μετά την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν.

Η προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ως βασικό στοιχείο τα θετικά μηνύματα, ενώ ένα μεγάλο μέρος της επικοινωνιακής τακτικής θα αναλάβει προσωπικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η μετωπική αντιπαράθεση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αντώνη Σαμαρά θεωρείται δεδομένη καθώς, όπως σημειώνουν στην Κουμουνδούρου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι «άφθαρτος» και «δεν απολογείται για τις αμαρτίες του πολιτικού συστήματος».

Κομματικές πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι ο κ. Σαμαράς εφαρμόζει μέχρι κεραίας τα μνημόνια, ενώ παραπέμπουν και στις προεκλογικές υποσχέσεις που είχε δώσει στις εκλογές του 2012 και αμέσως μετά «ανέκρουσε πρύμναν» και έγινε το... δεξί χέρι της Ανγκελα Μέρκελ. Η Κουμουνδούρου θα πιέσει το επόμενο χρονικό διάστημα για τη διεξαγωγή ντιμπέιτ μεταξύ του Α. Σαμαρά και Α. Τσίπρα.

Στο ερώτημα «πού θα βρείτε τα λεφτά» αναμένεται να δώσει την απάντησή του ο ΣΥΡΙΖΑ με τη δημοσιοποίηση του εκλογικού προγράμματός του που επεξεργάζονται το οικονομικό επιτελείο και η Επιτροπή Προγράμματος, υπό τον Γιάννη Δραγασάκη

«Ο κ. Σαμαράς ισχυρίζεται ότι έχει ανακαλύψει τις μεγάλες αλήθειες που έκρυβε ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το πρόγραμμά του», λένε στην Κουμουνδούρου, θέτοντας το ερώτημα «γιατί δεν αποδέχεται να διεξαχθεί ένας ειλικρινής ανοικτός διάλογος με επιχειρήματα από τη μία και από την άλλη πλευρά».

Η σύγκριση των δύο βασικών αντιπάλων στο τερέν της αξιοπιστίας είναι βασικό σημείο της εκλογικής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, σε όλους τους τόνους θα θυμίζουν ότι ούτε η χώρα απογειώθηκε, όπως έλεγε ο κ. Σαμαράς, ούτε σκίστηκαν τα μνημόνια, ούτε η κυβέρνηση πήρε από τους εταίρους τη ρύθμιση για το δημόσιο χρέος της.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει την ψήφο των πολιτών προκειμένου να θέσει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, ενώ στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα προβληθούν τρεις χαρακτηριστικοί άξονες: Δικαιοσύνη - Αξιοκρατία - Αξιοπιστία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να δώσει μια σειρά συνεντεύξεων σε ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ θα αξιοποιήσει και το... χαρτί των διεθνών επαφών που έχει αποκτήσει και μετά την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν.

Βοήθεια από το εξωτερικό

Διεθνείς προσωπικότητες αλλά και αρχηγοί κομμάτων της Αριστεράς, όπως ο επικεφαλής των Ισπανών Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, θεωρείται βέβαιο ότι θα ενταχθούν στην προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη σύντομη προεκλογική περίοδο η Κουμουνδούρου σχεδιάζει να διοργανωθούν συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, με τον Αλέξη Τσίπρα να συμμετέχει σε τέσσερις ή πέντε ανοικτές εκδηλώσεις στην περιφέρεια.

Ιδιαίτερο κεφάλαιο αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ ο τρόπος αντιμετώπισης των «επιθέσεων κινδυνολογίας και διασποράς τρόμου» από την πλευρά της ΝΔ. Μετά και την τελευταία αναφορά του Αντώνη Σαμαρά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλει την Ελλάδα από την ΕΕ, στην Κουμουνδούρου είναι πεπεισμένοι ότι εκτός από την επιλογή της Συγγρού να πορευθεί προεκλογικά με το δίλημμα «σταθερότητα ή χάος και καταστροφή» θα υπάρξουν και στοχευμένες ενέργειες σε βάρος του κόμματος.

Ηδη από την πλευρά της ηγεσίας έχει διαμηνυθεί στο εσωτερικό του κόμματος και ιδιαιτέρως στα στελέχη τα οποία μιλούν δημόσια να είναι προσεκτικοί, καθώς η «μονταζιέρα της ΝΔ θα επιστρατεύσει τους πάντες, στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, για να δημιουργήσουν μια αρνητική δήλωση με στόχο το κόμμα».

«Ερχόμαστε να ενώσουμε και όχι να διχάσουμε», είναι ένα από τα συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ, διαβεβαιώνοντας ότι θα το έχει ως προμετωπίδα και αύριο ως κυβέρνηση. Η τακτική της «ήρεμης δύναμης», η οποία βρίσκεται προ των πυλών της κυβερνητικής εξουσίας, θα επενδυθεί πολιτικά καθώς όπως εκτιμούν στην Κουμουνδούρου οι ψηφοφόροι πλέον καταλαβαίνουν ότι προσωπικά ο κ. Σαμαράς αλλά και η ΝΔ στο μόνο που ποντάρουν είναι ο «φόβος και η ανασφάλεια».

Η Κουμουνδούρου και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξουν ως κεντρικό σημείο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση να είναι από τη μία πλευρά το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και από την άλλη το περίφημο e-mail προς την τρόικα. Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τους δανειστές θα αναδειχθούν στο έπακρο. Από την πλευρά του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παραθέσει τη δέσμευση ότι θα υλοποιηθούν όλα όσα είπε στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά τα μηνύματα προς τους ψηφοφόρους, κυρίαρχο θα είναι το μότο «Με πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ, ο λαός στο προσκήνιο», ενώ θα κατατεθεί και η νέα εκδοχή του προεκλογικού συνθήματος του 2012 «Ή εμείς ή αυτοί».

Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η οδηγία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι το οικονομικό επιτελείο του κόμματος να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να κάνει παρεμβάσεις όπου και όταν χρειάζεται. Μάλιστα, κομματικές πηγές αναφέρουν ότι θα συνεχιστούν οι επαφές των στελεχών του οικονομικού επιτελείου με παράγοντες της οικονομίας και των αγορών τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Στο ερώτημα «πού θα βρείτε τα λεφτά» αναμένεται να δώσει την απάντησή του ο ΣΥΡΙΖΑ με τη δημοσιοποίηση του εκλογικού προγράμματος του κόμματος. Το οικονομικό επιτελείο και η Επιτροπή Προγράμματος, υπό τον Γιάννη Δραγασάκη, αναμένεται να καταθέσουν το πλέγμα των προτάσεων το οποίο έχει ως βασικό σημείο αναφοράς τα εξής: Ο στόχος της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται στη χώρα μας θα αντικατασταθεί με δράσεις και μέτρα για την ανάκτηση της δημοσιονομικής κυριαρχίας.

Σύμφωνα με αυτά στα οποία έχει καταλήξει το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, στο εξής πρέπει να μην υπάρχουν ελλείμματα, να είναι ισοσκελισμένοι οι προϋπολογισμοί και να γίνει ανακατανομή των φορολογικών βαρών και διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Επίσης προτείνει να μην υπολογίζεται το κόστος των δημοσίων επενδύσεων στον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος. Μια πρόταση η οποία βρίσκει ευήκοα ώτα σε πολιτικές δυνάμεις και κυβερνήσεις κυρίως στις χώρες του Νότου.

Τα ψηφοδέλτια

Η κατάρτιση των ψηφοδελτίων και κυρίως η σύνθεσή τους αποτελεί κομβικό σημείο για την Κουμουνδούρου, καθώς επιδιώκει να συνθέσει τους κομματικούς υποψηφίους με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς ταυτόχρονα στα ψηφοδέλτια θα πρέπει να συμμετάσχουν και στελέχη κομμάτων και κινήσεων.

Το «τέλος» στην πολυθρύλητη συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ θέτει νέα δεδομένα, ενώ χωρίς ενστάσεις και κραδασμούς θα υπάρξουν συνεργασίες με πολιτικές κινήσεις όπως η Κοινωνική Συμφωνία της Λ. Κατσέλη, η Αριστερή Προοπτική στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Νεφελούδης και ο Στέφανος Μπαγιώργος (από τα πρώτα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ που αποχώρησαν), η κίνηση «Πράττω» του Νίκου Κοτζιά, η Πρωτοβουλία των 1.000 στην οποία συμμετέχουν πρόσωπα από τον χώρο της Αριστεράς και το κίνημα «Δεν Πληρώνω».

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Σκουρλέτης σημειώνουν ότι το κόμμα έχει απευθύνει ανοικτό κάλεσμα σε ένα ευρύτατο τόξο δυνάμεων από το ΚΚΕ, την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, τους Οικολόγους, ανένταχτους αριστερούς, σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες, ακόμα και σε ανθρώπους που προέρχονται από τη συντηρητική παράταξη, σε μια προγραμματική βάση.

Προσθέτει δε πως αυτή την προγραμματική βάση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διατεθειμένος να την εγκαταλείψει στο παρά πέντε. «Αυτό που είπαμε χωρίς συνεννοήσεις κάτω από το τραπέζι και χωρίς να τάζουμε θέσεις είναι μια μίνιμουμ ρεαλιστική πρόταση», δηλώνει το «Εθνος της Κυριακής» ο Πάνος Σκουρλέτης, προσθέτοντας πως «εάν η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι εξαπατήθηκε από κάτι και δεν αντιλαμβάνεται την ανάγκη μιας τέτοιας συστράτευσης, τότε ναι, έχει κλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας».

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας με τους Οικολόγους Πράσινους. Το μεσημέρι της Παρασκευής αντιπροσωπεία των τελευταίων συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα για να εξετάσουν το πιθανό ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας. Σημειώνεται ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι συζητούν και με τη Δημοκρατική Αριστερά και θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις τους σήμερα, καθώς έχουν συγκαλέσει εκλογικό συνέδριο.

Ωστόσο, το σκηνικό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι περίπλοκο, καθώς άτυπα γίνεται «μάχη» τόσο για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων όσο και για την επόμενη σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αν και ο «κορμός» των ψηφοδελτίων έχει καταρτιστεί, πολλά μένουν ακόμη ανοικτά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αντιδράσεις και οι ενστάσεις για τη συμμετοχή ανεξάρτητων βουλευτών στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν σχέση μόνο με πολιτικές διαφωνίες αλλά και με τον φόβο μήπως βρεθούν εκτός στελέχη του κόμματος. Παράδειγμα το Κιλκίς, όπου το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Θεόδωρου Παραστατίδη -σε μια τριεδρική περιφέρεια στην οποία εκλέγεται η Ειρήνη Αγαθοπούλου- προκάλεσε τα αρνητικά αντανακλαστικά της τοπικής οργάνωσης.

Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν και σε πολλές εκλογικές περιφέρειες, όπως και η επιδίωξη νυν βουλευτών αλλά και κομματικών παραγόντων να... κόψουν τη φόρα σε όσους εν δυνάμει είναι «αντίπαλοι» μπροστά στην εκλογική μάχη.

Ολα δείχνουν ότι, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν επίσημα «γραμμές» για τη σταυροδοσία των υποψηφίων, πολλά θα παιχθούν ανάμεσα στις επιδιώξεις τάσεων και ρευμάτων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Οι λεγόμενες «πασοκογενείς» δυνάμεις θα επιδιώξουν να εκλεγούν υποψήφιοι βουλευτές οι οποίοι προέρχονται από τη Σοσιαλιστική Τάση, ενώ ανάλογες κινήσεις θα γίνουν από την ισχυρή Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Σημειώνεται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν κατευθύνσεις και «νουθεσίες» για την ψήφο στους υποψήφιους βουλευτές, ωστόσο θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι ήδη υπάρχουν «δίδυμα» με την επιδίωξη της εκλογής τους στη νέα Βουλή.

Η λίστα των δημοσιογράφων

Στην τελική ευθεία για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, και αν και όλα είναι ανοικτά, η Κουμουνδούρου καταλήγει να εντάξει στις εκλογικές λίστες και δημοσιογράφους.

Στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, στην αχανή Β΄ Αθήνας, θα είναι υποψήφιοι η Αννέτα Καββαδία, ο Νίκος Ξυδάκης (ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής) όπως και ο Γιώργος Κυρίτσης. Στην Α' Αθήνας υποψήφιος θα είναι ο Νίκος Φίλης, στην Πιερία ο Γ. Γιαννούλης, εργαζόμενος της ΕΡΤ, όπως και ο Α. Τριανταφυλλίδης στην Α' Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να είναι υποψήφιος και ο σκιτσογράφος Στ. Σταυρόπουλος, πιθανόν στη λίστα Επικρατείας.